Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višnja
  • 07.07.2021. 10:00
  • Šumadijski okrug, Topola

Oblačinska 45 dinara, šumadinka 100 - višnjari iz Topole nezadovoljni

U ovakvim okolnostima višnja postaje neisplativa voćna vrsta, tako da smo se dogovorili u porodici da ako ostane ovako verovatno ćemo posle sledeće berbe da vadimo iako je mlada voćka, kaže voćar iz sela Lipovac Sima Zečević.

Foto: Marija Lazarević
  • 2.688
  • 392
  • 0

Uzgajivači višnje poslednjih nekoliko godina sa mukom ulažu u celokupnu proizvodnju. Iako višnja dobro rađa i plodovi su kvalitetni, sve niža cena na otkupnim mestima iz godine u godinu predstavlja problem za ovu voćnu vrstu. Zbog toga brojni voćari već razmišljaju da svoje zasade poseku, a jedan od njih je i Sima Zečević iz sela Lipovac nedaleko od Topole.

"Opredelio sam se za šumadinku jer je imala odličnu cenu. Međutim, ove godine na otkupu cena za prvu klasu je 100 dinara, dok drugu klasu nemamo gde i tu već imamo problem. Ova sorta je specifična, mora se podbirati, brati sa peteljkom, ne sme da ima nikakvo mehaničko oštećenje, plodovi moraju da zadovolje sve kriterijume da bi se plasirali kao prva klasa", kaže Zečević i dodaje da su sa druge strane imali grad koji ih je "poprilično zakačio" tako da nekih 50 odsto plodova ne ispunjava prvu klasu i prinuđeni su ili da ih ostavimo na grani ili da ih prerade, jer takve plodove nemaju gde.

Zečević se prvobitno opedelio za šumadinsku zbog dobre cene

"Velika su ulaganja da bi dobili prvu klasu. U ovakvim okolnostima višnja postaje neisplativa voćna vrsta i sve dok je ovakva situacija sa ovim ćemo da se borimo još godinu dana tako smo se dogovorili u porodici, a ako ostane ovako verovatno ćemo posle sledeće berbe da vadimo iako je mlada voćka i iako tek stiže na pun rod ali nema neke velike računice."

Temperature smetaju i višnji i beračima

Ovaj voćar šumadinku gaji na 40 ari, očekivani prinos po stablu bio je oko 10 kilograma što je ova sorta i ispunila. Pored velikih ulaganja u proizvodnju dodatan trošak su i radnici koji obavljaju berbu, a njih naš sagovornik plaća dnevnicom koja za ovaj posao košta 3.000 dinara.

"Nije ni malo lako, velika je vrućina, napolju je preko 40 stepeni što je za višnju pogubno. Iz dana u dan gubi na kvalitetu, visoka temperatura joj nikako ne odgovara kao ni nama. Berba ne bi bila teška kada bi mogli da beremo sve redom kao što je slučaj kod oblačinske, ovde imamo podbiranje i to je samim tim teže, ali moramo je obrati, šteta je da propadne", pričaju radnici koji su angažovani za berbu u ovom voćnjaku. 

Iz dana u dan višnja gubi na kvalitetu, visoka temperatura joj ne odgovara

Ništa bolja situacija nije ni u zasadima gde je oblačinska višnja. Ova sorta je na otkupu imala daleko nižu cenu, a vremenske prilike uticale su na kvalitet i njenih plodova.

"Pre šest godina zasadio sam 45 ari višnje, nadajući se bar nekoj minimalnoj zaradi. Tada je cena dostizala i 120 dinara, a evo ove godine jedva 45, što je po meni veoma niska cena, a kvalitet je bio odličan bar kod mene. U brojnim zasadima ovde je bilo grada, ovih dana zbog visokih temperatura došlo je i do prezrevanja što je dodatno destimulisalo moje kolege da počnu da razmišljaju ima li perspektive nastaviti dalje sa višnjom", zabrinut je voćar iz Gornje Trnave Slađan Đorđević i dodao da je svake godine cena sve manja, ulaganja su velika.

Druga klasa oblačinske ovih dana plaća se 30 dinara za kilogram. 

Protest voćara: Traže minimum 55 dinara za prvu klasu višnje i 35 za drugu

Zbog niske otkupne cene višnje prošle godine su nezadovoljni voćari u vreme berbe organizovali protest u selu Vinča. Njihovi zahtevi tada, bili su da višnja ima siguran i zagarantovan otkup i da cena plodova za prvu klasu bude oko 53 dinara, a za drugu klasu 38.


Foto prilog


Tagovi

Cena višnje Oblačinska višnja Višnja šumadinska Berba Kvalitet ploda Sima Zečević Slađan Đorđević


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.