Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća zimi
  • 24.01.2017. 16:30

Niske temperature opasne i korisne za voćke

Temperature ispod 0°C, koje se ispoljavaju u vidu mraza mogu biti vrlo nepovoljne. One na voćkama mogu da prouzrokuju različitu štetu, koja takođe zavisi i fenofaza u kojima se voćke nalaze. S druge strane stručnjaci upozoravaju da izostanak nižih temperatura i zimskog mirovanja, takođe može da uzrokuje slabiji rod.

Foto: efes / Pixabay
  • 10.592
  • 328
  • 0

Dejstvo niskih temperatura može da bude korisno ili štetno, u zavisnosti od faze u kojoj se javljaju. Tokom perioda zimskog mirovanja, kada niske temperature obezbeđuju latentni život, a odvija se i jarovizacija semena, u meristemskom tkivu događaju se promene praćene razlaganjem inhibitornih endogenih hormona. Na taj način se seme osposobljava za normalnu funkciju.

Oštećenja u zavisnosti od temperature

Temperature ispod 0°C, koje se ispoljavaju u vidu mraza mogu da budu vrlo nepovoljne. One na voćkama mogu da prouzrokuju različitu štetu koja takođe zavisi i fenofaza u kojima se voćke nalaze.

Kako objašnjava Sanja Čokojević, diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Srbije, različite temperature, koje se ispoljavaju u vidu mrazeva, uzrokuju oštećenja na različitim delovima biljaka. Tako pri temperaturama od -1°C do -2°C stradaju zametnuti plodovi. Na temperaturi od - 3°C stradaju otvoreni cvetni pupoljci.

Čokojevićeva ističe da na temperaturama od -5°C do -8°C propadaju neotvoreni cvetni pupoljci, dok temperature niže od -10°C ugrožavaju aktivirani kambijum. Na kraju treba reći i to da ekstremno niske temperature od -25°C do -30°C ugrožavaju različite vegetativne organe čak i u biološkom zimskom mirovanju.

Ekstremno jaki mrazevi izazivaju mrazopuc

Pojedina tkiva voćaka nisu jednako otporna prema mrazevima. Kambijum je najotporniji, dok je s druge strane najneotpornija srž sa zracima. Korenov sistem koji je izmrzao prepoznaje se po tamnoj boji poprečnog preseka. U kruni voćaka najosetljiviji su unutrašnji delovi raklji utoliko više ako su raklje pod oštrim uglom. Kako navodi Čokojevićeva te raklje su osetljivije zbog loših uslova sazrevanja i kaljenja tkiva. Ona dodaje da na stablu i na granama mrazevi izazivaju pege i objašnjava da kod koštičavog voća jaki mrazevi uzrokuju mrazopuc. Njega karakteriše ispucala kora, koja se suši, pa na početku vegetacije dolazi do smolotočine.

Krečenje voćaka obaviti najkasnije u decembru

Stručnjaci kažu da farbanje kore debla, račvišta prve etaže krune voćke, kao i ramenih grana mogu da spreče oštećenja na voćkama koje uzrokuje mraz, jer se farbanjem nadoknađuje nedostatak lista tokom zime. U letnjem periodu lišće zasenjuje te delove biljaka sprečavajući njihovo prekomerno zagrevanje. Bezbedno prezimljavanje voćki, bez opasnosti od izmrzavanja, može se postići sprečavanjem zagrevanja kore debla jer ono usporava kretanje vegetacije za 7-10 dana. To je najčešće dovoljno da se izbegnu kasni prolećni mrazevi. Zato je, ističu stručnjaci, krečenje voćaka potrebno obaviti najkasnije u decembru.

Otpornost voća na mrazeve zavisi od različitih faktora

Na otpornost voćaka prema mrazevima utiču mnogi faktori. Koliko će neko voće biti otporno na niske temperature i mrazeve zavisi od: voćne vrste, sorte, podloge, trajanja vegetacije, bujnosti, rodnostii od primenjene agrotehnike u toku vegetacije.

Sorte koje su okalemljene na generativnim podlogama otpornije su na izmrzavanje od onih koje su kalemljene na vegetativnim podlogama. Na bujnim vegetativnim podlogama okalemljene sorte su osetljivije jer kasnije završavaju sa vegetacijom. Lisni pupoljci izmrzavaju samo ukoliko izmrznu grane na kojima se nalaze.

Zimsko mirovanje važno za razvoj voćaka

Prema trajanju perioda zimskog mirovanja, voćke se mogu podeliti na vrste sa kratkim i nestabilnim zimskim mirovanjem pri temperaturama do 5°C. Period zimskog mirovanja traje od 15 do 45 dana i tu spadaju badem (15-25 dana), kajsija (15-30 dana), višnja (15-45 dana). Suprotno njima postoje i voćke sa dugim i stabilnim zimskim mirovanjem, pri temperaturama do 5°C, a kod njih period mirovanja iznosi od 45 do 60 dana. U toj grupi se nalaze: jabuka (45-60 dana), kruška (30-50 dana), domaća šljiva (30-45 dana), breskva (40-60 dana), trešnja (30-45 dana) i orah (30-40 dana).

Dobre strane izlaanja nižim temperaturama

Stručnjaci upozoravaju i na to da nedovoljno izlaganje niskim temperaturama u toku zime može da dovede do osipanja cvetnih pupoljaka, neujednačenog cvetanja i listanja, zametanja plodova znatno pre listanja i samim tim njihovo otpadanje.

Foto: efes / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svetu koja potiče iz Kine. Najveći obim proizvodnje breskve je u Evropi gde su Italija, Grčka, Španija i Francuska najveći... Više [+]

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah se može saditi u jesen ili u proleće, ipak, preporučuje se jesenja sadnja jer se sadnice tako bolje primaju, a kod njih je i bolji rast u prvoj godini od sadnje. Ubraja se... Više [+]

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se gaji za potrošnju u svežem stanju, manji broj gaji se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se gaje... Više [+]

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje i uglavnom raste kao žbunoliko stablo. Puno se proizvodi sorta oblačinska višnja pogodna za industrijsku preradu.  Najbolje uspeva na obroncima... Više [+]

Badem

Badem

Engleski naziv: Almond | Latinski naziv: Prunus amygdalus

Badem predstavlja cenjeno, vrlo kalorično i hranjivo voće, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Plodovi sadrže kvalitetne masnoće, belančevine, ugljene hidrate,... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Voćarstvo Ratarstvo Sneg Mraz Zima Rod Jabuke Šljive Temperatura Šteta Zaštita Jabuka Kruška Šljiva Breskva Orah Trešnja Kajsija Višnja Badem


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.