Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruška
  • 29.11.2023. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Slankamenački vinogradi

Kako je ove godine rodila kruška na obroncima Fruške gore?

Berba voća se polako privodi kraju, a na našim pijacama ponuda domaće kruške je i više nego dobra. Kako je voćar iz Slankamenskih vinograda Vladimir Fabri zadovoljan ovogodišnjim rodom njegovog voćnjaka?

Foto: AK grafika
  • 148
  • 51
  • 0

Sezona berbe jesenjih voćki se polako približava kraju, a voćari pred kraj godine podvlače crtu i sumiraju ovogodišnju poljoprivrednu sezonu. Vladimir Fabri je iskusan voćar koji dolazi iz Slankamenačkih vinograda, a kruške gaji već nekih pet godina. Pored kruške, bavi se i proizvodnjom jabuka, beskvi, grožđa kako vinskih sorti, tako i stonih, a ima i nešto malo povrća u svojoj ponudi. Takođe, na njegovoj tezgi možete da nađete i domaću rakiju koju pravi od voća iz svog voćnjaka.  

"U voćnjaku imam 400 stabala kruške. Pored viljamovke, svojim mušterijama nudim i sortu butir - to je jako lepa sorta kruške, slatka i tražena među kupcima", započinje naš sagovornik dodajući da nema otkupljivača i da ne prodaje svoje proizvode na veliko, već svakodnevno odlazi na pijace.

Aktivan je na pijacama

Njegovo voće i povrće možete da kupite na Limanskoj pijaci ako ste u Novom Sadu, a posećuje i pijace u okolini, najčešće u Kisaču. Svakog četvrtka je i na pijaci u Staroj Pazovi. Takođe, svoju robu prodaje i na kućnom pragu u Slankamenačkim vinogradima.

Prodaje voće u Novom Sadu, Kisaču, Staroj Pazovi

"Iako je ova godina bila dosta problematična za poljoprivredne proizvođače, pre svega voćare zbog velike količine kiše i jakog nevremena, mogu reći da sam ja dobro prošao, jer moje kruške nisu stradale od grada, samo sam ih nešto češće preventivno prskao zbog vlažnijeg vremena", kaže ovaj sremski voćar dodajući da je prskanje voćnjaka koordinisano sa savetima stručnjaka za zaštitu životne sredine sa kojima godinama sarađuju.

"Voćnjak ima instaliranu protivgradnu zaštitu, kao i sistem navodnjavanja tako da je rod manje više osiguran. Naravno, pošto su kruške nežnije strukture nego jabuke, obavezno je posedovanje ili saradnja sa hladnjačama kako sav rod ne bi propao", govori Fabri otrivajući da on lično ne poseduje hladnjaču, ali svoje kruške skladišti kod prijatelja u njegovoj hladnjači.

Razmena usluga koja dobro funkcioniše

Kada je u pitanju berba i pomoć u voćnjaku, ne angažuje berače već sav posao oko berbe odradi uz pomoć prijatelja ili porodice. Kako sam kaže, potrebno je dosta ljudi kako bi se voćnjak obrao, a ne isplati mu se da angažuje veliki broj berača, već berba ide postepeno - jedne nedelje se obere jedan deo voćnjaka, roba se proda na pijacama, pa se opet obere sledeći deo voćnjaka i tako do kraja sezone.

"Prijatelji mi pomažu tokom berbe i radova u voćnjaku, pa onda ja pomognem njima i tako se međusobno dopunjujemo i pomažemo. Drugu koji ima hladnjaču ne plaćam, već mu pomognem kada mu je potrebno i to je sistem koji funcioniše već godinama", kaže naš sagovornik dodajući da nije član tamošnjeg udruženja voćara, već sve radi manje više samostalno.

Zadovoljan je ovogodišnjim rodom

Što se tiče ovogodišnjeg roda, Fabri je izuzetno zadovoljan, s obzirom na to da njegova stabla kruške polako dostižu pun kapacitet roda, što se i pokazalo ove godine. Kako sam kaže, stabla kruške najbolje prinose kada su starosti od pet pa do čak 15 godina. Kada je reč o ceni, pošto ne prodaje na veliko, svoje kruške kupcima nudi po ceni od 250 din/kg.

Kruške prodaje po ceni od 250 din/kg

"Otkupna cena jabuka je lošija u odnosu na kruške, jer je većina jabuka domaće proizvodnje ostala u Srbiji, te je tržište prezasićeno. Sa kruškama nija takav slučaj pa im je i cena nešto bolja, ali i to će se promeniti čim bude više zasada kruške", kaže ovaj voćar, dodajući da je njegov vonjak ove godine proizveo oko 10 tona kruške. Rodilo je oko jednog vagona po jutru.

Svo voće koje se ne proda ili ne bude obrano na vreme, završi u rakiji, tako da u svojoj ponudi ima i domaću rakiju. Kupcima nudi jabuku, breskvu, šljivu, kajsiju, dunju, komovicu, a ove godine pošto je dobro rodilo - biće i kruška. Rakiju prodaje po ceni od 600 din/l, a kajsiju i dunju prodaje po ceni od 1.000 din/l.    

Naslovna fotografija: Lidija Pribelja


Tagovi

Slanakamenski vinogradi Srem Proizvodnja kruške Vladimir Fabri Domaća rakija Skladištenje krušaka Berba krušaka Rod kruške Cena kruške


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.