Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnice
  • 21.04.2019. 15:00

Koja su najvažnija pitanja vezana za uzgoj borovnice

Naši poljoprivrednici koji planiraju uzgoj borovnica imaju mnoge neodumice. One se pre svega tiču izbora sadnog materijala, nabavke odgovarajućeg supstrata i drugi. Jedna od nepoznanica je i kvalitet vode za navodnjavanje.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.370
  • 172
  • 0

Iako su već dugo poznata preventivna i lekovita svojstva borovnice, sa povećanjem svesti stanovništva o važnosti konzumiranja ovog voća, u čitavom svetu povećana je i potražnja, odnosno, povećanje tržišta dovelo je do osnivanja novih zasada svuda pa i kod nas. Svoje viđenje stanja u proizvodnji borovnice dali su stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta, u Novom Sadu. "U našoj zemlji uzgoj je postao popularan iz više razloga: u domaćim agroklimatskim uslovima prinosi su zadovoljavajući, a do sada su i otkup i cena bili takvi da se može ostvariti pristojan profit i vraćanje investicije već nakon nekoliko godina", kaže profesor dr Jasna Grabić

Ukupne površine pod zasadima visokožbunaste borovnice u Srbiji izvesno je da su dostigle 1.000 ha, s tim što je obim proizvodnje teško procenti. Pre 10 -15 godina površine su iznosile svega par desetina hektara, a izvoz i visoke cene plodova intenzivirale su ovu proizvodnju do sadašnjeg obima.

Koje su nedoumice poljoprivrednika 

Kako su za Agroklub rekli sa Poljoprivrednog fakulteta, naši poljoprivrednici koji planiraju uzgoj borovnica imaju mnoge neodumice. One se pre svega tiču izbora uvoznika sadnog materijala, nabavke odgovarajućeg supstrata, odnosno, ne znaju kome da se obrate za stručnu pomoć pri praćenju uzgoja i drugi. Jedna od nepoznanica je i kvalitet vode za navodnjavanje. Proizvođači često nisu svesni da kvalitet vode može imati veliki uticaj na kvalitet supstrata i prinos borovnica, a i ako jesu, nisu sigurni kako da uzorkuju vodu i gde da odnesu vodu na kontrolu, kako bi dobili adekvatne analize i odgovarajuće stručno mišljenje. Posebno pitanje sigurno predstavlja plasman i očekivana zarada.

"Visoka cene plodova na domaćem i pre svega stranom tržištu, kao i profitabilnost proizvodnje koju dobri proizvođači ostvaruju, uticali su da gajenje borovnice postane popularno u Srbiji. Cena za kilogram kreće se i do 6,5 evra", ističe profesor dr Nenad Magazin.  

Kako odrediti idealne uslove proizvodnje

Kada je u pitanju pravi izbor supstrata za borovnicu, proizvođači mogu kupiti gotove supstrate za gajenje borovnice ili da sami kupe osnovne sastojke i naprave pogodan supstrat. Supstrati se prave od treseta, mlevene kore četinara, kokosovih vlakana, kvarcnog peska i perlita.

Kada je reč o proizvodnji u kontrolisanim uslovima, ukoliko se što bolje ispoštuju svi uslovi - i rod i kvalitet ubranih borovnica biće visoki. "Svedoci smo sve nepredvidljivijih klimatskih prilika poslednjih godina koje se ogledaju u češćoj pojavi suša, ali i češćoj pojavi nepogoda praćenih gradom. Stabilan i siguran prinos može se očekivati samo u uslovima navodnjavanja i prihrane, a takođe i uz postavljanje protivgradnih mreža", dodaje prof. Grabić. 

Važnost vode u proizvodnom procesu

Voda, predstavlja jedan od bitnih i nezaobilaznih faktora pri proizvodnji borovnica. Proizvođači sve češće shvataju njen značaj i najčešće se obraćaju stručnjacima pre zasnivanja proizvodnje, što predstavlja najbolji način za preventivu i kontrolu, odnosno, usvajanje nekih alternativnih rešenja ako kvalitet vode nije odgovarajući. "Hemijske analize ukazuju da li je voda odgovarajućeg kvaliteta i ukoliko je potrebno, mogu se vršiti manje intervencije (najčešće korekcija pH vrednosti)", ističe docent dr Milica Vranešević. Ukoliko se pokaže da popravljanje kvaliteta vode zahteva dodatne tretmane i nabavku skupih filtera, proizvođači u skladu sa računicom mogu i odustati od same investicije. U svakom slučaju, analize vode su neophodne jer će se na taj način znati pravo stanje stvari i moćiće da se odnese odgovarajuća odluka. 

Obratiti pažnju na navodnjavanje

Kvalitet vode za navodnjavanje borovnica veoma je bitan iz tri razloga. Prvi razlog je direktan uticaj na prinos jer borovnica traži dosta vode i ako je nema u dovoljnoj količini i nije odgovarajućeg kvaliteta, to može uticati na prinos i u smislu količine, ali I kvaliteta ploda. Drugi razlog je očuvanje kvaliteta zemljišta. Da ne bi došlo do zaslanjivanja i alkalizacije. Treći razlog, ne manje bitan, odnosi se na očuvanja opreme za navodnjavanje. Količina soli koje su sastavni deo svake vode ne mora da bude velika da bi voda bila neodgovarajućeg kvaliteta za primenu u navodnjavanju. Ovo je razlog zbog koga je neophodno vršiti ocenu upotrebljivosti vode za navodnjavanje.

Hidroponski uzgoj borovnice

"U poslednjih mesec dana u Laboratoriji za vode, na Poljoprivrednom fakultetu Novom Sadu imali smo desetak upita o analizama za kvalitet vode za navodnjavanje - od toga se pet zahteva odnosi na uzgoj borovnica. S obzirom na to da je ovaj usev osetljiv na neodgovarajući kvalitet vode, mi preporučujemo i vršimo analize koje obuhvataju 22 parametra kvaliteta vode, među kojima su nezaobilazni pH vrednost, elektroprovodljivost, sadržaj metala - natrijuma, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, ali i anjona - karbonata, bikarbonata, sulfata i hlorida", navodi Grabić. Pored toga, bitno je analizirati i sadržaj elemenata kao što su gvožđe i mangan, koji u nepovoljnom odnosu mogu dovesti do smanjene efikasnosti ili i do potpunog začepljenja sistema za navodnjavanje.

Dodatna usluga koju pruža laboratorija je definisanje stručnog mišljenja i preporuka. Cena celokupnih analiza je oko 12.000 dinara, a stručno mišljenje i preporuke koštaju dodatnih 3.000 dinara bez PDV-a.


Tagovi

Uzgoj borovnice Isplativost proizvodnje Alkalizacija zemljišta Lekovita svojstva borovnice Analiza vode


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.