Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mušmula
  • 31.12.2021. 16:00
  • Šumadijski okrug, Topola

Od novinara i "Mušmuluk" - rakija od mušmule iz Topole

Mušmula se nekada često uzgajala, a sada s pravom možemo reći da je nepravedno zaboravljena. Ipak, jedan novinar iz Topole je odlučio da je "vrati u život".

Foto: Peđa Filipović
  • 3.616
  • 202
  • 0

Mušmula se veoma retko uzgaja, jedino se još po negde može videti u uglu neke njive koja se više i ne obrađuje gde prkosi vremenu i rađa jer je voćna vrsta koja je veoma otporna na bolesti, korove i ne traži velika ulaganja. Zbog niza pozitivnih osobina ali prvenstveno zbog toga što je zapostavljena Peđa Filipović iz Topole odlučio je da zasadi ovo voće.

"Ideja se rodila 2012.  godine, jer smo supruga i ja razmišljali da se vratimo prirodi, a ja sam kao dete leta provodio kod bake odnosno kod ujčevine i bio sam indirektno vezan za bavljenje poljoprivredom, ali prvi novac koji sam zaradio od svog rada je bio upravo od poljoprivrede i to od sakupljanja šumskih plodova.

Kada smo primetili da imamo previše obaveza na poslu i da nam treba neki izduvni ventil, neka oaza mira, hrana za um onda smo na dedinom zasadu moje supruge u selu Vodice kod Smederevske Palanke zasadili mušmule i drenjine na površini od nekih 60 ari", otkriva Filipović i dodaje da je bilo potrebno mnogo truda oko samog podizanja zasada naročito je bilo teško nabaviti sadni materijal.

Nema otkupa svežeg ploda mušmule, ali postoji interesovanje za prerađeni

Kako se bavi novinarstvom i poslovima iz oblasti finansija, pre svega konsaltingom i računovodstvom, njegovi klijenti su 90 odsto ljudi koji se bave plantažnom proizvodnjom raznog voća.

"Uz njih sam video koliko je energije i truda potrebno da bi se podigao zasad, a tek da bi se održavao. Pošto ne bi mogli da se posvetimo u celosti nekim sortama i kulturama zbog posla kojim se bavimo mi smo razmatrali da to bude voće koje ćemo otrgnuti od zaborava a da sa druge strane razmišljamo i o budućnosti posto smo poslednjih godina u ekspanziji i da se zdrava hrana vraća u opticaj."

Najbolja u zimsko vreme

Trend uzgoja ove voćne vrste polako se vraća pa se poslednjih nekoliko godina beleži rast zasada mušmula prvenstveno zbog lekovitosti plodova ali i lakog uzgoja.

"Ona ima mnogo više vitamina i voćnih kiselina od južnog voća koje mi praktikujemo da konzumiramo posebno u ovo zimsko vreme. Sadnja je isplativa, posebno u ovim godinama kada cena jabuke, breskve, šljive nema neku vrednost. Traži znatno manja ulaganja u odnosu na drugo voće, a kada govorimo o ceni svežih plodova dva do tri puta je viša od jabuke, a u marketima i više. Ovo voće može dati i do 40 kilograma plodova po stablu, nije zahtevna ali što se više posvetiš više će ti se vratiti", ističe naš sagovornik i dodaje da je jedno sigurno - mušmula štedi vreme koje moramo provesti u voćnjaku.

Ima mnogo više vitamina i voćnih kiselina od južnog voća

Pored ovog voća, trnjina i drenjina smatraju se korovom jer rastu u neobrađenom delu njive, ali svojstva trnjine i drenjine kao i gloga su 10 puta veća od neke druge kulture, stoga, kako kaže ovaj novinar i voćar, imaju misiju da učine dobra dela za sebe i druge. 

Iz hobija nastade i rakija

Bilo koje voće da se gaji najvažnije je obezbediti tržište, ističe Filipović. Međutim i kod ovog voća desila se jedna loša godina, kada je celokupan rod završio u lampeku, a iz kazana je potekla rakija kojoj je ovaj novinar i voćar dao ime "Mušmuluk". 

"U trećoj godini smo imali prvu prodaju, u četvrtoj prvu ozbiljniju količinu, a već u petoj došlo je do toga da kupcima nije odgovarao kvalitet ne samo moje već i ostalih tako da sam tada odlučio da napravim rakiju. Proces je veoma zahtevan, ali obzirom da radiš nesto što niko nije - to ima svojih čari. Rakija nije slična ni jednoj drugoj, negde je između jabuke i dunje, prezahtevan proces jer se mušmula bere posle prvog mraza, potrebno je tiho vrenje, zagrevanje prostorije, ali ne previše", objašanjava i dodaje da to što ćete dobiti male količine rakije, ali robe na ceni, govori podatak da je u Nemačkoj, Belgiji i Francuskoj jedna od najcenjenijih, litar u Nemačkoj je čak 140 evra

Delikatesi ustaničkog kraja

Ova rakija prvi put je ove godine ocenjena i na Međunarodnom ocenjivanju vina i rakija koje je održano u Topoli, gde je nagrađena "velikim zlatom". Ovaj uspeh Filipoviću je vetar u leđa pa otkriva da su planovi za budućnost da se njegova rakija nađe na policama velikih marketa i da konačno zauzme mesto koje joj pripada.

Inače, njena upotrebna vrednost je velika, pored rakije može se pripremati liker i džem, a veruje se da pozitivno deluje u lečenju raznih zdravstvenih problema.


Povezana biljna vrsta

Mušmula

Mušmula

Engleski naziv: Medlar, Gall nut | Latinski naziv: Mespilus germanica

  Mušmula je dugogodišnja drvenasta listopadna voćka, koja u prirodi raste kao žbun od 2 do 5 m visine. Kultivirana se češće gaji u obliku stabla koje može dostignuti 4 do 5 m,... Više [+]

Tagovi

Mušmula Mušmuluk Zaboravljeno voće Peđa Filipović Rakija


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer