Pretraživanje tekstova
Sa svih strana stižu vesti o sramotno niskoj otkupnoj ceni višanja. Dobro je da ima i onih koji nisu puki sirovinci već od višanja proizvode - vino.
Čini se da lošim vestima u našoj poljoprivredi nema kraja. Led koji je ostavio katastrofalne posledice, kiša koja je zaustavila žetvu i pogoršala kvalitet pšenice, prekomeran uvoz jagoda, krastavaca i paradajza koji je "oborio" njihovu cenu, potom tragično niska otkupna cena maline. A za malinom i višnje.
Prema poslednjim informacijama, u Merošini, u kojoj se oblačinska višnja nalazi na 2.000 hektara, a proizvodnjom se bavi i do 90% tamošnjih porodica, otkupna cena je pala na 30, pa čak i 25 dinara po kilogramu. Prema informacijama iz te opštine, ne mali broj proizvođača je odustao od berbe, a plodove samo otresa.
Zbog velikog nezadovoljstva proizvođača, tradicionalna manifestacija Dani višnje u Merošini, posle deceniju i po, prvi put nije bila održana ove godine.
Dobro je poznato kakvog kvaliteta su plodovi oblačinske višnje. Kao takvi predstavljaju izvrsnu sirovinu za prehrambenu industriju. Ima i onih koji nisu samo puki sirovinci, nego izuzetne plodove ove sorte prerađuju. Pa i u vino. Destilerija i vinarija Pruna nalaze se u Istočnoj Srbiji, u selu Vuković u okolini Velikog Grdišta i Golubca. Proizvode jaka akoholna pića i vino. Poznati su njihovi šardone i merlo. Ali vino prave i od oblačinske višnje.
Vino od oblačinske višnje je intenzivne rubin crvene boje sa prepoznatljivom aromom višnje i osvežavajućim kiselinama. Preporučuje se da vino od višnje poslužite uz čokoladnu tortu, kolače sa čokoladom ili domaćom pitom od višanja.
Izvršni direktor Predrag Jojić (na naslovnoj fotografiji) objašnjava zašto su se odlučili da prave voćna vina od ove sorte: "Plod oblačinske višnje je bogat izvor vitamina, minerala i antioksidansa. Stoga nam je želja da to bogatstvo sadržano u plodu višnje pretočimo u vino, koristeći tradicionalni postupak proizvodnje vina. Sok od višnje se koristi za fermentaciju. Plodovi nisu presovani, već je reč o slobodnom soku koji se ocedi gravitacijom. Kada svi šećeri u soku fermentišu, dobije se vino od višnje. Sok fermentiše reduktivnom metodom bez prisustva kiseonika, tako da vino sadrži ceo aromatski kompleks višnje od koje je napravljen. Reč je naravno o voćnom vinu".
Jojić dodaje da se tržišta polako, ali sigurno navikava na vino od višanja: "Ljudi uglavnom voćno vino ovog tipa nisu probali. U našoj zemlji postoje dva proizvođača koji proizvode isti proizvod, ali se stil vina razlikuje. Mi ne dodajemo šećer. Ne degažiramo vina, niti ga pojačavmo alkoholom. Reč je o vinu sa naglašenim kiselinama, izuzetno voćnog i sortnog sastava. Bukvalno kao sok od višnje, sa samo 6% alkohola, jer se više od toga ne može dobiti u postupku fermentacije".
Ohrabruje potencijalne proizvođače da proizvode vino od višnje, jer je Srbija u Evropi prepoznata kao jedan od najboljih proizvođača oblačinske višnje. Veruje da ne bi trebalo da izvozimo sirovinu, već da proizvedemo konačan proizvod. "Na taj način ćemo svi profitirati", smatra Jojić.
Tagovi
Vino od višnje Voćno vino Oblačinska višnja Predrag Jojić Pruna Merošina Dani višnje Cena višnje
Autor
Više [+]
Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Karolina Rastija
pre 14 sati
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 2 dana
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 2 dana
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 3 dana
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.