U jesen svake godine, obično u drugoj polovini oktobra ili prvoj polovini novembra, u voćnjaku se rasturi 400 - 700 kg NPK mineralnih đubriva, zavisno od gustine sadnje, starosti voćaka, iscrpljenosti stabala i dr.
Đubrenje voćaka u rodu izvodi se na osnovu hemijske analize zemljišta, folijarne analize lišća, vizuelne metode (simptomi nedostatka hemijskih elemenata) i ogleda sa đubrenjem. Svaka od navedenih metoda pored dobrih strana ima i nedostatke, pa stoga kombinacije najmanje dve metode može da pruži solidniju predstavu o stepenu ishranjenosti i o nedostatku nekog biogenog elementa.
Voćke mogu da se đubre u sva četiri godišnja doba, ali najčešće se praktikuje u jesen, rano u proleće i u toku leta. Jesenje i prolećno đubrenje se praktikuje od davnina, dok letnje je počelo da se primenjuje u novije vreme.
U jesen svake godine, obično u drugoj polovini oktobra ili prvoj polovini novembra, u voćnjaku se rasturi 400 do 700 kg NPK mineralnih đubriva (8:4:24, 10:12:26 ili 8:16:24, 6:12:26, 7:14:21), zavisno od gustine sadnje (sistema uzgoja), starosti voćaka, iscrpljenosti stabala i drugog.
Po rasturanju ovih đubriva obavlja se njihovo zaoravanje, zajedno sa korovom kao zelenišom, na dubinu 10 do 14 cm. Radi održavanja nivoa humusa na najmanje tri odsto treba svake treće jeseni, zajedno sa NPK đubrivima rasturiti i 30 t/ha stajnjaka.
Ako zemljište u novopodignutom voćnjaku nije strukturno i dovoljno plodno, onda umesto gajenja uzrodica (nekih povrtarskih biljaka) ili održavanja zemljišta u vidu jalovog ugara (čista obrada), trebalo bi naredne dve do tri godine gajiti biljke za zelenišno đubrenje.
Đubrenje pojedinih vrsta voćaka, na osnovu praktičnih iskustava, izvelo bi se na sledeći način, uzimajući orijentacione norme hraniva.
Ovo su doze za srednje visok prinos jabuke i kruške na srednje plodnom zemljištu. Okvirno, nešto veće količine mineralnih đubriva se koriste za jabuku, u odnosu na krušku. Za jesenje đubrenje upotrebiti kombinacije napred navedene, sa malo azota, a najviše kalijuma.
Višak azota izaziva preteranu bujnost i otpadanje mladih plodova, a u krajnjoj liniji zbog velike bujnosti i snažnog porasta letorasta može da dođe do "apopleksije" ili zelenog uvenuća kajsije. Osnovnim đubrenjem u jesen vrši se zaoravanje na 10 do 14 cm dubine, dok ranim prolećnim đubrenjem i prihranom vrši se unošenje đubriva freziranjem zemljišta. Godišnje potrebe kajsije u đubrenju po ha:
Porast letorasta usled đubrenja posle maja meseca može da iznosi i do 1,5 m, te da izazove "apopleksiju" ili "kap" stabala kajsije. Đubrenje u jesen se izvodi sa NPK kompleksnim mineralnim đubrivima, s tim što se najmanje azota dodaje zemljištu.
Vrlo povoljno reaguje na đubrenje azotnim đubrivima (iz zemljišta iznosi dva i po puta više azota nego jabuka). Osnovnim đubrenjem u jesen vrši se zaoravanje na 10 do 14 cm dubine, dok ranim prolećnim đubrenjem i prihranom vrši se unošenje đubriva freziranjem zemljišta. Orijentacione norme hraniva iznose:
Koristiti za jesenje đubrenje kombinacije NPK 10:12:26 ili 8:16:24, 6:12:26, 7:14:21 i slične.
Povoljno reaguje na đubriva, naročito na azot. Osnovnim đubrenjem u jesen vrši se zaoravanje na 10 do 14 cm dubine, dok se ranim prolećnim đubrenjem i prihranom vrši unošenje đubriva freziranjem zemljišta. Orijentacione norme hraniva iznose:
Kombinacije mineralnih đubriva za jesenje đubrenje su kao kod trešnje.
Pri srednjoj dozi đubrenja može da se očekuje optimalan ekonomski efekat, ali sa nešto nižim prinosom po stablu u poređenju sa vrlo visokom dozom đubrenja breskve. Obavezno je jesenje đubrenje kompleksnim mineralnim đubrivima sa manje azota, zbog ispiranja u dublje slojeve zemljišta.
Ovo su količine za prinos šljive od 25 t/ha. Sve koštičave voćke, pa i šljive, đubre se u jesen sa sličnim ili istim mineralnim đubrivima.
Orah povoljno reaguje na jesenje đubrenje kompleksnim mineralnim đubrivima, posebno na fosfor i kalijum, zato što mu ova dva elementa pojačavaju otpornost prema mrazu. NPK:
U jesen: 400 do 480 kg/ha NPK 0:15:30, rano u proleće: 200 do 250 kg/ha NPK 20:5; krajem proleća, u maju - 300 kg/ha 27 odsto KAN-a. Orah se jedino ne đubri stajnjakom posle stupanja u rod, pošto se plod oraha sakuplja sa zemlje (lako se zarazi bakterijom Ešerihija koli i tada nije dozvoljen za upotrebu i prodaju). Osnovnim đubrenjem u jesen vrši se zaoravanje na 10 do 14 cm dubine, dok se ranim prolećnim đubrenjem i prihranom vrši unošenje đubriva freziranjem zemljišta.
Orijentacione norme za đubrenje leske za normalan rast i rađanje, na umereno plodnom zemljištu, iznose po ha:
Đubrenje kompleksnim mineralnim đubrivima je slično đubrenju oraha.
Sve napred izneto je na osnovu iskustvenih normi, ali za đubrenje voćaka norme je najbolje odrediti na osnovu agrohemijske analize zemljišta.
Tagovi
Autor