Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekovac
  • 19.07.2018. 16:00

Niska cena šljiva - biće više rakije

Berba šljiva i kupina je počela u rekovačkoj opštini. Međutim, prema trenutnom stanju proizvođači šljive nemaju razloga za optimizam jer je kvalitet slab a cena niska. Kako dodaju većina roda otići će u rakiju.

Foto: Novosti.rs / Z. Gligorijević
  • 1.843
  • 111
  • 0

U opštini Rekovac je počela berba šljiva i kupina. Međutim, kako prenose Novosti, proizvođači šljive nisu zadovoljni otkupnom cenom jer hladnjačari za kilogram tog voća plaćaju 13-15 dinara, pa će po svemu sudeći ove sezone dosta šljive biti prerađeno u rakiju. Dragan Milenković, iz Rekovca, koji poseduje voćnjak u kojem je na 2 hektara posađena šljiva ranke i na 1 hektaru stenlejka, napominje da je prošle godine cena od 40 din/kg bila dobra, ali je rod mnogo podbacio, pa nije bilo zarade. On dodaje da se sada čačanska rodna otkupljuje po ceni od 15 dinara po kilogramu, a to je kako ističe čist gubitak.

Opšta neizvesnost na tržištu - ulaganja velika

Milenković naglašava da cena ostalih sorti šljive još nije poznata. Zbog toga će on od celog roda da ispeče rakiju, pa će opet biti u neizvesnosti jer ni rakija nema cenu, a pitanje je i kada će da je proda. On dodaje da u Rekovcu postoje dva hladnjačara, ali prema njegovim rečima ni oni ne smeju da lageruju jer ne znaju da li će uspeti šljivu da prodaju. Ovaj voćar tvrdi da su proizvođači šljive ušli u začarani krug iz kojeg nema izlaza. Rešenje je samo da dođe hladnjačar, direktni izvoznik, a mogla bi kako smatra i država ozbiljno da se pozabavi tim problemom.

Milenković kaže da bi minimalna otkupna cena šljive trebalo da bude 30 din/kg da bi voćari imali neku zaradu, dodajući da je šteta ogromna, zato šro proizvođači na svaki hektar šljive moraju da ulože oko 1.000 evra u rezidbu, freziranje, đubrenje i nekoliko prskanja.

Kupina: Sorta loh nes drži dobru cenu

Njegov sugrađanin Dragan Matić, koji šljivu sorte stenlej uzgaja na površini od oko 5 ari, razmišlja na isti način. Ta šljiva se pre 3-4 godine prodavala za 40 din/kg, pa je bilo zarade, a danas, tvrdi on, šljivu oberu, spakuju u kace i ispeku koji litar rakije. Kada je reč o kupini, trenutno je dobra samo cena sorte loh nes, koja se kreće 170-220 dinara po kilogramu, ali je i ona počela da pada, dok je cena ostalih sorti još nepoznata.

Kupinari strahuju od daljeg pada cena

Matić kaže da je pomalo zaradio na kupini loh nes, koju je već nekoliko puta prodavao u Orašju i Tečiću po ceni od 170 i 220 dinara po kilogramu. Nažalost, cena je već pala na 150 i 170 dinara po kilogramu, dodavši da je to već slaba računica. Ukoliko cena padne na 120 dinara, kupinari će imati čist gubitak jer su mnogo novca uložili dok smo podigli stubove i žicu, i kupili sistem za zalivanje. On očekuje da ove godine ubere 1.000 kilograma kupine.

Stao otkup kupine u ariljskom kraju

U ariljskom kraju, hladnjačari su danas obustavili otkup kupine. Kako prenosi Glas zapadne Srbije, otkupna cena se kretala 30-35 dinara po kilogramu. Anđela Milosavljević, iz sela Mirosaljci, čija porodica ima 60 ari pod tim bobičastim voćem, kaže da im je ovo jedini izvor prihoda. On napominje da su danas krenuli u berbu, ali dodaje da su ih zvali vlasnici hladnjače i rekli da više neće otkupljivati kupinu. Pokušali su potom da pozovu druge hladnjačare, ali su i od njih dobili isti odgovor. Milosavljevićeva naglašava da su proizvođači u velikom problemu jer su posle maline koja je propala i čija cena je bila mala, mnogo uložili u kupinu. Dodatni problem je i to što su se kupinari zadužili kod nekih hladnjačara za skupe preparate i sada ne znaju kako će taj dug da otplate.

Kvalitet šljive loš za izvoz u Rusiju

Pomoćnik predsednika opštine Rekovac Đorđe Stanojević navodi da je kupina na području te opštine posađena na oko 200 hiljada hektara, a šljiva na 1.170 hektara. On kaže da se kupina za rusko tržište već otkupljuje se po ceni od 170 din/kg, dodajući da kiša ometa berbu, dok je otkupna cena hladnjačara još nepoznata. Šljiva za isto tržište se otkupljuje za 30 din/kg, ali pošto je kvalitet vrlo loš, ona ne može da se proda. 


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Tagovi

Šljiva Rakija Kupina Rekovac Dragan Milenković Cena Otkup Dragan Matić Đorđe Stanojević


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.