Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virusi citrusa
  • 25.01.2020. 18:00

Pronađena dva nova virusa agruma

Otkrivena su dva štetna virusa na citrusima u Turskoj, a prete i svim ostalim mediteranskim zemljama gde se uzgajaju agrumi.

Foto: Pixabay/Hans Braxmeier
  • 203
  • 20
  • 0

Na citrusima u Turskoj pronađene su dve nove vrste virusa za koje se sumnja da prete i ostalim mediteranskim zemljama, obavestio je bivši predsednik Međunarodne organizacije citrusa virologa, Antonino Katara.

Simptomi citrusne hlorotične patuljavosti 

Prvi virus je citrusna hlorotična patuljavost (CCD) koji uglavnom pogađa biljke limuna i grejpa, ali može da se pojavi i na mandarinama i klementinama. Ova virusna infekcija ima značajan uticaj na prinos i kvalitet plodova, kao i na vegetativan razvoj, navodi freshplaza.

Kod virusa hlorotične patuljavosti, list postaje deformisan, lisna površina je naborana i javljaju se hlorotične mrlje. Ovaj tip patogena trenutno je zabeležen u Turskoj gde je u pojedinim pokrajinama sa njim zaraženo oko 60% biljaka. 

Zašto limun odbacuje lišće?

Virus CCD prenosi se na velike udaljenosti zaraženim materijalima, materijalom za razmnožavanje i kalemljenjem, a lokalno ga prenosi vektor štitasti moljac (Parabemisia myricae), koji je poznat i po prenosu drugih virusa.

Virus koji menja boju lišća

Drugi virus poznat je kao žuta diskoloracija sprovodnog tkiva (CYVC), a njegovi simptomi mogu da se otkriju na lišću limuna i gorke narandže tokom prolećne i jesenje vegetacije. Simptomi se ispoljavaju od bezbojnih snopića lisne nervature do njihovog žućenja, a listovi postaju žilaviji i na kraju poprimaju talasasta oivičenja i deformisan izgled.

Za razliku od prvog, ovaj virus prenosi se ne samo preko materijala za razmnožavanje i vektora poput lisnih vaši (Aphis craccivora i A. spiraecola) i lisnog moljca agruma (Dialeurodes citri) nego i radnom opremom.

Mere opreza i preventiva

Činjenica je da bi svi agrumi, sorte i podloge mogle da budu nosioci ova dva virusa u latentnom obliku. Zato je potreban oprez kod inokulacije agruma koje fitosanitarne službe mogu lako da nadgledaju, a što doprinosi smanjenju pojave na novim područjima.

Ove dve vrste virusa još uvek nisu na popisu značajnih patogena u Evropi ali ta mogućnost nije isključena. Vektori njihovih uzročnika široko su rasprostranjeni u gotovo svim područjima uzgoja agruma (i šire) pa je neophodno da se preduzmu sve mere opreza kako bi se sprečila zaraza.

Potrebno je pratiti pojavu i obratiti pažnju na sadni materijal i vektore virusa, a sumnjive slučajeve prijaviti fitosanitarnim službama.


Tagovi

Virusi Agrumi Citrusi Mediteran Vektori Simptomi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.