Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zasadi višnje
  • 11.03.2024. 16:00
  • Knjaževac, Prokuplje

Masovno krčenje zasada višnje. Da li ipak ulagati ove godine?

Mnogi zasadi su zapušteni, veliki broj voćara se odlučuje da iskrči. Međutim, postoje oni koji su zadovoljni situacijom.

Foto: Vladica Stojanović
  • 1.121
  • 167
  • 2

Usled niske otkupne cene višnje poslednjih godina sve je više poljoprivrednika koji svoje zasade ne žele redovno da obrađuju, jer su svakim novim ulaganjem dodatno u gubitku. Ima čak i onih koji su višnjike potpuno zapustili, a neki su i iskrčili. Uprkos tome što je ove godine cena mineralnih đubriva u padu, proizvođači su i te kako razočarani kako lošim plasmanom tako i cenom koja ne pokriva čak ni osnovne troškove proizvodnje. Malo je onih koji su prethodnih par godina bili zadovoljni nakon berbe. U čemu leži problem?

Ne isplati se iznova ulagati

Poljoprivrednik iz knjaževačkog sela Vlaško Polje Vladica Stojanović, decenijama gaji višnje u svom rodnom selu i kako kaže, ovako nikada nije bilo.

"Celokupan rod prethodne godine pokupio je mraz, a bilo je godina kada je grad takođe obrao sve. Nažalost, uzeći u obzir čitavu situaciju sa višnjom prethodnih godina, pa i niskom otkupnom cenom, otac i ja smo odlučili da iskrčimo naše dugogodišnje zasade", ističe Stojanović i dodaje kako se više ne isplati iznova uzalud ulagati.

Nije samo cena roda jedini problem prilikom otkupa, već i otkupljivači koji obećaju kako će uzeti višnju, a kada dođe dan berbe nemaju praznu ambalažu. Aleksandar Prvulović iz knjaževačkog sela Jakovac planira da izvadi hektar višanja naredne godine ukoliko i ova proizvodna godina bude poput prethodne.

Mnogi zasadi su zapušteni i oboleli (foto: Jovana Cvetković)

"Nažalost, u poslednje vreme je situacija sa višnjom jako loša, počev od loših vremenskih uslova, uzaludnih ulaganja i na kraju sam kvalitet ploda bude dosta loš, pa višnja odlazi u niže klase. Videćemo kako će biti ove godine i sa otkupom", napominje Prvulović i dodaje da prošle godine celokupan rod nije ni stigao do otkupne stanice s obzirom da su višnje istrulele na granama.

Kako dalje ističe mnogo je zasada višnje u Jakovcu koji se ove godine neće obrađivati, a neki će samo minimalno ulagati, jer ne žele ponovo biti na gubitku.

"Znam dosta njih koji više nemaju volje za ulaganjem. Mnogo je i napuštenih voćnjaka, neobrađenih. Situacija nije ni malo naivna, ali eto sačekaćemo šta će biti i ove sezone."

U Prokuplju druga priča

Problemi sa višnjom nisu zabeleženi samo u Timočkoj krajini, već i u Topličkom okrugu gde je godinama otkupna cena svega 30 dinara po kilogramu, za razliku od 2013. godine kada su proizvođači kilogram višnje prodavali za čak 130 dinara. Međutim, ima i onih koji su zadovoljni i cenom i kvalitetom.

Prema rečima Vladimira Bogdanovića, poljoprivrednog proizvođača iz prokupačkog sela Merovac, ova godina za njih nije bila tako loša.

"Prethodne godine smo celokupan rod prodali direktno hladnjačaru po ceni od 60 dinara za kilogram, a kvalitet je bio, čini mi se najbolji do sada. Nijednog trenutka nismo odustali od ulaganja, ne preskačemo nijedan tretman, a redovno obrađujemo i zemljište oko stabala. Ove godine smo obavili rezidbu, a sada čekamo povoljan trenutak za primenu bakarnih preparata i mineralnog ulja," ističe Bogdanović i dodaje da je mnogo višnjara uništeno usled nekontrolisane pojave monilije i neredovnog prskanja.

Redovno obrađuju zemljište u višnjiku

"Kvalitet uvek nađe svoje mesto. Godine jesu teške, ali retko ko u ovom kraju ispoštuje sve operacije tokom jedne proizvodne godine. Bez rada i ulaganja nema ni roda", završava naš sagovornik.

Kakva je situacija u vašem višnjiku, pišite nam u komentaru ispod teksta.


Tagovi

Krčenje zasada Višnjici Vladica Stojanović Zapušteni zasadi višnje Monilija Cena višnje Otkup višnje Vladimir Bogdanović Aleksandar Prvulović


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.