Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Avokado kriza
  • 02.08.2019. 18:00

Kriza sa avokadom - kriva velika potražnja, narko-karteli, Donald Tramp?

Budući da je za avokadom u SAD-u potražnja ogromna, on je u Meksiku sve ređa pojava pa u restoranima poslužuju "guacamole" sa lažnim avokadom - vrstom meksičke tikvice koju i dalje začinjavaju uobičajenim sastojcima.

Foto: Depositphotos/zstockphotos
  • 239
  • 13
  • 0

Avokado slovi kao super hrana, zahvaljujući vitaminu E i kalijumu koje sadrži. Upoređujući ga s drugim voćem on ima najveći udeo belančevina, visok udeo jednostruko nezasićenih masnih kiselina za koje se smatra da smanjuju nivo holesterola u krvi

Do nedavno popularan u zemljama iz kojih potiče, Južnoj i Centralnoj Americi, ali i SAD-u, konzumiranje ovoga voća proširilo se u sve zemlje sveta. 

Zanimljivo je kako se za vreme najvećeg sportskog spektakla u SAD-u, Superboula (Super Bowl-a), iz Meksika izveze 120.000 tona avokada koji je glavni sastojak popularnog umaka guacamole bez kog je nezamislivo konzumiranje čipsa i sličnih grickalica. 

Guacamole je posebno osvojio mlade, poslovne ljude koji na brzinu žele pojesti nešto hranjivo i zdravo.

Nedostatak avokada uzrokovao rast cena i lažni guacamole 

Budući da je za avokadom u SAD-u potražnja ogromna, on je u Meksiku sve ređa pojava pa u restoranima poslužuju guacamole sa lažnim avokadom - vrstom meksičke tikvice koju i dalje začinjavaju uobičajenim sastojcima kao što je ulje čili paprike, belim lukom, korijandrom i paradajzom. Ipak, pravi poznavaoci znaju da to nije to, bez obzira što su sastav i ukus lažnog i pravog umaka vrlo slični. 

Jedan od proizvođača avokada, Pedro Bucio, kaže kako su krivci pad prinosa i sve veća potražnja iz SAD-a jer ponuda i potražnja određuju cenu. "U Meksiku je manje avokada, a taj je nedostatak izazvao rast cena", objasnio je Bucio. Krajem juna, kilogram avokada je koštao i do 100 pezosa (9,20 KM), navodi DW

S druge strane, meksički ministar poljoprivrede, Viktor Vilalobos (Victor Villalobos) za rast cena optužuje špekulante. Brojke ne idu u prilog njegovoj tezi. 

Učetvorostručila se potražnja za avokadom 

Naime, proizvodnja avokada je u prvih pet meseci ove godine smanjena za 1,2% ili 10.000 tona upoređujući s istim razdobljem prošle godine. U međuvremenu, izvoz je porastao za 7,6%. Od 2014. se količina uvezenog avokada učetvorostručila. Veliki deo potražnje potiče iz SAD-a, gde se potrošnja avokada povećava svake godine za oko 15%. 

Nemačka, avokado pretežno uvozi iz Perua, Čilea, Španije i Izraela. 

Krivci i narko-karteli, ali i Donald Tramp

Da sve ne bi bilo tako jednostavno, pobrinuli su se i meksički narko-karteli koji žele svoj deo kolača od proizvodnje super popularnog avokada. Naime, meksička država Mičoakan (Michoacan), postala je središte za proizvodnju sintetičkih droga, ali i "raj" za uzgoj avokada. Tamo karteli iznuđuju novac od poljoprivrednika tako što napadaju pošiljke avokada. Zbog toga veći proizvođači ovoga voća formiraju vlastite sigurnosne službe, privatne paravojne sile, a o čemu je Agroklub ranije pisao.

Pored svega, velika potražnja uzrokovala je i rast ilegalnih krčenja šuma, ali i ogromnih količina vode koje su potrebne za uzgoj, a u toj je regiji voda resurs koji je ograničen, tim pre što se klimatski obrasci iz godine u godinu menjaju. 

U višoj ceni ovoga voća, a onda i lažnog guacamolea sa početka priče, imao je i američki predsednik Donald Tramp. Naime, on je uzdrmao tržište kada je zapretio uvođenjem drastičnih carina ako Meksiko ne napravi više mera protiv ilegalne migracije. Od carina se odustalo u poslednji trenutak pa je izvoz avokada u SAD nastavljen u uobičajenim količinama. A zbog toga Meksikanci pored toga što su zemlja avokada moraju jesti lažni guacamole. 


Tagovi

Uzgoj avokada Kriza Guacamole Lažni guacamole Donald Trump Viktor Vilalobos Rast cena


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.