Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski rad
  • 22.02.2016. 16:00

Novom Zelandu nedostaje dve hiljade sezonaca

Garantovana minimalna zarada sezonskih berača jabuka na Novom Zelandu, po satu iznosi 14,75 dolara.

Foto: pixabay.com
  • 10.075
  • 1.116
  • 0

Novi Zeland proizvodi velike količine voća, a naročito jabuka. I svake godine nailazi na isti problem, a to je nedostatak sezonskih radnika. Prema pisanju mnogih stranih portala, pretpostavlja se da će im i ove godine nedostajati nekoliko hiljada sezonaca koji bi šest dana nedeljno u dve smene brali i pakovali kivi i jabuke.

U zavisnosti od područja na kojem se voćnjaci nalaze, berbe počinju krajem februara i traju do sredine maja. Tamošnji voćari zato traže od svoje Vlade da odobri dolazak većeg broja sezonskih radnika iz celoga sveta, koji bi, pomoću turističke vize došli na Novi Zeland i pomogli u berbi.

Proizvođači traže da se za nekoliko hiljada poveća kvota sezonskih radnika

Prema trenutnim propisima, Novi Zeland godišnje sme da primi najviše 9.500 sezonskih radnika. Ukoliko im ne bude odobreno povećanje, neki proizvođači voća najavljuju da će ili smanjiti proizvodnju ili neće ulaziti u planirana proširenja zasada. Kompanije ističu da se radi naporno, po potrebi i duže od 8 sati dnevno, odnosno da su berači plaćeni po učinku, te da se dnevno može zaraditi i do 19.400 dinara, naravno u protivvrednosti novozelandskog dolara. Šanse su veće ukoliko imate vozačku dozvolu.

Minimalna satnica je zagarantovana zakonom

Novozelandski portal picktheworld.org piše da je u toj državi zagarantovana najniža satnica, tako da niko ne može da zaradi manje od 14,75 dolara po satu. Neke kompanije su organizovale i Dane otvorenih vrata da bi potencijalne sezonce upoznale s uslovima, ali odziv nije bio očekivan. Iz kojeg god dela sveta dolazili, poželjno je da sezonski radnici znaju barem osnove engleskog jezika. Važno je i dobro zdravstveno stanje, kao i mnogo drugih pojedinosti.

Šta sve konkretno zanima tamošnje poslodavce, možete videti na ovom primeru obrasca za prijavu za posao, kompanije za proizvodnju jabuka i povrća Mr Aplle.

Ukoliko se osećate spremnim da nakon 30 i nešto sati leta bar na nekoliko meseci pronađete posao na doslovno drugom kraju sveta, donosimo i e-mail adrese nekih novozelandskih kompanija kojima se možete javiti:

  • jobs@bostock.nz
  • packhouse.jobs@mrapple.com
  • employmentopportunities@mrapplenz.biz

Naglašavamo da ne preuzimamo odgovornost za to da ćete dobiti odgovor jer su ovo jedini podaci kojima raspolažemo. Sve ostalo dogovara se s potencijalnim poslodavcima. A kad je o velikim proizvođačima jabuka reč, na Novom Zelandu ih ima više od pet stotina.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Novi Zeland Berba jabuka Sezonski radnici Mc Aplle


Autorka

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorka i upravna pravnica Sandra Špoljar je, na razne načine, tradicijom i porodično, povezana s poljoprivredom. Dugogodišnja je novinarka u oblasti poljoprivrede.