Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orah
  • 26.10.2018. 10:00

Kako da sačuvate kvalitet ploda oraha i jezgra

Čuvanje jezgrastog voća, kome pripada i orah, nešto je lakše od čuvanja jabučastog i koštičavog voća.

Foto: Pixabay / maxmann
  • 1.932
  • 96
  • 0

Čuvanje jezgrastog voća, kome pripada i orah, nešto je lakše od čuvanja jabučastog i koštičavog voća. Ono što može da se desi na višim temperaturama jeste da nezasićene masne kiseline, koje su osnovni sastav velike količine ulja u jezgru (od 50%-70%), oksidišu do užegnuća, jezgrа gube ukus i postaju neupotrebljive za jelo.

"Zato plodove oraha treba čuvati u tamnim i hladnim prostorijama ili hladnjačama na temperaturi od 1-4 stepena i pri relativnoj vlažnosti vazduha od 60%-65%. Plodovi oraha treba da sadrže 10%-12% vode. Pri ovom režimu mogu da se čuvaju od 12-24 meseca. Ukoliko plodovi nisu prethodno osušeni i kod kojih sadržaj vode nije sveden na 12%, mogu se uspešno čuvati na temperaturi od 0 stepeni i relativnoj vlažnosti od 70%", objašnjava dipl. inž. Živomir Nikolić iz PSSS Kruševac.

Dodaje da je važno ostaviti prostor između ambalaže, kako bi vazduh lakše cirkulisao.

Čuvanje jezgra nešto složenije

Čuvanje jezgra je nešto složenije. Faktori koji utiču na kvarenje i kvalitet jezgra su: vlaga, toplota, svetlost i vazduh.  Najbolji ukus jezgrа i stabilnost boje postiže se čuvanjem jezgra koja sadrže od 3% -3,5% vode.

"Jezgra je najbolje čuvati u hladnjačama na temperaturi od 1-4 stepena u tami i na taj način se postiže duža stabilnost nezasićenih masnih kiselina, nego kad se jezgra čuvaju na prirodnoj svetlosti", ističe Nikolić.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah se može saditi u jesen ili u proleće, ipak, preporučuje se jesenja sadnja jer se sadnice tako bolje primaju, a kod njih je i bolji rast u prvoj godini od sadnje. Ubraja se... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Orah Plod Jezgro Čuvanje oraha Živomir Nikolić PSSS Kruševac


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.