Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine voćki
  • 14.05.2023. 10:00

List uvrnut u cigaru - "kriva" je ženka cigaraša, otkinite ga i zapalite!

Kako prepoznati simptome napada cigaraš na voćkama i koliku štetu prave? Mogu se suzbiti hemijskim, ali i organskim sredstvima.

Foto: Bojan Kecman
  • 254
  • 17
  • 0

Maj je mesec u kojem se u voćnjacima i vinogradima vide simptomi napada cigaraša, Bictiscus betulae. Ova štetočina najviše napada jabučasto voće i vinovu lozu.

Reč je o voćnoj pipi iz porodice Curculionidae, koja najčešće napada kruške, a ređe druge voćke, a osim krušaka često se viđa i u vinogradima.

Listove uvrće u cigaru

Odrasli insekt je zelene, plave ili bakarne boje, dug do 10 milimetara sa rilom koje buši tkivo biljaka. Pomoću rila polaže jaja u tkivo, a prethodno nagrizaju peteljku lista koji klone, odnosno, vene pa ga ženka cigaraša mota u cigaru. Nakon par dana list se suši i pocrni, a s njim se hrane larve koje se razviju iz položenih jaja.

Par dana nakon nagrizanja list se suši i pocrni

Inače, štetočina početkom proleća izlazi iz zemlje i hrani se lišćem i pupoljcima. Nakon razvoja larve tokom leta odlaze iz lista na kukuljenje u zemlju. Mere suzbijanja relativno su lake i prvo prskanje nakon cvetanja trebalo bi da bude dovoljno da se štetočina suzbije. Pomaže i bakar pre cvetanja.

Ono što je sigurno jeste da će se pojaviti u zasadima u kojima nisu odrađena prskanja, naročito posle cvetanja. Pažljivijim gledanjem peteljki listova, ako se uoče duži zarezi, to je znak da je ženka položila jaja.

Kada delovati insekticidima?

Što se tiče hemijskih mera suzbijanja najbolje su se pokazali insekticidi koji deluju parama, ali pošto je većina njih izbačena iz upotrebe, odabir sredstva trebalo bi uraditi nakon konsultacija sa stručnjacima.

Na stablu se može videti po nekoliko "cigara"

Generalno, štete od cigaraša u zasadima krušaka i vinograda nisu velike. Na stablu se može videti po nekoliko "cigara".

Organska sredstva koja mogu da se koriste odnose su ona koja deluju kao imunostimulatori, dok pomažu i sirće, beli luk i ljuta mlevena paprika, ali se moraju uraditi barem dva tretmana zbog lakšeg spiranja sredstava.

Test prstima - može li se spasiti kruška od čađave krastavosti?

I naravno, najprihvatljiviji način jeste kidanje uvrnutih, odnosno, osušenih listova sa stabala koje je potom najbolje zapaliti. Tokom leta pomaže i okopavanje oko stabala kako bi se larve koje su zakukuljene u zemljištu izbacile na površinu. Time dolazi do njihovog delimičnog uništavanja zbog uticaja atmosferilija i zaštitnih sredstava koja se primenjuju vegetacionom periodu.


Tagovi

Curculionidae Cigaraš Kukuljenje Voćna pipa Organska sredstva


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.