Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrenje u voćarstvu
  • 08.11.2023. 12:00

Na koje načine đubriti pojedine voćne vrste?

U jesen svake godine, obično u drugoj polovini oktobra ili prvoj polovini novembra, u voćnjaku se rasturi 400 - 700 kg NPK mineralnih đubriva, zavisno od gustine sadnje, starosti voćaka, iscrpljenosti stabala i dr.

Na koje načine đubriti pojedine voćne vrste?
Foto: Stanko Nekić
  • 1.368
  • 125
  • 0

Đubrenje voćaka u rodu izvodi se na osnovu hemijske analize zemljišta, folijarne analize lišća, vizuelne metode (simptomi nedostatka hemijskih elemenata) i ogleda sa đubrenjem. Svaka od navedenih metoda pored dobrih strana ima i nedostatke, pa stoga kombinacije najmanje dve metode može da pruži solidniju predstavu o stepenu ishranjenosti i o nedostatku nekog biogenog elementa.

Voćke mogu da se đubre u sva četiri godišnja doba, ali najčešće se praktikuje u jesen, rano u proleće i u toku leta. Jesenje i prolećno đubrenje se praktikuje od davnina, dok letnje je počelo da se primenjuje u novije vreme.

Jesenje rasturanje pa zaoravanje đubriva

U jesen svake godine, obično u drugoj polovini oktobra ili prvoj polovini novembra, u voćnjaku se rasturi 400 do 700 kg NPK mineralnih đubriva (8:4:24, 10:12:26 ili 8:16:24, 6:12:26, 7:14:21), zavisno od gustine sadnje (sistema uzgoja), starosti voćaka, iscrpljenosti stabala i drugog.

Po rasturanju ovih đubriva obavlja se njihovo zaoravanje, zajedno sa korovom kao zelenišom, na dubinu 10 do 14 cm. Radi održavanja nivoa humusa na najmanje tri odsto treba svake treće jeseni, zajedno sa NPK đubrivima rasturiti i 30 t/ha stajnjaka.

Svake treće jeseni potrebno je rasturiti i 30 t/ha stajnjaka (Foto: Bojan Kecman)

Ako zemljište u novopodignutom voćnjaku nije strukturno i dovoljno plodno, onda umesto gajenja uzrodica (nekih povrtarskih biljaka) ili održavanja zemljišta u vidu jalovog ugara (čista obrada), trebalo bi naredne dve do tri godine gajiti biljke za zelenišno đubrenje.

Koliko se đubre pojedine vrste?

Đubrenje pojedinih vrsta voćaka, na osnovu praktičnih iskustava, izvelo bi se na sledeći način, uzimajući orijentacione norme hraniva.

Jabuka i kruška

  1. 130 do 150 kg N/ha,
  2. 50 kg P2O5/ha,
  3. 150 do 200 kg K2O/ha.

Ovo su doze za srednje visok prinos jabuke i kruške na srednje plodnom zemljištu. Okvirno, nešto veće količine mineralnih đubriva se koriste za jabuku, u odnosu na krušku. Za jesenje đubrenje upotrebiti kombinacije napred navedene, sa malo azota, a najviše kalijuma.

Kajsija

Višak azota izaziva preteranu bujnost i otpadanje mladih plodova, a u krajnjoj liniji zbog velike bujnosti i snažnog porasta letorasta može da dođe do "apopleksije" ili zelenog uvenuća kajsije. Osnovnim đubrenjem u jesen vrši se zaoravanje na 10 do 14 cm dubine, dok ranim prolećnim đubrenjem i prihranom vrši se unošenje đubriva freziranjem zemljišta. Godišnje potrebe kajsije u đubrenju po ha:

  1. 100 kg N/ha,
  2. 75 kg P2O5/ha,
  3. 120 kg K2O/ha.

Porast letorasta usled đubrenja posle maja meseca može da iznosi i do 1,5 m, te da izazove "apopleksiju" ili "kap" stabala kajsije. Đubrenje u jesen se izvodi sa NPK kompleksnim mineralnim đubrivima, s tim što se najmanje azota dodaje zemljištu.

Trešnja

Vrlo povoljno reaguje na đubrenje azotnim đubrivima (iz zemljišta iznosi dva i po puta više azota nego jabuka). Osnovnim đubrenjem u jesen vrši se zaoravanje na 10 do 14 cm dubine, dok ranim prolećnim đubrenjem i prihranom vrši se unošenje đubriva freziranjem zemljišta. Orijentacione norme hraniva iznose:

  1. 150 kg N/ha,
  2. 75 kg P2O5/ha,
  3. 200 kg/ha K2O.

Koristiti za jesenje đubrenje kombinacije NPK 10:12:26 ili 8:16:24, 6:12:26, 7:14:21 i slične.

Višnja

Povoljno reaguje na đubriva, naročito na azot. Osnovnim đubrenjem u jesen vrši se zaoravanje na 10 do 14 cm dubine, dok se ranim prolećnim đubrenjem i prihranom vrši unošenje đubriva freziranjem zemljišta. Orijentacione norme hraniva iznose:

  1. 150 kg N/ha,
  2. 60 kg P2O5/ha,
  3. 120 do 140 kg K2O/ha.

Kombinacije mineralnih đubriva za jesenje đubrenje su kao kod trešnje.

Breskva

  1. 150 kg N/ha,
  2. 60 kg P2O5/ha,
  3. 140 kg K2O/ha.

Pri srednjoj dozi đubrenja može da se očekuje optimalan ekonomski efekat, ali sa nešto nižim prinosom po stablu u poređenju sa vrlo visokom dozom đubrenja breskve. Obavezno je jesenje đubrenje kompleksnim mineralnim đubrivima sa manje azota, zbog ispiranja u dublje slojeve zemljišta.

Šljiva

  1. 100 kg N/ha,
  2. 50 kg P2O5/ha,
  3. 130 kg K2O/ha.

Ovo su količine za prinos šljive od 25 t/ha. Sve koštičave voćke, pa i šljive, đubre se u jesen sa sličnim ili istim mineralnim đubrivima.

Orah

Orah povoljno reaguje na jesenje đubrenje kompleksnim mineralnim đubrivima, posebno na fosfor i kalijum, zato što mu ova dva elementa pojačavaju otpornost prema mrazu. NPK:

  1. 120 do 150 kg N/ha,
  2. 50 do 60 kg P2O5/ha,
  3. 150 do 200 kg K2O/ha.

U jesen: 400 do 480 kg/ha NPK 0:15:30, rano u proleće: 200 do 250 kg/ha NPK 20:5; krajem proleća, u maju - 300 kg/ha 27 odsto KAN-a. Orah se jedino ne đubri stajnjakom posle stupanja u rod, pošto se plod oraha sakuplja sa zemlje (lako se zarazi bakterijom Ešerihija koli i tada nije dozvoljen za upotrebu i prodaju). Osnovnim đubrenjem u jesen vrši se zaoravanje na 10 do 14 cm dubine, dok se ranim prolećnim đubrenjem i prihranom vrši unošenje đubriva freziranjem zemljišta.

Leska

Orijentacione norme za đubrenje leske za normalan rast i rađanje, na umereno plodnom zemljištu, iznose po ha:

  1. 80 do 120 kg N/ha,
  2. 30 do 40 kg P2O5/ha,
  3. 100 do 160 kg K2O/ha.

Đubrenje kompleksnim mineralnim đubrivima je slično đubrenju oraha.

Kako obaviti đubrenje u rupe pri sadnji voćaka?

Sve napred izneto je na osnovu iskustvenih normi, ali za đubrenje voćaka norme je najbolje odrediti na osnovu agrohemijske analize zemljišta.


Tagovi

Jesenje đubrenje voćaka Đubrenje jabuke i kruške Đubrenje kajsije Đubrenje trešnje i višnje Đubrenje breskve Đubrenje šljive Đubrenje oraha i leske


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.