Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savremeni voćnjaci
  • 19.07.2017. 14:15

Keserović: Ulaganje u voćarstvo daje rezultate

Intenzivna ulaganja u voćarstvo, koja su počela pre 15 godina, daju odlične rezultate, smatra stručnjak sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Zoran Keserović.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.667
  • 153
  • 0

Srbija ima napredne voćnjake, u kojima se primenjuju iste takve tehnologije, objašnjava za Novosti prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivredng fakulteta u Novom Sadu. On ističe da novi zasadi imaju protivgradne mreže, savremene sisteme za zalivanje, prihranu, koriste se računari, a država pomaže podsticajima.

"Razlog je jasan! Jabuke mogu da daju zaradu i do 30.000 evra po hektaru, a kilogram borovnica, koje rađaju 15 t/ha plaća se od dva do šest evra", kaže Keserović.

Dodaje da se naše voćarstvo vraća na velika vrata, jer se izvozi 120.000 tona jabuka, a od trešanja smo zaradili 10 miliona dolara. Sve traženija je oblačinska trešnja. Međutim, problem je sa šljivom.

"Godišnje imamo između 550 i 600.000 tona šljive. Oko 80% se preradi u rakiju, a manji deo ide u izvoz kao smrznuta ili suva šljiva. Potrebno je standardizovati tehnologiju sušenj, a od požegače i madžarike stvoriti poseban brend", smatra Zoran Keserović.

Foto: Biljana Nenković


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se gaji za potrošnju u svežem stanju, manji broj gaji se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se gaje... Više [+]

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Jabuke Borovnice Trešnja Šljiva Zoran Keserović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.