Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u voćnjaku
  • 26.04.2021. 12:00

Prednosti travnatih površina i malčiranja voćnjaka

Trava u voćnjacima čuva vlagu i organske materije, sprečava eroziju zemljišta, olakšava rad mehanizacije. Osim otkosa, za malčiranje se može koristiti i seno, slama, kukuruzovina.

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 3.290
  • 654
  • 1

Iako pre nije bilo tako, poslednjih godina se pokazalo da nije dobro ako se međuredni prostor u voćnjaku održava bez trave. Zašto? 

Klimatske promene koje su iz godine u godinu sve više izražene, naročito tokom leta, dovode do bržeg isušivanja zemljišta i pojačanje transpiracije vlage što u voćnjacima može da dovede do problema. To se naročito odražava na razvoj mladih stabala, tim više ako se ne navodnjavaju koliko je potrebno. 

Prednosti trave između redova

Iako koren voćke u prvim godinama razvoja, nije mnogo udaljen od korova, redovnim košenjem travno-detelinskih smesa i njihovim ostavljanjem u zasadu doći će do pojačane mikrobiološke aktivnosti u zemljištu, fiksiranja azota i razlaganja materija što će dati dovoljno hrane korenu kada voćka počne sa plodonošenjem. Na ovaj način stvara se i humus koji je sve više deficitaran u našim zemljištima. 

Isto tako, dešava se da letnji pljuskovi donose ogromne količine padavina, u kratkom roku, što otežava rad mehanizacije. U većini područja zemljište je teško, zbijeno, glinovito i jače padavine dovode do stvaranja većih grudvi, odnosno, njihovog zbijanja što dovodi do proklizavanja točkova i otežanog rada mehanizacije.

Radovi se lakše obavljaju (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)

U slučaju prekomernog vlaženja, trave više napreduju pa koren neće imati posledice od previše vode. Njima se smanjuje i erozija, gubitak organske materije iz zemljišta i sprečava odliv štetnih gasova. 

Ovakav oblik održavanja zemljišta je najčešći u savremenim voćnjacima. Travni pokrivač može se zasnovati od višegodišnjih trava, travno-detelinskih smesa ili detelinsko-travnih smeša. Koje od njih će se koristiti, zavisi od klimatskim prilika i svojstva zemljišta. To su uglavnom mešavine trava i leguminoza gde prve razvijaju zelenu masu, a druge obezbeđuju azot. 

Kada je reč o travno-detelinskim i detelinsko travnim smesama, najčešće se koriste italijanski i engleski ljulj sa belom i crvenom detelinom. 

Trava ne sme da bude previsoka

Trava između redova omogućava lakši rad mašina prilikom košenja, freziranja ili prskanja voćaka. Na tržištu postoje brojni tipovi kosačica za košenje međurednog prostora. Osnovno je da se ne dozvoli da izraste visoko (najviše 20 centimetara) jer je tada košenje otežano i često dovodi do zastoja u radu. 

Mogu se koristiti i rotacione kosačice sa noževima koje usitnjavaju travu, ali i u slučaju njihove upotrebe, ne sme se dozvoliti njen previsoki rast.

Trava sme da bude najviše 20 cm (Foto: Depositphotos/halfpoint)

Redovnim košenjem i ostavljanjem otkosa u voćnjaku doći će do pojačane mikrobiološke aktivnosti u zemljištu, fiksiranja azota i razlaganja materija što će dati dovoljno hrane korenu kada voćka počne sa plodonošenjem. 

Malčiranjem protiv korova

U oba slučaja, bilo da se trava kosi ili sitni, od velike je važnosti njeno ostavljanje na parceli. Može da se ostavi na mestu na kojem je pokošena, odnosno, usitnjena, a može da se stavi i oko stabala što zovemo malčiranjem. 

Za ovu se tehniku mogu koristiti i seno, slama, kukuruzovina, a pozitivni efekti ogledaju se u tome što se smanjuje erozija, poboljšava se struktura zemljišta, smanjuje rast korova i čuva vlaga, koja je naročito potrebna u letnjem periodu. Malčiranje se obavlja u proleće ili leti, ako su izražene padavine, pa dolazi do novog rasta. 

Malčiranje slamom (Foto: Depositphotos/scalatore959)

Ako se zemljište oko voćaka ne obrađuje frezom pipalicom, malčiranje predstavlja najbolju zamensku meru za smanjenje populacije korova. 

Grane kao deo malča

Poslednjih godina pokazalo se da ga je najbolje postići sa travom i granama koje ostanu ispod stabala, nakon rezidbe. Grane se sitne malčerom zakačenim na traktor koji ih melje na veličinu koja neće predstavljati problem kasnijem košenju u međurednom prostoru. 

Zašto je važna obrada zemljišta u voćnjacima? Koje greške izbeći?

U razvijenim voćarskim zemljama smeša trava i grana stavlja se, u debljem sloju, u redni prostor, sprečavajući tako razvoj korova. Da bi se to obezbedilo, potrebno je redovno raditi letnju i zimsku rezidbu u voćnjacima kako ne bi došlo do stvaranja debelih kapa na vrhovima stabala koje teško mogu da se usitne malčerima. 


Tagovi

Radovi u voćnjaku Košenje Malčiranje Travnati prostor Višegodišnji zasad Prednosti


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.


Partner

Agroklub d.o.o SRB

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]