Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćnjak
  • 28.11.2018. 10:30

Loznica: Stare sorte voća i kruške koje rađaju dva puta

Na imanju Dragane Bjelice mogu se videti malina valjevka, mušmule, stabla duda, jabuke kolačare, ali i viljamovka, koja je rodila po drugi put ove godine.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 891
  • 95
  • 0

Ova 2018. godina po mnogo čemu je specifična kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja. Toplo i suvo leto, ali pre svega jesen bez kiše, dovele su do čudnih pojava u lozničkim voćnjacima. Na imanju Dragane Bjelice iz Loznice, kruška viljamovka rodila po drugi put ove godine. Prema rečima njene vlasnice, kruške su posađene pre četiri godine i do sada su donosile rod, ali nikada dva puta u toku jedne godine. Dobro pozicionirane, na vrhu krošnje, za krako vreme na novembarskom suncu dobile su i divnu rumenu boju. Dragana ih kaže neće brati do prvih mrazeva, a kada to i uradi - skuvaće ih kompotu.

Voćarstvo kao hobi i posao

Inače, kada  je pre deset godina ostala bez posla, ova energična žena, odlučila je da svoje imanje nedaleko od centra grada pretvori u isplativ voćnjak. Počela je skromno. Danas se njen zasad prostire na 1,70 hektara, a dominiraju šljive i maline. Zasadi su podignuti po principima savremene, intenzivne voćarske proizvodnje.

Malina kao siguran izvor prihoda

Malina je, pored šljive, oduvek bila voćna kultura koja se najviše gaji u lozničkom kraju i to sa razlogom. Klimatski, ali i zemljišni uslovi, idealni su za malinu. Tim činjenicama vodila se i Dragana, kada je pre godinu dana podigla zasada na 35 ari. Odlučila se za kako kaže najbolju sortu, vilamet, a kako ništa ne prepušta slučaju, postavljena je i protivgradna mreža.

"S obzirom na to  a je ove godine stigao prvi rod, jako smo zadovoljni prinosom i kvalitetom maline. Trenutno lastare pripremamo za zimski period i đubrimo zasad, a naredno leto očekujemo pun rod", kaže Dragana.

Vilamet
Vilamet na 35 ari

Čuva od zaborava stare sorte voća

Dragana je veliki ljubitelj i poštovalac prirode. Kada je sa suprugom rešila da krene u ovu avanturu, dogovorili su se da ništa od postojećeg na imanju ne menjaju. Voćke koje su tu zatekli, stare jabuke, džanarike, kruške ostale su na mestu na kojem su ih posadili njihovi preci. A Dragana je nastavila njihovim stopama.

Pored komercijalnog zasada, šetajući ovim imanjem na svakom koraku naići ćete na voćne vrste koje su pomalo i zaboravljene. Sorta maline valjevka, koja se među prvima gajila u ovom kraju, mušmule, stabla duda, jabuke kolačare, zauzimaju posebno mesto u Draganinom dvorištu, ali i srcu.

Uživa u svakom poslu

Kako kaže ova vredna voćarka, imati voćnjak nije ni malo lak posao, ali uživa u svemu: "Sve što mogu, radim sama. Lično sam svako stablo okrečila, a pored toga što je to veoma korisna mera, voćnjak sada izgleda lepše. Kada smo postavili pumpu za vodu i to mesto ogradili običnim belim panelima, došla sam na ideju da ih malo ulepšam i oslikam. Tako da smo uz malo truda i minimalno novca napravili veselu kućicu koja privlači najviše pažnje na imanju".

Oaza
Vesela kućica

Ima još puno planova i želja koje će, kako kaže, sigurno u nekim narednim godinama polako i ostvariti. Priznaje da je mislila da će od ovog posla imati mnogo više zarade, ali nije joj u planu da odustaje. Trenutno se obim poslova smanjuje, jer ide zima, ali ona jedva čeka proleće da njena oaza ozeleni.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Tagovi

Voćnjak Kruška Viljamovka Retrovegetacija Maline Vilamet Valjevka Loznica Dragana Bjelica


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.