Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 11.10.2022. 16:30

Koje sorte voća imaju zadovoljavajuću rodnost čak i u ekstremnim uslovima?

U pitanju su sorte koje već imaju kvalitetne plodove, zdrave listove, ali najvažnije - zadovoljavajuću rodnost čak i u ekstremnim uslovima, što je prvi i osnovni znak dobre prilagođenosti na promenljive vremenske uslove.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 206
  • 11
  • 0

Na obodima globalne industrije voća, u privatnim baštama i seoskoj proizvodnji, kriju se autohtone sorte sa mnogim pozitivnim osobinama, kao što je tolerantnost na temperaturne uslove. O potencijalima domaće trešnje i višnje piše dr Sanja Radičević sa Instituta za voćarstvo u Čačku, rukovodilac projekta CherrySeRB za portal Klima 101.

Plodovi trešnje i višnje su veoma cenjeni zbog ukusa i atraktivnosti, nutritivne vrednosti i blagotvornog dejstva na zdravlјe - odličan su izvor bioaktivnih jedinjenja i drugih supstanci visoke antioksidativne moći, zatim melatonina i serotonina, a to se posebno odnosi na autohtone sorte. Nastale kao rezultat prirodne selekcije u određenim klimatskim uslovima, autohtone sorte su time potencijalni rezervoari gena odgovornih za temperaturnu toleranciju.

Zašto je važno očuvati stare sorte biljaka i rase životinja?

"Drugim rečima, ponašanje autohtonih sorti predstavlja refleksiju njihovog geografskog porekla, što voćarske regione Balkana čini veoma pogodnim za postavljanje ogleda ovakvog tipa, pošto nisu opterećeni drugim oblicima "klimatskih problema" kao što su izrazito visoke temperature evropskog juga, odnosno niske zimske temperature severa", navodi Radičevićeva.

Genetički materijal za buduće programe oplemenjivanja

U Srbiji, među autohtone sorte trešnje ubrajaju se sporadično uzgajana bujna stabla turskog porekla, slatkih i mekanih plodova ('aršlame'), zatim sorte tamnocrvene pokožice i ranog zrenja (majska trešnja, đurđevka, canetova), ali i poznih sorti izvanredne krupnoće i kvaliteta koje se gaje i u Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj (ohridska crna, dolga šiška). 

"Kada je u pitanju višnja, dominira sitnoploda oblačinska, rasprostranjena naročito u istočnim i jugoistočnim delovima Srbije. U Vojvodini, lokalne sorte feketićka, petrovaradinka i cigančica čine značajan deo tradicionalne proizvodnje i prerade."

Srbija poznata po oblačinskoj višnji (foto: J. Cvetković)

U pitanju su sorte koje već imaju kvalitetne plodove, zdrave listove, ali najvažnije - zadovoljavajuću rodnost čak i u ekstremnim uslovima, što je prvi i osnovni znak dobre prilagođenosti na promenljive vremenske uslove.

"Upravo, autohtone sorte voćaka, kao što su one u Srbiji, mogu kriti rešenja za mnoge probleme koje je industrijalizacija poljoprivrede izazvala. U autohtonim sortama nalazi se genetički materijal za buduće programe oplemenjivanja - a taj materijal je neophodno identifikovati, izdvojiti, analizirati, pa i pripremiti za dalju upotrebu", ističe Radičevićeva.

Na taj način se čak i od trešanja i višanja iz srpskih sela mogu dobiti ne samo bolji proizvodi, već i dokaz koncepta primenjiv na druge vrste voćaka koje ugrožavaju klimatske promene, a koje su od ekonomskog značaja za Srbiju, Evropu i svet.


Izvori

Klima 101


Tagovi

Autohtone sorte Klimatske promene Sanja Radičević Rezervoari gena CherrySeRB


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić