Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod maline
  • 26.05.2021. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Manje roda maline ove godine - proizvođači traže više cene

Prvi plodovi maline uskoro će početi da stižu, a prema trenutnom stanju na terenu, malina će itekako biti traženo voće. Međutim, da li će roda biti dovoljno?

Foto: Bigstock/Ashtray
  • 3.700
  • 1.089
  • 0

Nešto niže temperature koje su ovog proleća bile u brdsko-planinskim krajevima, pogoduju razvoju sive truleži jer gljivice prodiru u mlado tkivo maline tokom cvetanja ili odmah nakon precvetavanja.

"Patogen se uglavnom zadržava u biljnim ostacima na zemljištu kao i na delovima biljke koji su odumrli i to su povoljni uslovi za nastanak spora koje se vetrom lako prenose. Tako, spore dospevaju u krunične listiće i prelaze i na plod. Patogen se uglavnom brzo širi i dovoljan je samo jedan zaražen plod da napravi veliku štetu u malinjaku i rod može biti smanjen i za 80 odsto", pojašnjava Milena Dražić, stručni saradnik za zaštitu bilja Poljoprivredne, savetodavne i stručne službe Valjevo.

Pojavila se eriofidna grinja lista maline - sada je idealna prilika da se suzbije

Simptomi sive truleži mogu se uočiti tek kada počne zrenje i tada se tek opažaju sive ili crne prevlake na plodovima.

"Kako bi se suzbila pojava bolesti mora se obezbediti dobro provetravanje između redova, korovi se moraju suzbijati, potrebno je smanjiti i količinu azotnih đubriva koja se koristi. Od hemijskih mera treba upotrebljavati fungicide na bazi aktivne materije pirimetalina, zatim ciprodinila ili fludioksonila, u vremenskom intervalu od sedam do 14 dana u zavisnosti od vremenskih uslova i to od početka cvetanja pa do berbe."

Ove godine manje maline

Prvi plodovi maline uskoro će početi da stižu, a prema trenutnom stanju na terenu, malina će itekako biti traženo voće. Hladnjačari su već uveliko na terenu kako bi uspostavili što više kontakata sa poljoprivrednim proizvođačima od kojih bi otkupili "crveno zlato". 

"Otkupna cena se još uvek ne zna, priča se da bi mogla biti i tri evra za kilogram, s obzirom da rod nije kao prošle godine, biće je manje. Kilogram maline u marketima je 20 evra, pa zašto onda i nama proizvođačima ne bi bilo plaćeno bar tri evra. A kolika je tražnje, teško da će uspeti da se podmiri tržište", smatra Dejan Jović, uzgajivač iz sela Lopatanj kod Osečine.

Potencijalni rod maline - loš, a izvoznici prošlogodišnju prodaju po 250 dinara

Ovo voće je deficitarno na svetskom tržištu jer se u poslednje dve godine beleži pad proizvodnje. Prema podacima Asocijacije malinara Srbije u Čileu je smanjena proizvodnja za oko 45 odsto, u Poljskoj za skoro 65, a u Srbiji je umesto nekadašnjih 85.000 tona pre pet godina, prošle godine ubrano manje od 50 hiljada. Hladnjačari su tek krajem prošle i početkom ove godine u potpunosti isplatili ugovre iz 2019. a kasnilo se i sa isplatama za ugovorenu malinu u 2020. godini. 

Niske temperature i mraz u martu i aprilu naneo je oštećenja u mnogim zasadima. Prva dekada maja je period kada se već kidaju zaperci, ali je evidentno da se sa razvojem biljke kasni i da bi rod mogao biti prepovljen. Malinari se nadaju da će otkupna cena biti dobra, ali isto tako strahuju da li će imati roda koji mogu da ponude na tržištu.

Trenutne procene su da bi u Srbiji ove godine rod maline mogao dostići od 30 do 35 hiljada tona.


Tagovi

Rod maline Cena maline Siva trulež Milena Dražić Kidanje zaperaka Dejan Jović


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P