Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Folijarna zaštita jabuke
  • 17.06.2018. 13:00

Kako do dobre crvene boje jabuke?

Crvena jabuka je za 20 odsto skuplja od drugih, jer kupci žele da odnesu kući baš takve primamljive plodove. Kako dobiti što intenzivniju boju, zna prof. Franci Štampar, sa Biotehničkog univerziteta u Ljubljani. Ovaj stručnjak, upućen u savremene tehnologije, govori i zbog čega je i kada važna folijarna prihrana jabuke kalcijumom i fosforom.

Foto: Pixabay / MrGajowy3
  • 1.914
  • 118
  • 0

Proizvođači koji žele natprosečan prinos i kvalitetne plodove jabuke ne bi smeli da preskoče folijarnu prihranu kalcijumom i fosforom. Svaki od ovih elemenata iga veliku ulogu. Profesor Franci Štampar sa Biotehničkog univerziteta u Ljubljani kaže da je prihrana preko lista sa kalcijumom manje-više poznata, ali da je pravi potez đubrenje preko lista fosforom.

"Prvi efekat koji se postiže folijarnom prihranom, pre svega fosforom, je da dobijamo bolju crvenu boju plodova. Ove jabuke su na tržištu uvek skuplje za oko 20 odsto, jer su kupci danas probirljivi i žele sjajne plodove, intenzivne boje. Poslednje sedmice jula ili prve nedelje avgusta u zasade jabuke treba dodati ozbiljnu količinu fosfora na list. Obično je reč o tri kilograma čistog elementa. Možda prihranu treba ponoviti još jednom desetak dana pre berbe. Proizvođači se pitaju zašto tri kilograma fosfora 20 dana pre berbe? Objašnjenje je u fiziologiji biljaka. Zato što fosfor utiče na metabolizamugljenih hidrata i u plod dolazi više crvene boje", kaže profesor Štampar.

Međutim, boja ne služi samo kao dekoracija i vizuelni doživljaj, već je ona u korelaciji sa procentom šećera i kiseline u jabuci.

Štampar
Franci Štampar: Kupci su danas probirljivi i žele sjajne plodove, intenzivne boje

Jabuka pati na visokim temperaturama - treba joj pomoći

Međutim, postoji još jedan razlog za folirajnu prihranu ovim elementima. U periodu kada biljka ne može iz tla da uzme sve što joj treba, proizvođač mora da joj pomogne prihranom preko lista.

"Zašto ne dobija hranu iz zemljišta? Jer su vrućine. To se dešava kada je temperatura preko 33 stepena, a poslednjih godina vrućine traju 30 i više dana. Lisne pore se tada zatvore i nema dotoka minerala iz zemljišta. Zato možemo pomoći biljci, ako recimo dajemo minerale direktno na list. Oni uđu u biljku do 11 sati pre podne, dok temperatura još nije prešla 33 stepena. Biljka u tom intervalu normalno fotosintezira i produkuje hranu za plod i za rodne pupoljke. Sistem je relativno jednostavan. Nije još u praksi potpuno prihvaćen, ali ja mislim da oni koji ozbiljno žele kvalitetne prinose to jednostavno moraju uradit", Franci Štampar.

Uskratite jabuci vodu na dve nedelje

Termini za folijarnu prihranu

Za bolju boju plodova sa folijarnom prihranom može se početi oko 1. avgusta, pa sve do 15. avgusta. Za diferencijaciju rodnih pupoljaka prskanje treba početi krajem avgusta. Prof. Štampar navodi da su potrebna tri tretmana fosforom i kalcijumom. Kod pojedinih vrsta prskanje se obavlja jednom pre perbe, a dva puta posle berbe, kao na primer kod jolande.  Dva puta pre berbe, a jednom posle berbe je slučaj kod, recimo, greni smita.

Mreže
Mreže se koriste kao zaštita od grada, ali su efikasnije kada je u pitanju zaštita od ožegotina

Zaštitne mreže i hlađenje voćnjaka

Kada je u pitanju crvena boja kod jabuka postoji još jedan metod - vešt manevar sa zaštitnim mrežama i hlađenjem voćnjaka. Naime, ovaj stručnjak, koji brine o zasadima i u zapadnoj, istočnoj Evropi i Evroaziji preporučuje odgajivačima u Srbiji da je pravo vreme za rešavanje ovog problema 20 dana pre berbe.

"Zvuči pomalo čudno, ali deluje. Mreže se koriste kao zaštita od grada, ali su efikasnije kada je u pitanju zaštita od ožegotina. Dakle, kada prođe opasnost od ožegotina mreže se sklanjaju i tako se voćnjak noću više hladi. Još je efikasnije ako imamo sistem za orošavanje i dodatno za četiri do pet stepeni ohladimo plodove. Jabuke koje preko noći hladimo, ujutru su crvenije", kaže ovaj slovenački stručnjak.

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

Franci Štampar Crvene jabuke Folijarna prihrana jabuke Fosfor Kalijum Hlađenje voćnjaka


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.