Sadržaj vlage oraha se kreće od 20 do 30 odsto u zavisnosti od uslova prilikom berbe ili sakupljanja. Kako bi se održali što duže, vlagu treba spustiti na osam odsto.
Plodove oraha je pre skladištenja potrebno očistiti i osušiti. Čišćenje treba obaviti što pre nakon sakupljanja ili berbe u slučaju da nije došlo do ispadanja ploda. Zeleni perikarp deluje kao termo izolacioni sloj i usled oksidacije plod brzo počinje da propada, truli. Ljuska menja boju, kao i jezgro koje dobija lošiji ukus.
Uklanjanje možete da obavite ručno, ali koristite rukavice jer se boja teško pere sa kože ruku. Ili možete da koristite namenske uređaje za veće količine. Odbacite sve koji su crni.
Sadržaj vlage se kreće od 20 do 30 odsto u zavisnosti od uslova prilikom berbe ili sakupljanja. Kako bi se orasi održali što duže, vlagu treba spustiti na osam odsto, jer će u suprotnom doći do promene boje, truleži.
Za prirodno sušenje položimo ih u jednom sloju, najbolje na neku mrežu koja će da omogući strujanje vazduha. Alternativno može da se koristi papir ili platno. Nemojte da koristite ceradu, najlon i druge nepropusne materijale. Zbog slabe ventilacije na ljusci dolazi do formiranja tamnih mrlja. Ako je uz to i sušenje sporo, može doći do propadanja jezgra.
Najbolje će odgovarati prostor u seni sa dobrom ventilacijom u slučaju da je temperatura iznad 30ºC. Tokom sušenja povremeno je potrebno da ih promešamo. Ovaj proces može da u povoljnim uslovima traje do tri dana, a u nepovoljnim, kada je velika vlaga vazduha zbog padavina, traje od jednog do dva meseca što povećava rizik propadanja jezgra.
Drugi način je da koristimo neki izvor toplote: pored radijatora, u peći ili u dehidratoru. Kod sušenja u peći temperatura treba da bude od 40 do 45, maksimalno do 50ºC tokom pola sata uz mešanje. Na većoj temperaturi jezgro menja ukus i dolazi do izdvajanja masnoće.
Velike količine zahtevaju namenske sušare u kojima proces traje od jednog do tri sata.
Osušene možemo da čuvamo dugo vremena pod uslovom da ih uskladištimo kako treba. Pakuju se u drvene ili plastične kutije, gajbe i u vreću.
Materijali za pakovanje treba da obezbede strujanje vazduha, kao i prostor. Odgovara im da je prostorija suva, vlažnost vazduha oko 60 odsto, i sa stabilnom temperaturom između pet i 10 stepeni Celzijusa. U takvim uslovima neće da dođe do propadanja jezgra i mogu da se čuvaju najviše tri godine.
Do propadanja dolazi zbog povećanja vlažnosti. Što je veća, to je brža promena boje ljuske i propadanje jezgra.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka