Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 19.05.2018. 10:00

Kako uspešno suzbiti lisne minere?

Lisni mineri smanjuju lisnu površinu voćke, a zbog toga nastaje niz negativnih posledica, poput fiziološkog iscrpljivanja voćaka, podloženosti pojavi parazita i štetočina, slabijeg prirast i drugih.

Foto: PIS Vojvodina
  • 4.022
  • 186
  • 0

Lisni mineri su grupa insekata čije se larve hrane unutar listova na biljkama, a da pri tom ne oštećuju lice i naličje lista. Naziv za tu grupu insekata potiče iz engleskog jezika i ima veze sa rečju mine što znači tunel ili rudnik. Mineri lista spadaju u grupu opasnih defolijatora voćaka. Te štetočine su rasprostranjene u svim krajevima gde se gaji jabuka, a naročito u plantažnim zasadima u kojima je monokultura prisutna petnaestak, dvadesetak i više godina. Kada je reč o Srbiji, prema rečima diplomiranog inženjera poljoprivrede Žakline Mladenović, lisni mineri se poslednjih 20 godina, ubrajaju u ekonomski značajne štetočine jabuke.

Postoji mnogo vrsta minera, a među najznačajnijim su:

  • Miner okruglih mina (Leucoptera scitella)
  • Miner belih mina (Lithocolletis coryfoliella)
  • Miner mramornih mina (Lithocolletis blancardella)

Najštetnija vrsta miner okruglih mina

Zajedničko za sve lisne minere je to što njihove gusenice miniraju list jabuke. Celokupan njihov razvoj odigrava se ispod epidermisa lista u parenhimu. Gusenice prave mine različitih oblika, koje su specifične za svaku pojedinačnu vrstu, tako da se prema izgledu mine lako može utvrditi o kojoj vrsti minera je reč. Prema dosadašnjim iskustvima slobodno se može reći da je na jabuci najznačajnija i najštetnija vrsta miner okruglih mina Leucoptera scitella L. Oni smanjuju lisnu površinu voćke, zbog toga nastaje niz negativnih posledica poput fiziološkog iscrpljivanja voćaka, podloženosti pojavi parazita i štetočina, slabijeg prirast i slabog dozrevanje letorasta, izmrzavanja, smanjene rodnosti u narednim godinama, slabog kvaliteta plodova, a pri izuzetno jakom napadu može doći i do sušenja voćaka.

Lisni mineri ogromnu štetu stvaraju u drugoj godini nakon izleganja

Nisu retki slučajevi kada zbog masovne pojave lisnih minera, tokom druge polovine vegetacije, dolazi do defolijacije. Ta pojava je naročito izražena kada je broj minera okruglih mina velik. Lisni mineri ogromnu štetu stvaraju u drugoj godini nakon izleganja. Tada plodovi ostaju sitni, a šteta je izražena i sledeće godine jer cvetni pupoljci bivaju sitni i nedovoljno naliveni sokovima.

Za uspešno suzbijanje presudno poznavanje načina života minera

Ako se ima u vidu velika štete koju lisni mineri stvaraju u zasadima jabuke, u godinama njihove masovne pojave, suzbijanje tih štetočina se nameće kao neophodna mera. Međutim suzbijanje je vrlo otežano zbog njihovog skrivenog načina života, pa zahteva dobro poznavanje načina života svih vrsta minera koji se pojavljuju u zasadima jabuke.

Preporuka stručnjaka: Redovna obrada zemljišta i uklanjanje opalog lišća

Na brojnost minera, pored klimatskih uslova, utiče i povećana primena insekticida širokog spektra kojom je smanjena populacija prirodnih neprijatelja tih štetočina. Kako napominje Žaklina Mladenović, obradom zemljišta ispod voćaka i uništavanjem opalog lišća uništavaju se mineri koji prezimljuju u ili na zemljištu. Zimsko prskanje primjenjuje se samo za vrste koje prezimljuju na voćkama (mineri okruglih mina). Dinamiku populacije lisnih minera mogu da regulišu i mnogi prirodni neprijatelji. Poznata je i pojačana osetljivost pojedinih sorti jabuke na napad lisnih minera. Sorte ajdared i sorte delišes su osetljivije na napad lisnih minera od npr. sorte jonagold.

Prednost dati biotehničkim insekticidima

Insekticidi se primjenjuju odmah nakon cvetanja i to ako se tokom proleća na deset listova nađe jedna mina ili u toku leta na jednom listu dve mine. Prednost ispred hemijskog tretmana insekticidima treba dati biotehničkim zato što pošteđuju prirodne neprijatelje. Od biotehničkih insekticida koriste se oni na bazi heksaflumurona, fenoksikarba, teflubenzuronaluferona i drugih.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Lisni mineri Zaštita bilja Voćarstvo Žaklina Mladenović Vrste minera Suzbijanje minera


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta