Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljivovica
  • 24.07.2018. 14:00

Prodavati šljivu ili proizvoditi rakiju?

U našem narodu postoji duga tradicija prerade šljive u rakiju. Ona se zadržala do današnjih dana, tako da gotovo svako seosko domaćinstvo i sada peče rakiju za opstvene potrebe. Međutim, ozbiljna proizvodnja rakije, za tržište, zahteva mnogo rada i znanja, ali i ulaganja. Prilikom istraživanja pošli smo od pitanja: koliko je isplativo proizvoditi rakiju?

Foto: Pixabay / couleur
  • 10.751
  • 330
  • 2

Agroekonomski stručnjaci tvrde da je u godinama, kada je sirovina jeftina, bolje voće prerađivati i stvoriti proizvod sa višom, dodatom vrednošću. Međutim, u godinama kada je sirovina skupa, kako kažu, treba prodavati sveže voće i povrće. Troškovi proizvodnje litra šljivovice koji su uključeni u cenu koštanja su:

  • Šljive 4 kilograma (4 x 40 din/kg) - 160 dinara;
  • Ambalaža (srednja cenovna kategorija) - 120 dinara po komadu;
  • Akciza - 130 dinara po litru;
  • Prednja nalepnica - 8 dinara po komadu;
  • Zadnja nalepnica - 4din/kom
  • Transportni troškovi - 100 dinara po litru;
  • Troškovi energenata - 50 dinara po litru;
  • Ukupno - 572 dinara po litru rakije.

Za litar šljivovice 3,5-4 kg šljive

Prema iskustvu proizvođača od 100 kg šljive dobije se u proseku oko 25 litara šljivovice ili  3,5-4kg šljive za litar rakije. Poznato je da se najbolji ukus rakije postiže kada je šljiva u punoj zrelosti, odnosno kada je najukusnija i najslađa za konzumiranje u svežem stanju. Kao izvor za trenutno aktuelnu cenu šljive korišćeni su podaci Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS) za kraljevačku kvantašku pijacu.

Akciza obavezna za registrovane proizvođače

Cena ambalaže kreće se u rangu od 60 do 500 dinara za ekskluzivnu bocu. A cenu rakije uvećavaju prednja i zadnja nalepnica, kao i akciza koja je obavezna za registrovane proizvođače rakije, o kojima je ovde jedino i reč. Transportni troškovi i troškovi energenata  su određeni odokativnom metodom. Troškovi rada nisu obuhvaćeni ovom kalkulacijom, kao ni troškovi knjigovodstva.

Isplativost proizvodnje šljivovice

Dobijena kalkulacija cene rakije pokazuje da je cena koštanja litra rakije oko 600 dinara i da je svaka prodaja ispod tog iznosa neisplativa. Proizvođači smatraju da je realna cena za litar rakije 1.000 dinara, čime bi se nadoknadili troškovi rada tokom proizvodnje rakije i njenog pakovanja i čuvanja. S druge strane prodajna cena raznih sorti šljive iznosi 40-50 dinara po kilogramu, ukoliko se vrši prodaja na veliko.

Proizvodnjom rakije do veće zarade

Može se zaključiti da je proizvodnja rakije svakako isplativija od prodaje šljive, što ima svoje prednosti i nedostatke. Prodajom šljive na veliko odjednom se ostvaruje zarada, nema skladištenja i čuvanja proizvoda, kao ni daljeg rizika u proizvodnji. Sa druge strane, proizvodnjom rakije ostvaruje se veća zarada po jedinici proizvoda, ali je neophodno proizvod skladištiti do prodaje.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Tagovi

Rakija Šljivovica Šljiva Cena Prerada


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D