Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fitosanitarne mere
  • 11.11.2023. 10:00

Kako da zalečite rane na oštećenim voćkama?

Uspeh zarastanja rana na voćkama zavisi od veličine rane, aktivnosti tkiva meristema (kalusnog tkiva) i njegovog stanja, starosti i vitalnosti stabla, vrste, načina i vremena nastanka rane, položaja rane u krošnji i nege rane.

Foto: Depositphotos/bubutu
  • 6.465
  • 335
  • 0

U baštama i na okućnicama često se drže starija voćna stabla ili dekorativno šumsko drveće, uglavnom zbog relikvijske vrednosti, iako su manje ili više oštećena. Takvim stablima životni vek se može produžiti još za neku deceniju, ako se oštećenja zacele i spreči njihovo dalje širenje.

Najčešća oštećenja na stablima su manje ili veće rupe na mestima gde su nekada bile grane, zatim oguljena ili od mraza ispucala kora i drvo na deblu i ramenim granama, zatim mehaničke povrede načinjene nekim oruđem ili od grada, te veće rane stvorene nestručnom rezidbom.

Koji su koraci?

Rupe se najčešće nalaze na deblima gde su ranije bile grane, pa su zbog nečega bile odstranjene ali nepravilno, pa rane nisu mogle da zarastu, te je drvo na tom mestu počelo da truli. Ovakve rupe mogu se lako zaceliti. Prethodno ih treba očistiti od truleži sve do zdravog drveta, a zatim dezinfikovati petoprocentnim rastvorom zelene galice ili plavog kamena ili 0,5% Venturionom ili Cecinebom.

Krečenje voćaka: Treba li sačekati da opadne lišće?

Po dezinfekciji rupe treba plombirati, odnosno ispuniti ih cementnim malterom, a ako su male može i gipsom. Ispunjene rupe neće se više širiti, već će vremenom biti prekrivene drvenom korom i na taj način će se zaceliti.

Ispucala ili oguljena kora, pa i drvo na stablima, nastalih od jačih zimskih mrazeva, zaceljuju se na taj način što se prvo očiste od truleži, pa im se zatim ivice zaglade oštrim nožem i premažu tankim slojem kalem voska. Da bi dejstvo kalem voska kao melem na rane trajao što duže, premazana oštećenja treba obavezno povezati jednostrukim tilom. Bela boja tila odbijaće sunčane zrake i ujedno sprečavati prekomerno zagrevanje oštećenog dela debla, što će doprineti dužem zadržavanju svežine premaza i samim tim boljem zaceljivanju nastalih pukotina, odnosno rana.

Šta sa mehaničkim oštećenjima?

I mehaničke povrede na stablima voćaka ili ukrasnog drveća, načinjene nekim oruđem pri radu ili od grada, leče se na sličan način kao i ispucala kora ili drvo. Povrede, odnosno rane, treba odmah dezinfikovati 0,3% Venturionom ili Cecinebom, a zatim ivice zagladiti oštrim nožem, da bi se tvorno tkivo podstaklo da stvara kalus i na taj način potpomoglo zaceljivanje rana.

Neke rane su stvorene nestručnom rezidbom (foto: Depositophotos/alho007)

Ako je prečnik rana veći od dva centimetra, valja ih premazati tankim slojem kalem voska, koji će doprineti njihovom bržem zaceljivanju, a koristi se i specijalna pasta ili sredstvo Santar EM. U njihovom nedostatku, može se upotrebiti i bela farba za drvo. Ovo poslednje naročito kod većih stvorenih nestručnom rezidbom.

Uspeh zarastanja rana na voćkama zavisi od veličine rane, aktivnosti tkiva meristema (kalusnog tkiva) i njegovog stanja, starosti i vitalnosti stabla, vrste, načina i vremena nastanka rane, položaja u krošnji i nege iste.          


Tagovi

Rupe na stablima voćaka Ispucala ili oguljena kora i drvo Rane na voćkama Zalečenje rana Kalem vosak Mehanička oštećenja voćke


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.