Voćar Bela Saulić iz iz Bajmoka kraj Subotice priča nam kako je neplanski ušao u svet vinarstva
Bela Saulić iz Bajmoka kraj Subotice na 1,5 hektara gaji 500 stabala dve autohtone mađarske sorte konzumne višnje, Erdi Botermo i Fišteš. Od njih proizvodi domaće vino koje smo imali priliku i da probamo na nedavno održanom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.
Kako nam priča, Erdi Botermo je jedna od najkvalitetnijih konzumnih sorti, sa otkupnom cenom od 2,2 evra/kg, bogatih, sočnih plodova sa većim procentom šećera i malim košticama. Vino od spomenute sorte je nešto jače i ima oko 15 odsto alkohola u sebi, upravo zbog većeg udela šećera. Vino od sorte Fišteš ima 14 odsto alkohola.
"Pre četiri godine smo 1,5 tonu ove sorte višanja planirali da izvezemo u Rusiju. Međutim, zbog svega što se tada dešavalo, naše višnje nisu završile u inostranstvu, a sav rod nam je vraćen. Nismo znali šta ćemo sa tolikom količinom i došli smo na neobičnu ideju", priseća se ovaj proizvođač, objašnjavajući da je ideja za proizvodnju vina od višnje nastala zahvaljujući porodičnom nasledstvu.
Naime, od svoje majke Olivere nasledio je salaš koji se već generacijama nalazi u njihovoj porodici. Među opremom koju je nasledio, nalazila su se i stara oruđa za proizvodnju vina – prese, burad i ostalo. Saulić je sa porodicom došao na ideju da od tih višanja što su se "vratile kući" napravi vino.
"Iskren da budem, moj sin nije bio preterano optimističan. U početku nismo znali šta ćemo sa dobijenim vinom, pa sam ga delio prijateljima i rodbini. Oduševljenje proizvodom definitivno nisam očekivao", iskren je iskusni voćar koji takođe s ponosom ističe da je upravo na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu za svoje vino od višnje osvojio Srebrnu medalju za kvalitet.
Kada je reč o održavanju voćnjaka, kaže da se trudi da koristi što manje hemije. Od tretmana redovno upražnjava prskanje bakrom i to pre nego što se formiraju plodovi – nakon toga, prestaje sa svim tretmanima.
Vino proizvode isključivo od svojih višanja, a o celom voćnjaku vode računa kao porodica – jedino u vreme berbe angažuju sezonske radnike.
"Ideja da se vino zove Olivera je poteklo od moje dece koja su jako volela svoju baku, moju pokojnu majku".
Kaže da ovo vino takoreći i nema dodatnog šećera, jer su sorte same po sebi dovoljno slatke, a šećera se dodaje tek toliko kako bi počela fermentacija – oko pet do šest odsto.
Prošle godine su proizveli oko 3.000 litara vina od višnje, a litar prodaju po ceni od 800 dinara. U ponudi imaju i domaću višnjevaču jedinstvenog načina proizvodnje koju prodaju za 1.500 dinara po litri.
"Odlučio sam se za dve sorte višnje različitog vremena dozrevanja što se pokazalo kao odlična ideja. Erdi Botermo cveta ranije i podložnija je prolećnim mrazevima, dok sorta Fišteš dozreva kasnije. Nismo imali većih gubitaka od mraza", za kraj kaže ovaj proizvođač.
A njihove proizvode poručiti na broj telefona 064/150-18-34, možete ih kupiti u Bajmoku u Dunavskoj ulici broj 2, kao i na raznim manifestacijama po celoj Srbiji.
Foto prilog
Tagovi
Autorka