Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oblačinska višnja
  • 27.12.2018. 12:15

Oblačinska višnja - novi brend Baničine

Baničina je postala prepoznatljiva po višnjarima ove sorte, upravo zbog sve većih površina, ali i sve većeg broja proizvođača.

Foto: Zoran Petrović
  • 1.300
  • 157
  • 1

Zoran Petrović iz Smederevske Palanke već nekoliko godina bavi se orezivanjem voća. Nakon pozitivnog iskustva zemljaka iz svog sela Baničine, i sam se odlučio za podizanje zasada oblačinske višnje. Ima 30 ari, odnosno 250 stabala oblačinske višnje. Višnjar se nalazi u trećoj godini, ali se u četvrtoj očekuje puna rodnost. Ovaj voćnjak sam neguje, a u planu je i postepeno povećanje površina. Najveća mana je što nema svu potrebnu mehanizaciju, ali to nadoknađuje kroz kompenzaciju sa drugim proizvođačima. S obzirom na to da se bavi rezidbom, oni njemu obezbeđuju druge vrste usluga.

Najrasprostranjenija domaća sorta

Oblačinska višnja je najrasprostranjenija domaća sorta. Plodovi su sitni, okrugli, tamno crvene boje. Reč je o samooplodnoj sorti, tako da nije potrebno obezbediti oprašivače. Meso višnje je obojeno, polučvrsto i sočno. Karakteriše je odličan rod, koji sazreva u drugoj polovini meseca juna. Ova višnja se najčešće koristi za industrijsku preradu.

Prema Petrovićevim rečima, u Baničini su zasadi oblačinske višnje na sve strane. Kroz rezidbu i održavanje višnjara, ali i iskustvo drugih proizvođača, uvideo je da je ovo isplativa voćka, jednostavna za uzgoj i negu. 

Siguran plasman i dobra cena oblačinske višnje

Motivacija proizvođača da se bave uzgojem oblačinske višnje rezultat je sigurnog plasmana, ali i zadovoljavajuće cene, kaže sagovornik: "Ima više otkupljivača višnje u mom selu. Pozato nam je da naša višnja ide za Bosnu i Makedoniju. Cena od 65 do 70 dinara po kilogramu za prvu klasu je sasvim zadovoljavajuća, mada bi realna cena bila 80. U drugim krajevima Srbije je i niža, ali je naša skuplja zbog verujem boljeg kvaliteta i specifičnog podneblja u kojem se gaji".

Šta je najbitnije u uzgoju oblačinske višnje?

S obzirom na to da ima bogato i značajno iskustvo u gajenju i rezidbi oblačinske višnje, zamolili smo ga da nam u kratkim crtama pokaže šta je u njenom uzgoju najbitnije.

Višnja
Višnja ne voli veliku vlagu

"Oblačinska višnja zahteva izuzetno održavanje zemljišta, bez korova i trava, ni u redu ni između redova. Zbog mehanizovane berbe, višnjari pred berbu zatravljuju trake u redovima, što nije štetno. Višnja ne voli veliku vlagu, ali je poželjno imati sistem kap po kap, naročito kada su velike suše. Za velikim ulaganjem u opremanje zasada u mom selu jednostavno ne postoji potreba, s obzirom na to da postoje idealni prirodni uslovi. Kao najbolje uzgojne oblike preporučujem vitko vreteno (na vođicu) i piramidalnu kupa, koji su se iz mog iskustva najbolje pokazali", ističe Petrović.

Nedostatak berača rešen mašinskom berbom

Problem koji se javlja u ovoj prozvodnji je nedostatak radne snage u momentu berbe. Međutim, i ovaj problem je prevaziđen njihovom zamenom - uvođenjem mehanizovanog branja. Tako da postoje ljudi koji iznajmljuju berače, ili beru i otkupljuju. U narednom periodu se takođe kao problem može javiti upravo to što je previše proizvođača, ali i količine ovog voća, što može uticati na formiranje niže cene ovog voća.

Nema udruživanja višnjara

Kao logično pitanje u ovoj situaciji, kada postoje idealni prirodni uslovi, veliki broj proizvođača, odlični i kvaltietni prinosi, homogena sirovna na jednom mestu, nameće se zašto se proizvođači ne udruže i na taj način izbegnu posrednike u prodaji. Osim toga mogu ostvariti preradu i dobiti proizvod sa većom dodatom vrednočću. Na ovo pitanje naš sagovornik kaže da je udruživanje odavno tema, ali da jednostavno ništa nije urađeno da se ova zamisao realizuje. Razlog za to najverovatnije nedostatak poverenja između voćara u ovom kraju.


Tagovi

Oblačinska višnja Zoran Petrović Baničina


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!