Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korov u malinjaku
  • 20.04.2019. 09:00

Kako suzbiti korove u malinjaku

Korove u malinjaku možemo uspešno suzbiti agrotehničkim i hemijskim merama, ali uz veliki oprez.

Foto: Naila Čaušević
  • 22.200
  • 167
  • 1

Korovi u zasadima voća koriste vodu i hranljive elemente koji su potrebni za razvoj voća koje se uzgaja. Utiču i na povećanje transpiracije, što povećava relativnu vlažnost vazduha  i povoljno utiče na razvoj pojedinih bolesti u toku vegetacije i idealna su podloga za razvoj određenih vrsta insekata. Prema tome, sa ekonomskog aspekta suzbijanje korova bitan je način smanjenja troškova proizvodnje i poboljšanja uslova gajenja u voćnim zasadima. Samim tim, od velikog je značaja redovno suzbijanje korova u malinjacima, savetuje Dragan Bejatović na PSSRS

Korove u malinjaku uspešno suzbijamo:

  • agrotehničkim merama,
  • hemijskim merama.

Agrotehničke mere podrazumevaju međurednu obradu u više navrata tokom vegetacije. U te mere spadaju košenje međurednog prostora, freziranje rednog prostora i zastiranje međurednog prostora.

Oprezno sa pesticidima

Kod hemijskih mera suzbijanja možemo koristiti selektivne i neselektivne herbicide. To zavisi od vrste korova prisutnih u malinjaku, kao i od količine zakorovljenosti. Posebno kod primene neselektivnih herbicida treba obratiti posebnu pažnju na negativne efekte korišćenja pesticida. To može prouzrokovati pojavu fitotoksičnosti i sušenje maline. Zato ova prskanja treba izvesti po izuzetno mirnom vremenu i veoma pažljivo.

Hemijsko tretiranje može se vršiti i u rano proleće, pre kretanja vegetacije. Ti herbicidi nepovoljno deluju na klijanje i nicanje korova. Predstavnik ove grupe je preparat na bazi aktivne materije pendimetalin i koristi se u zasadima maline pre kretanja vegetacije. Preporučena količina primene je 3 l/ha, po čitavoj površini malinjaka. Suzbija uglavnom jednogodišnje i neke višegodišnje korove. Koristi se na obrađenom i poravnatom zemljištu, nakon unosa đubriva i obrade zemljišta.

Hemijsko košenje

Od kontaktnih, neselektivnih herbicida koriste se preparati na bazi glufosinat amonijuma (Basta 15, Sirius, Dinamit) i dikvat dibromida (Diqua top, Dessicash 20). Korišćenje ovih preparata popularno se naziva i "hemijsko košenje" jer kontaktno deluju tako što sprže nadzemnu masu korova. Koriste se u količinama tri do četiri l/ha tretirane površine. Deluju neselektivno i na jednogodišnje i na višegodišnje korove. Efekat delovanja vidljiv je već nakon dva do tri dana. Primenjuju se po suvom i tihom vremenu. 

Tretiranje kontaktnim herbicidima preporučuje se najviše jednom tokom godine. Obično se počinje sa primenom herbicida kada su korovi visine 15 - 20 cm. Veliki broj proizvođača istovremeno ih koristi i za uništavanje prve serije mladih izdanaka. Nedostatak u primeni ovih herbicida je relativno brza obnova korovskih biljaka, kao i oštećenja malina, ako dođe u dodir sa zelenim delovima.  

Za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i višegodišnjih uskolisnih korova (npr. pirevina, zubača…) koriste se selektivni herbicidi. Iz ove grupe našli su primenu preparati na bazi aktivne materije: fluazifop-p-butil (Fusilade forte 1,5- 1,8 l/ha), cikloksidim (Focus ultra 1-3 l/ha), haloksifop (Gallant super 1-1,5 l/ha) i kletodim (Kletox 0,8-2,0 l/ha). Ne oštećuju malinu i primenjuju se po suvom vremenu. 

Kada primeniti totalne neselektivne herbicide

Totalni neselektivni herbicidi primenjuju se uglavnom za pripremu parcele pre sadnje maline, da bi očistili parcelu od rizomskih višegodišnjih korova. Translokaciono prodiru u sve biljne organe i izazivaju sušenje biljke. Efekat tretiranja vidljiv je tek nakon 10 - 14 dana, a potpuno sušenje korova nakon 20 - 25 dana. Primena u zasadima maline u vegetaciji preporučuje se samo u izuzetnim situacijama i uz veliki oprez. Tretiranje izvoditi po suvom i tihom vremenu, uz korišćenje štitnika da ne bi zahvatili gajenu biljku. Najpoznatiji preparati iz ove grupe su Glifol, Glifosav, Clinic. 
Aktivna materija je glifosat i primenjuje se 4 - 8 l/ha tretirane površine. U korovskoj flori malinjaka na početku vegetacije dominiraju sledeće korovske vrste: mišjakinja (Stellaria media), mrtva kopriva (Lamium purpureum) i višegodišnji korovi i zelje (Rumex sp.).

Za uništavanje mestimičnih oaza korova, u međurednom prostoru mogu se koristiti totalni herbicidi ili preparati na bazi 2,4 dihlorofenoksisirćetene kiseline poznatije kao 2,4 D (Monosan herbi 500, Moto extra 850, itd.), ali samo rano u proleće, pre pojave mladih izdanaka u međuredom prostoru.

Najčešće greške u primeni herbicida

Povećanje površine malinjaka koje obrađuje porodično gazdinstvo, nameće potrebu veće primene herbicida nego ranije. Najčešće greške prave se u doziranju herbicida i količini vode potrebne za njihovu primenu. Da bi izbegli negativne efekte i sušenje zasada, poljoprivrednim proizvođačima savetujemo oprez i konsultaciju sa stručnim licima pre upotrebe herbicida.


Tagovi

Korov u malinjaku Herbicidi Agrotehničke mere Preporuke Oprez


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.