Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja aronije
  • 18.10.2023. 07:30

Kako i gde posaditi aroniju?

Odaberite sunčane lokacije gde je zemljište dobro drenirano. Šta još treba ovom bobičastom voću?

Foto: Depositphotos/soloir
  • 146
  • 22
  • 0

Sadnju aronije možemo da obavimo u jesen, ali i na proleće. Bitno je da su vremenske prilike u periodu sadnje umerene. Na našem području se najčešće sadi crna aronija, ali postoje crvena i ljubičasta, koja je hibrid crne i crvene.

Aronija u proleće cveta, a plodovi dozrevaju od kasnog leta do rane jeseni. Vrsta je samooplodna, ali su plodovi krupniji kada je više stabala koja se međusobno oprašuju.

Voli sunčana mesta

Za sadnju birajte osunčane lokacije, a može da podnese i delimičnu senu. Za dobro cvetanje i rodnost neophodno je najmanje šest sati direktne izloženosti sunčevim zracima. Ako je stablo u seni, ono će lošije da raste i da se razvija, a prinos će da bude manji. Birajte dobro drenirano zemljište. Tolerantne su na pH reakciju zemljišta. Kao i većini voćnih vrsta ne odgovara joj zabareno zemljište ili visok nivo podzemne vode. Sade se na razmak od 1,20 do dva metra.

Sadna jama treba da je do tri puta šira i dublja od posude u kojoj se nalazi sadnica. Veoma pozitivno reaguje kada se u sadnu jamu dodaje organsko đubrivo ili kompost. Rasporedite koren i zatrpajte iskopanom zemljom. Lagano nagazite kako bi istisnuli vazdušne džepove. Posađene biljke dobro zalijte.

Briga o mladim sadnicama

Da bi se sadnice primile i nastavile rast i razvoj tokom sledećih godina, potrebno je redovno zalivanje. Ne zaboravite da postavite zaštitu od srna i glodara. Kako bi zadržali vlažnost tokom sušnog perioda, područje oko aronije se malčira.

Kako napraviti džem od aronije i jabuke?

Cveta i rađa na starijem drvetu, posle pete, pa čak i sedme godine. Za održavanje vitalnosti žbuna posle nekoliko godina uklonite stare izdanke, a redovno odrežite slomljene i suve grane.

Od štetočina mogu da ih napadnu lisne vaši, koje često donose mravi, i rutave bube. Zbog toga obratite pažnju na ove insekte i sprovodite mere suzbijanja.


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta poreklom iz Severne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na evropskom se kontinentu najviše gaji u Rusiji, Poljskoj, Češkoj... Više [+]

Tagovi

Aronija Sadnja aronije Jesenja sadnja aronije Sadnja voća Jesenja sadnja voćaka Uzgoj aronije


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Krauze: Svu hranu koju uvozimo iz Rusije možemo da kupimo u Ukrajini

Letonija će da traži od Evropske komisije da osnuje radnu grupu za zabranu uvoza ruskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU te da oni budu zamenjeni ukrajinskim, i...

Više [+]