Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada oblačinske višnje
  • 26.06.2018. 12:15

Prerada ploda, umesto izvoza - voćno vino od višnje

Sa svih strana stižu vesti o sramotno niskoj otkupnoj ceni višanja. Dobro je da ima i onih koji nisu puki sirovinci već od višanja proizvode - vino.

Foto: Đorđe Simović
  • 3.148
  • 154
  • 0

Čini se da lošim vestima u našoj poljoprivredi nema kraja. Led koji je ostavio katastrofalne posledice, kiša koja je zaustavila žetvu i pogoršala kvalitet pšenice, prekomeran uvoz jagoda, krastavaca i paradajza koji je "oborio" njihovu cenu, potom tragično niska otkupna cena maline. A za malinom i višnje.

Dani višnje po prvi put nisu održani u Merošini 

Prema poslednjim informacijama, u Merošini, u kojoj se oblačinska višnja nalazi na 2.000 hektara, a proizvodnjom se bavi i do 90% tamošnjih porodica, otkupna cena je pala na 30, pa čak i 25 dinara po kilogramu. Prema informacijama iz te opštine, ne mali broj proizvođača je odustao od berbe, a plodove samo otresa.

Zbog velikog nezadovoljstva proizvođača, tradicionalna manifestacija Dani višnje u Merošini, posle deceniju i po, prvi put nije bila održana ove godine.

Oblačinska višnja u vino

Dobro je poznato kakvog kvaliteta su plodovi oblačinske višnje. Kao takvi predstavljaju izvrsnu sirovinu za prehrambenu industriju. Ima i onih koji nisu samo puki sirovinci, nego izuzetne plodove ove sorte prerađuju. Pa i u vino. Destilerija i vinarija Pruna nalaze se u Istočnoj Srbiji, u selu Vuković u okolini Velikog Grdišta i Golubca. Proizvode jaka akoholna pića i vino. Poznati su njihovi šardone i merlo. Ali vino prave i od oblačinske višnje.

Vino od oblačinske višnje je intenzivne rubin crvene boje sa prepoznatljivom aromom višnje i osvežavajućim kiselinama. Preporučuje se da vino od višnje poslužite uz čokoladnu tortu, kolače sa čokoladom ili domaćom pitom od višanja.

Izvršni direktor Predrag Jojić (na naslovnoj fotografiji) objašnjava zašto su se odlučili da prave voćna vina od ove sorte: "Plod oblačinske višnje je bogat izvor vitamina, minerala i antioksidansa. Stoga nam je želja da to bogatstvo sadržano u plodu višnje pretočimo u vino, koristeći tradicionalni postupak proizvodnje vina. Sok od višnje se koristi za fermentaciju. Plodovi nisu presovani, već je reč o slobodnom soku koji se ocedi gravitacijom. Kada svi šećeri u soku fermentišu, dobije se vino od višnje. Sok fermentiše reduktivnom metodom bez prisustva kiseonika, tako da vino sadrži ceo aromatski kompleks višnje od koje je napravljen. Reč je naravno o voćnom vinu".

Kao sok od višnje, sa samo 6% alkohola

Jojić dodaje da se tržišta polako, ali sigurno navikava na vino od višanja: "Ljudi uglavnom voćno vino ovog tipa nisu probali. U našoj zemlji postoje dva proizvođača koji proizvode isti proizvod, ali se stil vina razlikuje. Mi ne dodajemo šećer. Ne degažiramo vina, niti ga pojačavmo alkoholom. Reč je o vinu sa naglašenim kiselinama, izuzetno voćnog i sortnog sastava. Bukvalno kao sok od višnje, sa samo 6% alkohola, jer se više od toga ne može dobiti u postupku fermentacije".

Ohrabruje potencijalne proizvođače da proizvode vino od višnje, jer je Srbija u Evropi prepoznata kao jedan od najboljih proizvođača oblačinske višnje. Veruje da ne bi trebalo da izvozimo sirovinu, već da proizvedemo konačan proizvod. "Na taj način ćemo svi profitirati", smatra Jojić. 


Tagovi

Vino od višnje Voćno vino Oblačinska višnja Predrag Jojić Pruna Merošina Dani višnje Cena višnje


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."