• Zaštita breskve i nektarine
  • 04.02.2019. 18:00

Kovrdžavost lišća: Ključan momenat za zaštitu breskve i nektarine

Nešto mlađi voćari kao i vlasnici stabala ovih voćnih vrsta na okućnicama, ovu bolest olako shvataju i često se vode time da se biljka sama regeneriše, ne shvatajući štetnost pojave "retrovegetacije" na fiziologiju same biljke.

Foto: WikimediaCommons/Tsaag Valren
  • 592
  • 79
  • 0

Proizvođači breskve i nektarine kao jako atraktivnog voća, gotovo iz godine u godinu muče muku sa vrlo simptomatičnom bolešću ovih voćnih vrsta, koja je poznatija kao kovrdžavost lišća. Podjednako napada kako obe voćne vrste, tako i gotovo sve njihove sorte, te se zbog toga u proizvodnji ne može oslanjati na otporni sortiment.

Nešto mlađi voćari kao i vlasnici stabala ovih voćnih vrsta na okućnicama, ovu bolest olako shvataju i često se vode time da se biljka sama regeneriše, ne shvatajući štetnost pojave "retrovegetacije" na fiziologiju same biljke. Retrovegetacija je višestruko štetna za biljku jer dovodi do značajno smanjene otpornosti na niske temerature, smanjuje prinos, biljke postaju osetljivije na bolesti i štetočine. To su ujedno i glavni aspekti štetnosti kovrdžavosti lista breskve i nektarine koju prouzrokuje fitopatogena gljiva Taphrina deformans.

Veliki šok za biljku

Simptom ove bolesti nastaje kao posledica infekcije patogenom gljivom, nakon koje dolazi do hipertrofije i hiperplazije ćelija lisnog tkiva, što rezultira pojavom naboranih izraslina na listu, tj. do njegovog kovrdžanja. Često naborani delovi lista dobijaju i crvenkastu nijansu, list gubi asimilacionu površinu te stoga za biljku postaje gotovo beskoristan i brzo otpada. Sve ovo za biljku predstavlja veliki šok jer list je neophodan za proces fotosinteze i normalan razvoj i plodonošenje. Međutim brzo dolazi do ponovnog olistavanja, retrovegetacije koja ima niz već navedenih neželjenih posledica.

Simptomi u vidu nepravilnih zadebljanja mogu da se jave na inficiranim mladarima ili plodovima ukoliko je reč o jačoj infekciji.

Rezidba je od velike važnosti

Da bi se neka bolest uspešno suzbila, pa samim tim i ova, neophodno je upoznati ciklus razvoja prouzrokovača, i delovati u ključnim momentima primenom agrotehničkih i hemijskih mera kako bi se sprečio razvoj bolesti. Obzirom da prouzrokovač ove bolesti prezimljava na obolelim mladicama i aktivira se rano na proleće kada temepratura pređe 15°C , gde usled i najmanje padavina dolazi do infekcije, od velike je važnosti rezidbom ukloniti sve grančice na kojima se primete simptomi prošlogodišnje infekcije ovim patogenom. Ovo neće sprečiti razvoj bolesti, ali zasigurno će smanjiti infekcioni potencijal u narednoj vegetaciji.

Najsitnija zelena tačka na vršnom delu pupoljka

Međutim, osim povoljne temperature i vlažnosti, da bi se bolest razvila neophodno je da i biljka bude u osetljivoj fazi. Ovo je upravo ono gde proizvođači najčešće greše, jer najosjetljivija faza kod breskve i nektarine, nije otvaranje pupoljka i listanje, već pojava i najsitnije zelene tačke na vršnom delu pupoljka. To je ključan momenat za hemijski tretman.

Ovaj tretman često se preskoči u potpunosti ili delimično iz više razloga, proizvođač ne primeti sitnu zelenu tačku na vrhu pupoljka, dugi kišni periodi koji onemogućava hemijski tretman ili veći broj sorti u zasadu koji se neravnomerno budi iz zimskog mirovanja. Obzirom da čak i kod iste sorte ne pucaju svi pupoljci odjednom, a kamoli kod različitih sorti, poželjno bi bilo ovaj hemijski tretman ponoviti u nekom razmaku 5 -7 dana.

Ciram je pokazao najveću efikasnost

Ovaj  tretman je ključan u borbi protiv kovrdžavosti lista i ukoliko on izostane i dođe do pojave bolesti, kasniji tretmani nemaju željene efekte. U agroekološkim uslovima Crne Gore za suzbijanje ove bolesti u ovom periodu najbolje su se pokazali preparati na bazi cirama. Često se koriste i preparati na bazi bakra, međutim ciram je pokazao najveću efikasnost.

Ukoliko se iz nekog razloga ovaj hemijski tretman preskoči ili ne odradi blagovremeno, usled čega dođe do razvoja bolesti, nakon pojave deformisanog lišća moguće je odraditi tretman nekim od bakarnih preparata, kako bi se ubrzalo otpadanje obolelog lišća i podstaklo novo listanje. Tako oštećene biljke neophodno je držati u što boljoj kondiciji sa nešto jačim đubrenjem azotnim đubrivima i boljim navodnjavanjem. Kada dođe do pojave novih listova u cilju njihove zaštite mogu se primeniti preparati na bazi hlorotalonila koji je u tim momentima pokazao zadovoljavajuće efekte. Kako bi se tako iscrpljena biljka sačuvala od jačih zima i izmrzavanja, krajem jeseni potrebno je uneti đubriva sa većim količinama kalijuma i aminokiselinama da bi se biljka što bolje pripremila za zimu.

Naučite razliku između kovrdžanja i napada lisnih vaši

Vrlo je značajno kada se počnu pojavljivati deformisani lsitovi na početku vegetacije, napraviti razliku između listova koji se kovrdžaju usled napada lisnih vaši i obično su na vrhu krošnje i listova koji se kovrdžaju usled infekcije gljivom Taphrina deformans.

Kao završni čin u toku mera zaštite od ove bolesti primenjuje se plavo prskanje na kraju vegetacije nakon otpadanja listova. Ono mora da bude odrađeno intenzivno da ga mnogi nazivaju i "plavo kupanje" jer voćku treba detaljno i dobro okupati rastvorom nekog od bakarnih preparata (Bordovska čorba, Bordoška juha, Cuprablau, Bakarni oksihlorid, Funguran OH, Nordox, Blue bordo).


Tagovi

Zaštita breskve i nektarine Kovrdžavost lišća Gljivica Taphrina deformans Retrovegetacija Rezidba Hemijski tretman


Autor

Bogoljub Kandic

Bogoljub Kandic

Inženjer biljne proizvodnje i magistar fitomedicine, rukovodilac vrtnog centra i rasadnika u Podgorici. Prati proizvodnju i savetuje brojne proizvođače u sadnji, rezidbi, ishrani i zaštiti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi