Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 09.03.2023. 09:00

Potrebno je preventivno tretiranje voćaka preparatima na bazi bakra

Kako kaže stručnjak za zaštitu bilja Tijana Pešić, veoma je važno preventivnu zaštitu uraditi blagovremeno, pre najavljenih padavina.

Foto: Depositphoto/@LizaKarachevskaja
  • 7.870
  • 440
  • 0

Voćari u pirotskom kraju, uglavnom, mogu biti zadovoljni trenutnim stanjem u svojim zasadima, mada postoji mogućnost da je došlo do delimičnog oštećenja kajsija i bresaka, pogotovo ranijih sorti koje su procvetale. S obzirom da meteorolozi najavljuju padavine, ove voćarske kulture je neophodno zaštititi od monilije, pre svega kajsiju, dok breskvu treba zaštititi od kovrdžavosti lista, prenose pirotskevesti.

Kako kaže stručni saradnik za zaštitu bilja u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi Pirot Tijana Pešić, neophodno je preventivno tretirati voćke preparatom na bazi bakra kod koštičavih vrsta kao što su trešnje, šljive, višnje, ali i maline, borovnice i kupine kod kojih su pupoljci već nabubreli. 

Važna je preventivna zaštita

Pešićeva kaže da je veoma važno preventivnu zaštitu uraditi blagovremeno, pre najavljenih padavina.

"Ovim tretmanom ćemo dezinfikovati rane koje su nastale prilikom rezidbe, ali smanjićemo i infektivni potencijal samih bolesti. Kod kruške je u toku tretman protiv kruškine buve koja je počela da polaže jaja. S obzirom da imamo najavljeno toplije vreme možemo očekivati pojavu prvih larvi u zasadu i zbog toga je ovaj tretman neophodan i ne sme se izostaviti, jer je kasnije ovu štetočinu jako teško suzbiti zbog preklapanja generacija i zbog bujne vegetacije", kaže Pešićeva i dodaje da kod jabuke za sada ne radimo ništa jer je ona još uvek u fazi mirovanja.

Prema njenim rečima pre svih ovih navedenih tretmana zaštite neophodno je sprovesti kompletnu higijenu u zasadima.

"Voćari to dobro znaju, higijena se ogleda u orezivanju bočnih grana, ili izdanaka koji su infestirani različitim štetočinama ili bolestima. Takve izdanke treba odstraniti, izneti iz voćnjaka i spaliti. Takođe, treba skinuti mumificirane plodove, jer je to sve infektivni potencijal za predstojeću vegetaciju", savetuje stručnjak za zaštitu bilja i dodaje da je isto tako, potrebno sakupiti opalo lišće i ukloniti ga iz zasada.


Tagovi

Oštećenje kajsija Oštećenje bresaka Monilija Tijana Pešić Preventivna zaštita


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva