Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glodari
  • 13.12.2021. 10:00

Poljski miš i voluharice prave štete u jabučnjacima

Proizvođačima se preporučuje da redovno sprovode određene nepesticidne mere, kao što su uklanjanje zaostalih opalih plodova, uklanjane osušenih korova, uklanjanje orezanih grana iz voćnjaka.

Foto: PIS Srbija
  • 235
  • 25
  • 0

Na području delovanja RC Jagodina, zasadi jabučastog voća se nalaze u fazi početka mirovanja. Vizuelnim pregledom zasada jabuke registrovane su aktivne rupe od glodara: poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis), istražuje Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Do povećanja brojnosti poljskih glodara dolazi usled različitih faktora: u uslovima blagih zima, dugih sušnih i toplih leta, zatim u prisustvu obilja hrane u poljima, usled redukovane agrotehnike i drugo. Sve to kao i njihov izaženi reproduktivni potencijal utiču na povećanje brojnosti kao i štete koje mogu da prouzrokuju naročito u mlađim zasadima i u rasadnicima.

Povećana pojava glodara u voćnjacima - šta činiti?

Kako smo ranije pisali, "prstenovanje" kore korena je najčešće oštećenje od dugorepih miševa i takva stabla se često osuše. Oštećenja kore na korenu voćke u vidu strija prouzrokuje podzemna voluharica, dok vodena voluharica pravi krtičnjake i oštećuje više stabala u redu. Koru stabla iznad zemlje oštećuje poljska voluharica.

Proizvođačima se preporučuje da redovno sprovode određene nepesticidne mere, kao što su uklanjanje zaostalih opalih plodova, uklanjane osušenih korova, uklanjanje orezanih grana iz voćnjaka da im ne služe kao hrana i sklonište u nailazećem zimskom periodu. Takođe, proizvođačima se preporučuje obilazak zasada i pregled na prisustvo aktivnih rupa od glodara. 

Ukoliko se utvrdi prisustvo od 10 do 500 aktivnih rupa za poljsku voluharicu i 10 do 50 aktivnih rupa po hektaru za poljskog miša, preporuka proizvođačima je primena gotovih mamaka na bazi aktivne materije cink-fosfid u količini pet do 10 gr po aktivnoj rupi. Mamke treba postaviti po suvom vremenu. Nakon primene mamaka rupe treba obavezno zatrpati da ne bi došlo do trovanja divljači.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Glodari Voćnjak Poljski miš Poljska voluharica Prognozno-izveštajna služba Nepesticidne mere


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...