Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja voća
  • 30.11.2023. 13:30
  • Šumadijski okrug, Gornja Trnava, Topola

Proizvodi voće na 22 hektara i izvozi za EU: Da li i mladi imaju priliku?

Moma Vasiljević iz Gornje Trnave kod Topole ima hladnjaču za otkup voća, a celokupne količine prve klase izvoze se za Evropsku uniju. Veliku šansu u ovom poslu vidi za mlade.

Foto: Toppress
  • 195
  • 92
  • 0

Da mladi ostaju na selu i bave se poljoprivredom dokaz su Vasiljevići iz Gornje Trnave gde kod domaćina Mome Vasiljevića oba sina žive i rade na sopstvenom imanju, prenosi Toppress. Zasadi pod voćem iz godine u godinu se šire, a glava kuće s ponosom ističe da u njegovom selu dosta mladih vidi budućnost upravo u poljoprivredi.

"Poljoprivreda definitivno ima budućnost, jer je dosta mladih ostalo na selu. Ono što nedostaje je još uvek mali budžet opštine za poljoprivredu, imajući u vidu da su i prihodi mali pa su izdvajanja manja nego što bi trebalo. Ova godina bila je solidna pa ima i nade da mogu mladi da žive dobro na selu", kaže Vasiljević.

Zasadi pod voćem iz godine u godinu se šire

Njegovi zasadi voća prostiru se na površini od 22 hektara, a među njima dominira šljiva, zatim jabuka pa višnja, trešnja i od nedavno nektarina.

"Ove godine za jagodu i trešnju bilo je teže jer je bilo dosta padavina pa nije bilo ekonomskog rezultata, ali kod ostalih voćki bilo je solidno gde nije bilo grada. Mi sami porodično uglavnom sve radimo tako da imamo uštedu što se tiče radne snage i možemo reći da se od poljoprivrede može zaraditi, ali se mora mnogo i raditi. Videćemo kako ćemo ove godine proći sa jabukom, za sada je solidnog kvaliteta, ostaje samo da vidimo kako i po kojoj ceni ćemo prodati", naglaša ovaj voćar.

Sva prva klasa ide za EU

Ovaj domaćin ima i hladnjaču za otkup voća, a celokupne količine prve klase izvoze se za Evropsku uniju. Vasiljević je mišljenja da mladi imaju budućnost na selu ali moraju biti udruženi.

Rešenje je u udruživanju, smatra Moma

"Ja bih poručio mladima da ostanu na selu i da formiraju zadruge, jer tada mogu da povlače sredstva iz IPARD-a, fondova Republike. Ukoliko se udruže, može da se napravi i prerada voća, neka sušara i tada će opstati. U našim selima je solidna infrastruktura, Topoli fali proizvodni kapacitet da ne vozimo jabuku, šljivu dalje nego da mi prerađujemo i to bi bilo od izuzetnog značaja za sve proizvođače", zaključuje Vasiljević.


Tagovi

Proizvodnja voća Momo Vasiljević Izvoz voća Izvoz za EU IPARD Hladnjača


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva