Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje oraha
  • 06.10.2023. 07:30

Orahe treba osušiti pre skladištenja - ovo su dva načina

Sadržaj vlage oraha se kreće od 20 do 30 odsto u zavisnosti od uslova prilikom berbe ili sakupljanja. Kako bi se održali što duže, vlagu treba spustiti na osam odsto.

Orahe treba osušiti pre skladištenja - ovo su dva načina
Foto: Depositphoto/lesichkalll27.gmail.com
  • 1.132
  • 60
  • 0

Plodove oraha je pre skladištenja potrebno očistiti i osušiti. Čišćenje treba obaviti što pre nakon sakupljanja ili berbe u slučaju da nije došlo do ispadanja ploda. Zeleni perikarp deluje kao termo izolacioni sloj i usled oksidacije plod brzo počinje da propada, truli. Ljuska menja boju, kao i jezgro koje dobija lošiji ukus.

Uklanjanje možete da obavite ručno, ali koristite rukavice jer se boja teško pere sa kože ruku. Ili možete da koristite namenske uređaje za veće količine. Odbacite sve koji su crni.

Dva načina sušenja

Sadržaj vlage se kreće od 20 do 30 odsto u zavisnosti od uslova prilikom berbe ili sakupljanja. Kako bi se orasi održali što duže, vlagu treba spustiti na osam odsto, jer će u suprotnom doći do promene boje, truleži.

Za prirodno sušenje položimo ih u jednom sloju, najbolje na neku mrežu koja će da omogući strujanje vazduha. Alternativno može da se koristi papir ili platno. Nemojte da koristite ceradu, najlon i druge nepropusne materijale. Zbog slabe ventilacije na ljusci dolazi do formiranja tamnih mrlja. Ako je uz to i sušenje sporo, može doći do propadanja jezgra.

Najbolje će odgovarati prostor u seni sa dobrom ventilacijom u slučaju da je temperatura iznad 30ºC. Tokom sušenja povremeno je potrebno da ih promešamo. Ovaj proces može da u povoljnim uslovima traje do tri dana, a u nepovoljnim, kada je velika vlaga vazduha zbog padavina, traje od jednog do dva meseca što povećava rizik propadanja jezgra.

Drugi način je da koristimo neki izvor toplote: pored radijatora, u peći ili u dehidratoru. Kod sušenja u peći temperatura treba da bude od 40 do 45, maksimalno do 50ºC tokom pola sata uz mešanje. Na većoj temperaturi jezgro menja ukus i dolazi do izdvajanja masnoće.

Velike količine zahtevaju namenske sušare u kojima proces traje od jednog do tri sata.

Vlaga je najveći neprijatelj

Osušene možemo da čuvamo dugo vremena pod uslovom da ih uskladištimo kako treba. Pakuju se u drvene ili plastične kutije, gajbe i u vreću.

Sakupljanje i berba oraha: Šta treba posmatrati?

Materijali za pakovanje treba da obezbede strujanje vazduha, kao i prostor. Odgovara im da je prostorija suva, vlažnost vazduha oko 60 odsto, i sa stabilnom temperaturom između pet i 10 stepeni Celzijusa. U takvim uslovima neće da dođe do propadanja jezgra i mogu da se čuvaju najviše tri godine.

Do propadanja dolazi zbog povećanja vlažnosti. Što je veća, to je brža promena boje ljuske i propadanje jezgra.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah se može saditi u jesen ili u proleće, ipak, preporučuje se jesenja sadnja jer se sadnice tako bolje primaju, a kod njih je i bolji rast u prvoj godini od sadnje. Ubraja se... Više [+]

Tagovi

Orah Čišćenje orha Sušenje oraha Čuvanje oraha Jezgra oraha Dva načina Sušara za orahe


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Primer jednog od mnogobrojnih bezbednosnih izazova koje sa sobom donosi bavljenje poljoprivredom. Naime, zbog visokog nagiba a malog ugla u odnosu na put sa kojim se ukršta, ova ćuprija predstavlja jedno od najnebezbednijih prelaza u katast... Više [+]