Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba voća
  • 25.09.2023. 07:30

Sakupljanje i berba oraha: Šta treba posmatrati?

Karakteristika oraha je da imaju neravnomerno sazrevanje. Prvi sazru plodovi koji su smešteni u donjoj etaži krošnje i na južnoj strani. Zbog toga se sakupljanje plodova obavlja u nekoliko navrata.

Foto: Depositphoto/OlegDoroshenko
  • 2.019
  • 171
  • 0

Čuvanje oraha je pod uticajem više faktora, a jedan od bitnih je termin berbe plodova. Optimalno vreme zavisi od sorte, primenjene agrotehnike, vremenskih prilika, regije uzgoja.

Za rane sorte započinje već u avgustu, dok se kasne beru u oktobru, novembru, pre pojave snega. To je teoretski, a vremenske prilike mogu ubrzati ili odložiti berbu. Zbog toga prednost u određivanju optimalnog trenutka treba dati vizuelnom pregledu i spoljašnim znakovima zrelosti plodova.

Šta treba posmatrati?

Karakteristika oraha je da imaju neravnomerno sazrevanje. Prvi sazru plodovi koji su smešteni u donjoj etaži krošnje, odnosno na donjim granama. Na ovo deluje i okrenutost stranama sveta pa pre sazrevaju plodovi na južnoj strani. Zbog toga se sakupljanje plodova obavlja u nekoliko navrata.

Prvi znak je žućenje listova na stablu i pucanje perikarpa. Ljuska oraha treba biti tvrda, sjajna, svetlosmeđe boje, dok je jezgro još uvek vlažno i sočno.

Brati ili sakupljati?

U slučaju da se odlučite na branje, treba da ponesete rukavice inače će vam ruke ostati tamno obojene zbog velikog sadržaja juglona. Boja se sa kože teško skida, može ostati i do desetak dana.

Pravo sakupljanje nastaje kada perikarp pukne i plod ispadne. Najbolje je to raditi svaki dan, jer što duže stoje na površini zemlje, brže postaju crni, ljuska menja strukturu, napadaju ih štetočine, javljaju se infekcije. Sakupljanje se obavlja ručno, što je naporno, ali i pomoću raznih sakupljača koji mogu biti priručni, mehanički, električni i mašine posebne namene.

Berba oraha moguća i uz pomoć atomizera

Za neke sorte je karakteristično da plodovi ostaju na drvetu i nakon pucanja perikarpa i moraćete da protresete stablo da bi pali.

Očistite ih od preostalog perikarpa. Po potrebi ih isperite pod jakim mlazom tekuće vode, a nakon toga ostavite na suncu da se osuše od suvišne vlage.

Pre stavljanja u skladište obavlja se sušenje plodova.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah se može saditi u jesen ili u proleće, ipak, preporučuje se jesenja sadnja jer se sadnice tako bolje primaju, a kod njih je i bolji rast u prvoj godini od sadnje. Ubraja se... Više [+]

Tagovi

Orah Berba oraha Sakupljanje oraha Perikarp Neravnomerno sazrevanje Sazrevanje oraha


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.