Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 06.08.2020. 10:30

Kako zaštiti malinu nakon berbe?

Malinu napada veliki broj štetnih organizama; insekata, prouzrokovača biljnih bolesti, i korova. Iz tog razloga potebno je preduzeti mere zaštite koje sprečavaju pojavu bolesti, štetočina i korova obezbeđujući zdrav i kvalitetan rod, naglašava stručnjak za zaštitu bilja Branko Galović PSSS Kraljevo.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.902
  • 255
  • 0

Uspešna proizvodnja maline zahteva primenu potrebnih agrotehničkih mera tokom cele godine pa sa tim u vezi posle završetka berbe potrebno je nastaviti sa radovima u malinjaku. Mnogi poljoprivredni proizvođači te radove zanemaruju jer posle maline počinje berba kupina, kasnije stižu ostale kulture pa je malina zapostavljena i u malinjake ulaze tek u proleće kada obavljaju đubrenje, rezidbu i vezivanje izdanaka, navodi stručnjak za zaštitu bilja Branko Galović Poljoprivredno stručne službe Kraljevo.

Period od berbe do završetka vegetacije je veoma bitan da bi odnegovali kvalitetne i zdrave izdanke za sledeću godinu. Po završetku berbe potrbno je ukloniti izdanke koji su doneli rod. Ovi izdanci su završili svoju funkciju. U slučaju visokih temperatura kao sto su ove godine izdanci se mogu ostaviti na žici da bi pravili hladovinu.

Nega i zaštita dvogodišnje maline - jednorode

Kako smo ranije pisali, upravo početkom avgusta obavlja se uklanjanje starih izdanaka, koji su završili sa plodonošenjem. Uklanjanju se čistim i dezinfikovanim alatom. Tehnika reza pod uglom od 45 stepeni omogućava da naredne padavine ne zaustavljaju vlažnost na orezanom mestu, te se na taj način smanjuje mogućnost oboljevanja izdanaka od bolesti. Uklonjene izdanke treba izneti iz parcele, kao i otpalo lišće, te ostale ostatke biljaka unutar i van radnog prostora i spaliti.

Nakon berbe fungicid uz dodatak insekticida

Malinu napada veliki broj štetnih organizama; insekata, prouzrokovača biljnih bolesti, i korova. Iz tog razloga potebno je preduzeti mere zaštite koje sprečavaju pojavu bolesti, štetočina i korova obezbeđujući zdrav i kvalitetan rod, naglašava kraljevački stručnjak.

Za suzbijanje prouzrokovača biljnih bolesti može se primeniti fungicid na bazi aktivne materije azoksistrobina odmah nakon berbe uz dodatak insekticida (acetamiprida) i akaricida koji suzbija štetne insekte i grinje.

S jeseni - mera protiv korova

Petnaestak dana nakon obavljenog tretmana ako je potrebno prskanje može se ponoviti. Krajem oktobra u malinjaku potrbno je nastaviti sa preventivnom zaštitom i to primenom preparata na bazi bakra.

Neophodna mera u malinjaku nakon berbe je uništavanje korova, što predstavlja obaveznu i redovnu meru u proizvodnji zdravog i kvalitetnog ploda maline. Ukoliko se u malinjacima ne uništavaju korovi i ako se isti posle berbe ne uklone ili unište oni će biti velika konkurecija ostavljenim izdancima u hrani i vodi i dobra podloga za razvoj štetnih organizama.

Zašto je važna obrada zemljišta u malinjaku?

Korovi u malinjacima suzbijaju se primenom mehaničkih i hemijskih mera ili kombinacijom istih. Mehaničke mere podrazumevaju primenu različitih agrotehničkih mera: plevljenje i okopavanje u redu, plitko oranje, drljanje košenje i freziranje između redova. Hemijske mere podrazumevaju primenu pesticida. Sa herbicidima u malinjacima treba biti oprezan i ne upotrebljavati ih pre konsultacija sa stručnjacima, ističe Galović.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Uzgoj maline Zaštita maline Berba Zaštita nakon berbe Branko Galović Korovi u malinjaku Fungicidi u malinama Izdanci


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...