Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup kupine
  • 31.07.2017. 12:00

Kupinari: Ugrožen je opstanak srpskog seljaka

Knjaževački kupinari ne traže veću otkupnu cenu ploda da bi zaradili, već da bi pokrili troškove i preživeli.

Foto: Igor Mladenović
  • 8.921
  • 763
  • 0

Kada su u pitanju ovogodišnje vremenske neprilike, kupinari su se snagom i voljom izborili sa aprilskim mrazem i junskom sušom, a plod koji je stigao za branje, u zasadima koji su navodnjavani, je zadovoljavajućeg kvaliteta. Ali za knjaževačke kupinare mukama nije došao kraj.

Igor Mladenović (35), ekonomista, poljoprivrednik i predsednik udruženja "Voćari Knjaževca" upoznao nas je sa borbom koja se vodi između ovdašnjih voćara sa hladnjičarima i prekupcima, a koja ugrožava ne samo novi proizvodni ciklus, već i sam opstanak srpskog seljaka.

Voćarstvo osnovni izvor prihoda

Knjaževački kraj decenijama unazad razvijao se na voćarstvu, kako zbog pogodnog podneblja, tako i zbog nekadašnjeg prerađivačkog giganta "Džervina", koji je u međuvremenu privatizovan. I danas, većina poljoprivrednika živi od voćarstva, kao osnovnog izvora prihoda.

Tako je i tročlanom domaćinstvu Mladenovića iz Trgovišta, koji imaju oko hektar zasada kupina, pretežno sorte čačanka i loh nes, uz mlade zasade višnje, još uvek bez prinosa.

"Svi se u porodici bavimo poljoprivredom i živimo od zemlje. Roditelji su nekada radili po propalim knjaževačkim gigantima i moralo je da se preživi. Zemlju smo nasledili od dede i počeli da radimo i širimo dedovinu malo po malo. Ovo je siromašan kraj i gotovo svi koji su vredni bave se poljoprivredom, kao osnovnom delatnošću ili makar zbog dodatnog prihoda za dopunu kućnog budžeta. Ovogodišnji prinos čačanke je u proseku 15 t - 20 t po hektaru, a loh nesa je bar sa duplo manjim rodom" kaže Igor.

Monopol hleb deli

I dok se berba loh nesa privodi kraju, čačanka ulazi u pun rod, a knjaževački "Džervin" odbija da otkupi kupinu, otvaraju se vrata raznoraznim prekupcima i hladnjičarima, koji su cenu najpre oborili na 40 do 50 din/kg, da bi je sada podigli na 50 do 60 din/kg. Takva cena kupine je više nego duplo manja od njene stvarne vrednosti i za kupinare znači propast, ali ne i za izvoznike.

"Od početka godine uveravali su nas da će se cena kretati od 80 do 100 dinara, a onda je odjednom rečeno da 'Džervin' ne želi da otkupi kupinu, iako je kapacitet ogroman, a kvalitet robe po ovoj vrućini besprekoran. To je za nas proizvođače predstavljalo šok i nevericu. Sada na scenu stupaju prekupci samovoljno, ucenom i pretnjama, po principu - ako ti ne odgovara, baci. Cena od 50 din za konzum sortu loh nes je pljuvanje u lice svakom poštenom radu. Niko ne prati troškovnu skalu, svi se pravdaju tržištem, koje i ne postoji, jer se sve dogovara između Unije hladnjača i izvoznika, tako da nam monopol hleb deli. Prošle godine kupina pire izvezena je po ceni od 1.35 €, a otkupljena za 30 evrocenti, ove godine biće isto. Gde bi bio izvoz bez nas voćara? Skupo izvoze sirovinu, a uvoze prerađevine nikakvog kvaliteta za male pare, jer je jeftinije da se uveze nego proizvede. Neka se zapita narod šta kupuje i jede za niske cene. Kvalitet košta. Govorim u ime mojih voćara koje slušam svaki dan, jer nije samo kupina u pitanju, tako je i sa drugim voćem", priča Mladenović.

Upoređujući rod i cenu višnje i kupine, naš domaćin ističe da je ove godine kvalitet višnje bio lošiji, a da je otkupljivana čak i za 90 din, dok je prošle godine ista cena važila i za kupinu i za višnju. On smatra da je ovako niska otkupna cena kupine pokušaj otkupljivača da nadomeste propuste u otkupu višnje i dodaje ona nikada ne bi smela da bude skuplja od kupine.

Kupina iziskuje mnogo rada i ulaganja

3 kg najkvalitetnije kupine za 1l goriva

Pod sadašnjim okolnostima, ulaganja u novi proizvodni ciklus za knjaževačke voćare su misaona imenica, jer ponuđena cena dovodi u pitanje ne samo pokrivanje troškova berbe, već i osnovnu egzistenciju. Oni voćari koji su i imali neku ušteđevinu, potrošili su je na đubrivo, gorivo, modernizaciju zasada, popravke mašina za obradu, koje su uglavnom stare i dotrajale.

"Kupina iziskuje mnogo rada i vremena, sazreva po najvećoj vrućini i voda joj je neophodna. Trpimo sve vremenske neprilike, ali na to niko ne obraća pažnju i niko nas ne pita koliko je troškova i rada do berbe uloženo i koliko nas otkošta sama berba. Raditi cele godine, a ne zaraditi, to je moderno robovlasništvo. Seljacima je sve na plećima, plaćamo gorivo kao da je zlato, 3kg najkvalitetnije kupine za 1l goriva. To je neodrživo. Sa hekatrom kupinjaka ne mogu da zaradim ni 70.000 dinara, od kojih moja porodica mora da živi do sledeće godine. A cena kupine od 50 din/kg je simbolična, jer berači uzimaju više od polovine tog iznosa. Prošle godine su za otkup nudili 30 do 40 din/kg, a samo berba i berač su nas koštali 20 i više din/kg. Realna cena za ovu godinu, zavisno od sorte, je oko 100 do 120 din/kg, jer je bilo mnogo radova oko navodnjavanja i zaštite roda od mraza, suše, insekata i bolesti. Ako ne podignu cenu bar na 80 din/kg nama nema pomoći. 'Džervin' su stvorile zadruge, a zadruge seljaci, ali danas seljak nema gde pošteno da proda robu koju proizvede i naplati rad i troškove. Sve se svelo na smrzavanje i otimačinu", iznosi Mladenović.

Sastanak sa opštinskom vlašću

Izrevoltirani i razočarani, posebno u "Džervin", zato što je upravo on bio garant otkupa voća, kada su poljoprivrednici preko Agencije za razvoj podizali kredite za ulaganje u nove zasade, ali spremni za borbu, kupinari su se za pomoć obratili državi i lokalnoj vlasti. Kako su na samom početku naišli na ćutanje, bili su spremni i na štrajk glađu. Ipak, na sopstvenu inicijativu, sastali su se sa predstavnicima opštinske vlasti.

"Održali smo sastanak sa predednikom Opštine Knjaževac i članovima opštinskog veća. Dali su nam obećanja da će razgovarati sa direktorom 'Džervinove' hladnjače da bi se pokrenuo otkup, a ako on odbije da nam omogući skladištenje robe do prodaje, iz Opštine su spremni da subvencionišu transport do hladnjača u okolini Knjaževca, kao i da se pozajmice prolongiraju, a kreditima produži grejs period. I mi ćemo kao udruženje probati da kontaktiramo druge hladnjače i obezbedimo bolju cenu ako je to moguće. Sastanak je bio žučan, pokretalo se pitanje monopola na lokalnom i srpskom tržištu, kao i postavljanje tržišta na zdrave noge. Oni su za praćenje cene i transparentnost izvoza, mi smo za određivanje akontne cene kao minimalne cene proizvodnje na početku godine, na nivou cele države, a ne da nas navlače i određuju cenu usred berbe. Videćemo kako će se situacija odvijati nadalje, na sva obećanja i dogovore gledamo sa rezervom. Država mora da zaštiti seljaka, a ne da daje izvozne prelermane hladnjičarima. Ne može seljak da izdržava celu zemlju. Svi podstiču selo u izjavama na tv-u, ali nas u realnosti satiru", navodi naš domaćin.

Cena ugrožava opstanak kupinara

“Voćari Knjaževca” žele da proizvode

Udruženje "Voćari Knjaževca" je mlado, osnovano pre godinu dana i za sada broji četrdesetak članova. Nedostatak prostorija i oskudne finansije ipak nisu pokolebali članoven da pokrenu brojne inicijative, koje do sada uglavnom nisu nailazie na razumevanje kod nadležnih. Takođe, svest ljudi o udruživanju je još uvek slaba, kao i vera da se pod okriljem udruženja mogu ostvariti značajniji pomaci.

"Opština do sada nije pomagala Udruženja, već samo projekte i jedan te isti, zatvoren krug ljudi. Na području Knjaževca, više je udruženja, ali neka od njih su fiktivna, postoje samo na papiru, bez konkretnih akcija i pod kontrolom prekupca, čiji je cilj samo da se voće što jeftinije plati i toliko. U saradnji sa Poljoprivrednom službom spremili smo projekte za tresače, ali za to nema sredstava, jer su ona usmerena u povećavanje površina pod zasadima. A kad ti zasadi rode, onda otkup pada pravo u ruke monopolista. Konkretno, bez tresača za višnje, biće problem sa radnom snagom ubuduće, jer ima mnogo mladih zasada višnje, a berača sve manje. Pokušavamo da formiramo zadrugu ilI da se priključimo nekoj nezavisnoj zadruzi. Želimo da pokrenemo našu hladnjaču i sopstvenu preradu, da pravimo vino od kupine, višnje, da pokrenemo sušaru, proizvodnju. Hoćemo da radimo, da stvaramo, imamo ideje, ali bez sredsatva i podrške svaka inicijativa pada u vodu", zaključuje Igor Mladenović.

Nada će opštinska vlast ispuniti još jedno od obećanja koje je na sastanku dala, a to je da će pomoći Udruženju u pokretanju inicijative za formiranje zadruge, kao i postojanje mogućnosti postavljanja menadžera koji bi vodio zadrugu bar godinu dana i bio plaćen parama iz opštinske kase, nije jedina. Mladenović ima još jednu, jaču nadu - da cena kupine neće dalje padati. U suprotnom, kupinari prekidaju berbu i kreću u štrajk glađu.

Foto: Igor Mladenović


Povezana biljna vrsta

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Tagovi

Igor Mladenović Kupina Cena kupine Voćari Knjaževca Knjaževac Loh Nes


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.