Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja voća
  • 16.04.2018. 14:00

Prednosti i mane dvogodišnjih KNIP sadnica

Knip sadnice su dvogodišnje sadnice sa već formiranim rasporedom grana za koje je karakterističan veliki rast voćaka već u prvoj godini gajenja. Njiihovom sadnjom ostvaruje se cilj da prevremene grane dobijaju na višem, željenom nivou. Međutim, one imaju mnoge prednosti, ali i određene mane.

Foto: Flickr / ewalstad
  • 2.856
  • 143
  • 0

Knip sadnice su dvogodišnje sadnice sa već formiranim rasporedom grana. Za njih je karakterističan veliki rast voćaka već u prvoj godini gajenja. Sadnjom tih sadnica se ostvaruje cilj da se prevremene grane dobijaju na višem, željenom nivou. Prema rečima mr Nebojše Mladenovića, ove sadnice se dobijaju od okulanata ili sadnica proizvedenih engleskim spajanjem u sobnim uslovima. On naglašava da razmak sadnje mora da bude 90x35 centimetara, uz obavezno postavljanje drvenog štapa ili trske uz svaku sadnicu. Mladenović kaže da u prvoj godini rast sadnica iznosi 120 cm -150 cm, pa se one na početku druge godine skraćuju na visini od 70 cm - 80cm (prečnik na mestu preseka najmanje 10 milimetara).

Vreme proizvodnje sadnica 2-3 godine

Stručnjaci napominju da je pri proizvodnji sadnice potrebno ukloniti sve pupoljake, osim terminalnog iz kojeg se razvijaju jak mladar i na njemu prevremene grane, sa prvom na visini od 80-90cm, u zavisnosti od sorte i želje voćara. Nebojša Mladenović dodaje da je vreme proizvodnje sadnice dve do tri godine. Pored standardnih sadnica, metod je veoma pogodan u proizvodnji sadnica sa posrednikom.

Prednosti i mane

Kako objašnjava diplomirani inženjar poljoprivrede Srećko Vukašinović, KNIP sadnice imaju sledeće prednosti: 

  • razvoj mnoštva prevremenih grančica i to na željenoj visini;
  • veliki uglovi prevremenih grana, tako da savijanje nije potrebno;
  • dužina prevremenih grana se postepeno smanjuje od osnove ka vrhu, pa sadnica formira konusnu krunu;
  • visoka početna rodnost.

Vujašinović dodaje da te sadnice imaju i određene nedostatka a oni su:

  • visoka cena;
  • mali broj sadnica po jedinici površine rastila;
  • obavezna jesenja sadnja ili navodnjavanje.

Jesenja sadnja i navodnjavanje poželjni za intenzivan rast

Jesenja sadnja ili sadnja uz sistem za navodnjavanje je poželjna zbog intenzivnog porasta voća i stvaranja velike lisne mase. To uzrokuje veliku potrebu biljke za vodom da bi se održao turgor (hidrostatički pritisak) i omogućila regeneracija korenovog sistema, dok on potpuno ne preuzme svoju ulogu. 


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Knip sadnice Sadnice Voće Voćarstvo Nebojša Mladenović Srećko Vukašinović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.