Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje voća
  • 22.12.2018. 14:00

Kako skladištiti i čuvati jabučasto voće?

Voćari danas koriste više tipova hladnjača za skladištenje voća, a glavne razlike su u vezi sa nivoom tehnoloških rešenja i opreme koja se u njima nalazi.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 666
  • 32
  • 0

Osnovni zadatak skladištenja voća je, kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede Snežana Dragićević Filipović iz PSSS Čačak, očuvanje njegovog kvaliteta u što dužem vremenskom periodu. Tako se obezbeđuje neprekidna ponuda svežeg voća tokom cele godine. Najbolji način skladištenja voća je čuvanje u hladnjačama.

Voćari se snalaze i prave improvizovana skladišta

Proizvođači voća u Srbiji uglavnom nemaju dovoljne kapacitete ili imaju improvizovana skladišta, poput preuređenih podrumskih prostorija. Zato su oni prinuđeni da veći deo roda prodaju odmah nakon berbe, da bi izbegli gubitke u njegovom kvalitetu. Dragićević Filipović napominje da je razumljivo da je cena plodova u tom periodu niska, zbog velike ponude na tržištu.

Savremeno voćarstvo nezamislivo bez hladnjača

Savremeno voćarstvo je nezamislivo bez odgovarajućih kapaciteta za skladištenje, koji omogućavaju čuvanje plodova posle berbe, tokom kraćeg ili dužeg perioda. Dužina čuvanja zavisi od voćne vrste, tehničkih karakteristika skladišta i mogućnosti kontrole uslova unutar skladišta (temperatura, relativna vlažnost vazduha, koncentracija kiseonika i ugljen-dioksida, mogućnost uklanjanja etilena i drugo). Voćari danas koriste više tipova hladnjača za skladištenje voća, a glavne razlike su u vezi sa nivoom tehnoloških rešenja i opreme koja se u njima nalazi.

Samo posedovanje hladjače ne garantuje kvalitet

Prilagođavanje uslovima tržišta zahteva plasman svežih plodova jabuke i kruške tokom cele godine. To podrazumeva izgradnju i opremanje savremenih skladišnih kapaciteta, pre svega ULO-hladnjača. Savremene hladnjače nisu same po sebi dovoljne za uspešno skladištenje plodova i očuvanje njihovog kvaliteta.

Razlikujemo sledeće tipove hladnjača za skladištenje voća:

  • NA – hladnjače sa normalnom atmosferom (regulacija temperature i vlažnosti vazduha);
  • KA – hladnjače sa kontrolisanom atmosferom (regulacija temperature, vlažnosti vazduha, koncentracije CO2 i koncentracije O2);
  • ULO – ultraniski sadržaj kiseonika (sadržaj O2 najviše 2%);
  • ULE – ultraniski sadržaj etilena (poseduju opremu za uklanjanje etilena);
  • DA – hladnjače sa dinamičkom atmosferom (uvođenjem programske opreme i praćenjem fiziološkog stanja plodova u skladištu, omogućeno je automatsko prilagođavanje uslova skladištenja trenutnom fiziološkom stanju plodova).

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Jabučasto voće Skladištenje Čuvanje Kvalitet Hladnjače ULO-hladnjače Snežana Dragićević Filipović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.