Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup voća
  • 04.07.2015. 08:00

Počeo otkup voća, šta je sa cenama?

Voće je i ove godine u Srbiji dobro rodilo, no pojedini proizvođači nezadovoljni su cenama. Šta se može preduzeti da ova oblast ostvari rezultate koje bi realno mogla?

  • 1.699
  • 133
  • 0

Voćari u Srbiji uglavnom mogu biti zadovoljni rodom voća ove, kao i prethodnih godina. Proizvodnja voća u Srbiji zauzima 163.000 hektara, a najviše je šljiva, jabuka i malina, ali zastupljene su i druge vrste, i to najčešće one koje su izvozno orjentisane (pored maline to su jabuka, jagoda i kupina) pa i cena zavisi od tržišnih kretanja.

Trenutno ponuđene cene nisu zadovoljile očekivanja pojedinih voćara, ali prema mišljenju stručnjaka, teško se bilo šta i može preduzeti po pitanju kretanja cene, upravo iz razloga što na cene izvozno orijentisanog voća najviše utiču kretanja na tržištu.

Maline trenutno najaktuelnije

Trenutno je najaktuelniji otkup maline, a o otkupnoj ceni tog voća poslednjih se dana mnogo pričalo. Neki malinjaci pretpeli su i velike štete koje im je pre samo nekoliko nedelja doneo grad koji je pogodio pojedina područja, ali i dalje se očekuje da bi ovogodišnji rod magao da nadmaši lanjski. Cena se kreće 200-230 dinara po kilogramu, a prema proračunu malinara, sve ispod 2,3 evra je neprihvatljivo, ako se uzmu u obzir sva potrebna ulaganja. Prema nekim procenama, uzimajući u obzir svetska kretanja, cena maline mogla bi da dostigne i 250-260 dinara za kilogram.

Berba i otkup jagoda su završeni. Na ruskom tržištu završilo je više od 5.000 tona svežih jagoda, dok je ostalo plasirano za potrebe prerade, u hladnjače za zamrzavanje i u fabrike koje su ovo voće pretvorile u kašu i koncentrate. Što se tiče višnje, cene se kreću oko 70-80 dinara za kilogram, dok je prva i ekstra klasa trešanja bila 200 dinara po kilogramu.

Potrebno je mnogo toga menjati

Proizvođača voća u Srbiji ima mnogo, no potrebno je puno toga promeniti kako bi se postigli rezultati koje svi očekuju. Mnogi su stručnjaci saglasni sa stavom da je okupljanje u asocijacije i kalstere ključ budućeg uspeha voćara i njihovih nastupa na domaćem i stranom tržištu.

Samo prošle godine ukupna proizvodnja voća u Srbiji kretala se na nivou od oko 1,14 miliona tona, a to odgovara vrednosti od 410 miliona dolara. Iako je u toj oblasti zabeležen izvoz u vrednosti 660 miliona dinara, to i nije tako impresivna brojka ako se krene od pretpostavke da bi on mogao iznositi čak i do dve mlijarde dolara, ali za takve su rezultate potrebne velike i korenite promene.

Osim udruživanja, u voćarstvu u Srbiji je potrebno poraditi i na sortimentu, njegovoj izmeni i prilagođavanju nekim novim kretanjima, a ne sme se zanemariti ni tehničko - tehnološki progres. Kada bi se uskladili svi navedeni faktori, odnosno, kada bi se pronašla njihova prava ravnoteža, voćarstvo u Srbiji bi imalo mnogo veći prosperitet nego što ga ima danas.


Tagovi

Otkup voća Cene Voćari Maline Višnje Jagode Jabuke Maline Trešnje Klasteri Asocijacije Okupljanje Izvoz Promena sortimenta Tehničko-tehnološki progres Hladnjače