Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja lešnika
  • 14.04.2017. 13:00

Otišao u penziju i zasadio lešnike

Zoran Novaković iz Užica zasadio je lešnike na hektaru zemlje. Investicija vredna 5.000 evra se isplatila, jer je strpljivo čekao prvi rod.

Foto: Zoran Novaković
  • 11.507
  • 855
  • 0

Proizvodnja lešnika je lepa priča za one koji su strpljivi i mogu da sačekaju sedam do osam godina da leska da svoj prvi plod, započinje svoju priču penzioner Zoran Novaković. Ovo mu se učinilo kao dobar izbor, nakon što je kao vojno lice otišao u penziju.

"Prepreka je jedino što se dugo čeka na povraćaj sredstava, ali ko može da sačeka priča je lepa, s obzirom da mala proizvodnja u Srbiji ne zadovoljava potrebe, pa se lešnik uvozi iz Turske. Kod mene je potražnja mnogo veća od ponude. Zovu me ljudi iz cele Sribje i mogao bih da prodam mnogo više. Međutim, za mene i egzistenciju moje porodice, ovo je sasvim zadovoljavajuća proizvodnja i prihod", ističe Zoran.

Lešnik može da čeka dobru cenu

On je svoje lešnike zasadio 2006. godine i tek je prošle godine po prvi put ubrao plodove svog rada. Naime, lešnik rađa tek osme, devete, pa čak i desete godine kada je njegov rod u punom kapacitetu.

Novaković je posadio 500 sadnica na jednom hektaru i dobio rod prošle godine od oko dve tone neočišćenih lešnika, odnosno oko 850 kilograma očišćenih lešnika. Trenutna cena lešnika, prema njegovim rečima je 800 dinara na veliko, tako da se prostom računicom dolazi do toga da kada bi ih odjednom prodao po toj ceni - zaradio bi 680.000 dinara.

"Ne prodajem odmah, čekam pravu cenu. On nije kvarljiva roda, može da se čeka povoljna cena, ne mora istog meseca da se proda. Nisam prodao sve, jer imam stare kupce kojima mesečno isporučujem određenu količinu. Cena nikada nije pala ispod pet evra po kilogramu na veliko, za ovih 10 ili 11 godina koliko se time bavim", ističe Zoran.

Uvezao sadnice iz Italije

Nakon istraživanja o lešniku i razgovora sa kolegama, svoje sadnice uvezao je 2006. godine iz Italije.

"Cena sadnica zavisi od toga da li su stablašice ili su žbunastog oblika. Stablašice su kalemljene sadnice, one su od pet do šest evra po stablu, a žbunaste sadnice su 2,5 do tri evra. Sve zavisi ko šta preferira i voli. Ja sam zasadio žbunaste sadnice i zadovoljan sam njima", kaže Zoran.

Prema njegovim rečima, njegove sadnice su kvalitnije od onih koje mogu da se nađu u Srbiji, jer imaju posebnu aromu, koja daje poseban miris kolačima, te su njegovi lešnici jako pogodni za poslastičare i konditorsku industriju.

"Kod nas sadnice mogu da se kupe u Institutu za voćarstvo u Čačku ili dole kod Kruševca u rasadniku. Imate, takođe, kod Šapca dobar rasadnik lešnika. Dakle, nije da nema gde da se kupi", ističe Novaković.

Novaković je sadnice uvezao iz Italije

Uzgajanje lešnika u Požegi

Zoran je svoje lešnike posadio u Požegi, a živi u Užicu. Kaže da mu tih dvadesetak kilometara nije prepreka da vodi brigu o njima koje se najčešće svodi na prskanje, đubrenje i orezivanje.

On ističe da, što se tiče klime i geografskog podneblja, za lešnik nije bitno da li je ravničarski ili brdovit kraj. On uspeva na 1.000 ili do 1.100 metra nadmorske visine bez većih problema, mada ima slučajeva da lešnici uspevaju i na preko 1.500 metara. Neka optimalna visina je 700 do 800 metara.

Lešnik ne uspeva kada je zemljište kiselo. Da svoje zemljište prilagodi leski, pomogla mu je Poljoprivredna stručna služba iz Užica, koja mu na osnovu analize zemljišta preporučuje koje đubrivo da uzme, u kom periodu da ga baci i slično.

Lešnici zahtevaju određeni broj prskanja tokom godine. Poljoprivredna služba u Užicu mu napravi program zaštite leske i u saradnji sa njima on određuje i vreme prskanja.

Veverica i surlaš - neprijatelji lešnika

Štetočine koje najviše mogu da napadnu lešnik, da im pokvare rod, cvetanje i rast su veverica i čvorci. Kada je reč o bubama, lesku napada surlaš.

"Kada vidite rupu u lešniku, na plodu lešnika, to je uradio rilijaš. On ga je pojeo. Oni postaju aktivni i napadaju lesku od maja do polovine juna", kaže Zoran.

Ženka u plod polaže jaja iz koga se izlegne gusenica - crv bele boje. Usled opadanja plodova štete mogu biti i do 70 odsto. Larva izgrize ljusku i prezimi u zemlji, gde se učauri. Imago izlazi u proleće i do polaganja jaja se hrani lišćem. Značajno je da se prati pojava ove štetočine i da se obavi tretiranje čim se primeti. Mogu se koristiti Afinex, Nurelle D, Decis, Perfection, Cipkord, Vantex.

Čuvanje lešnika

Prema Zoranovim rečima, kod lešnika je najvažnije da bude osušen kako treba kada se izvrši berba. Oni ga trenutno suše prirodnim putem, ali je u planu kupovina sušare. Za čuvanje imaju jednu prostoriju, koja liči na podrum, gde lešnik stoji u džakovima.

Zoran ima i mašine za krckanje lešnika. Tek po potrebi lešnike čiste i isporuče krajnjim kupcima. Dakle, lešnici stoje u ljusci dok ne dođe vreme za isporuku.

Investicija od 5.000 evra

Cela investicija oko lešnika, od kupovine sadnica, obrađivanja placa, analize zemljišta do kupovine mašina i priključaka za traktor, realizovana je iz sosptvenih sredstva. Nije učestvovao na konkursima. Kada je podvukao crtu, cela investicija ga je koštala oko 5.000 evra.

Zoran je neke kupce tražio sam, a neki su mu sami došli. Svoj sajt ima već desetak godina, te su mnogi preko interneta saznali za njegovu proizvodnju lešnika. Kupci njegovih lešnika su uglavnom poslatičarnice i prodavnice zdrave hrane u užičkom kraju.

"Smatram da nismo pogrešili. Da ima posla oko njih - ima, ali sasvim pristojna zarada može da bude. Ovo nije naš maksimum, možemo da proširimo, ali za nas je sasvim dovoljno ovo što imamo. Pokrije se nešto sa penzijom, malo sa lešnicima i može pristojno da se živi", kaže Zoran.

Foto: Zoran Novaković


Povezana biljna vrsta

Leska

Leska

Sinonim: - | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Leska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćna vrsta jer za razliku od drugih vrsta koje cvetaju u proleće, ona cveta zimi i to od decembra do... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja lešnika Penzioner Zoran Novaković Leska Proizvodnja Očišćeni Aroma Aromatičnost Poljoprivredna stručna služba Užice Požega Besplatno Usluga Surlaš Larva Investicija Poslastičarnice Biošpajzovi Zdrava hrana Srbija Potrebe


Autorka

Marija Jovanović

Više [+]

Marija je ekonomski novinar već 12 godina. Ima 38 godina i završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Životni moto: Najvažnija stvar kod cilja jeste da ga imate. Uvek imajte na umu da je vaša čvrsta odluka da uspete važnija od svake druge.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.