• Virusi citrusa
  • 25.01.2020. 18:00

Pronađena dva nova virusa agruma

Otkrivena su dva štetna virusa na citrusima u Turskoj, a prete i svim ostalim mediteranskim zemljama gde se uzgajaju agrumi.

Foto: Pixabay/Hans Braxmeier
  • 143
  • 19
  • 0

Na citrusima u Turskoj pronađene su dve nove vrste virusa za koje se sumnja da prete i ostalim mediteranskim zemljama, obavestio je bivši predsednik Međunarodne organizacije citrusa virologa, Antonino Katara.

Simptomi citrusne hlorotične patuljavosti 

Prvi virus je citrusna hlorotična patuljavost (CCD) koji uglavnom pogađa biljke limuna i grejpa, ali može da se pojavi i na mandarinama i klementinama. Ova virusna infekcija ima značajan uticaj na prinos i kvalitet plodova, kao i na vegetativan razvoj, navodi freshplaza.

Kod virusa hlorotične patuljavosti, list postaje deformisan, lisna površina je naborana i javljaju se hlorotične mrlje. Ovaj tip patogena trenutno je zabeležen u Turskoj gde je u pojedinim pokrajinama sa njim zaraženo oko 60% biljaka. 

Zašto limun odbacuje lišće?

Virus CCD prenosi se na velike udaljenosti zaraženim materijalima, materijalom za razmnožavanje i kalemljenjem, a lokalno ga prenosi vektor štitasti moljac (Parabemisia myricae), koji je poznat i po prenosu drugih virusa.

Virus koji menja boju lišća

Drugi virus poznat je kao žuta diskoloracija sprovodnog tkiva (CYVC), a njegovi simptomi mogu da se otkriju na lišću limuna i gorke narandže tokom prolećne i jesenje vegetacije. Simptomi se ispoljavaju od bezbojnih snopića lisne nervature do njihovog žućenja, a listovi postaju žilaviji i na kraju poprimaju talasasta oivičenja i deformisan izgled.

Za razliku od prvog, ovaj virus prenosi se ne samo preko materijala za razmnožavanje i vektora poput lisnih vaši (Aphis craccivora i A. spiraecola) i lisnog moljca agruma (Dialeurodes citri) nego i radnom opremom.

Mere opreza i preventiva

Činjenica je da bi svi agrumi, sorte i podloge mogle da budu nosioci ova dva virusa u latentnom obliku. Zato je potreban oprez kod inokulacije agruma koje fitosanitarne službe mogu lako da nadgledaju, a što doprinosi smanjenju pojave na novim područjima.

Ove dve vrste virusa još uvek nisu na popisu značajnih patogena u Evropi ali ta mogućnost nije isključena. Vektori njihovih uzročnika široko su rasprostranjeni u gotovo svim područjima uzgoja agruma (i šire) pa je neophodno da se preduzmu sve mere opreza kako bi se sprečila zaraza.

Potrebno je pratiti pojavu i obratiti pažnju na sadni materijal i vektore virusa, a sumnjive slučajeve prijaviti fitosanitarnim službama.


Tagovi

Virusi Agrumi Citrusi Mediteran Vektori Simptomi


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sedamdesetogodišnja Mirka Selaković iz Mladosti plete od svoje pete godine. Nekada su to bili odevni... Pročitaj celu belešku »