Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena višnje
  • 30.06.2020. 12:00
  • Šumadijski okrug, Vinča

Protest voćara: Traže minimum 55 dinara za prvu klasu višnje i 35 za drugu

Poslednjih 20 godina imamo problem sa cenom jer država uopšte nema obzira prema proizvođačima. Da brine o nama, već u januaru bismo znali cenu. Za drugu klasu otkupljivači nam sada nude 25 do 30 dinara, a za prvu je cena pala sa 50 na 40 dinara po kilogramu, navodi voćar iz Blaznave Jovan Pavlović.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 2.877
  • 557
  • 0

Proizvođači višnje iz sela Vinča kod Topole i još nekoliko okolnih sela protestovali su u toku proteklog vikenda i u ponedeljak zbog otkupne cene višnje, koja je, kažu, neodgovarajuća jer zarade nema. Proteste su organizovali na glavnom putu Topola-Rudnik, a njihovi zahtevi su stabilizacija otkupne cene koja bi, po njihovom mišljenju, trebalo da bude minimum 55 dinara za prvu klasu, odnosno 35 za drugu klasu.

Voćar Jovan Pavlović iz topolskog sela Blaznava 25 godina bavi se proizvodnjom oblačinske višnje koja na njegovom imanju zauzima površinu od 1,2 hektara. Godišnje proizvede oko 15 tona ovog voća, a višnju plasira lokalnim otkupljivačima. Kaže, cena je ove godine pala i za prvu i za drugu klasu.

Scenario za višnju isti kao prošle godine?

"Proizvodnja višnje u našoj porodici je zastupljena vše od dve decenije, to je nasledno još od dede. Poslednjih 20 godina imamo problem sa cenom jer država uopšte nema obzira prema proizvođačima. Da brine o nama, već bismo u januaru znali cenu. Za drugu klasu otkupljivači nam sada nude 25 do 30 dinara, a za prvu je cena pala sa 50 na 40 dinara po kilogramu", navodi Pavlović.

Voćari traže da se vrednuje njihov rad

Objašnjava, zbog troškova ulaganja, ta cena je nezadovoljavajuća posebno kada se u obzir uzmu i troškovi oko sezonskih radnika.

"Cene goriva i ostalog materijala skaču, a cena višnje se ne povećava. Berači za kilogram ubrane višnje dobiju od 22 do 25 dinara. Mi onda nemamo zaradu. Kada je odvezemo na otkup, ne možemo da je vratimo nazad, možemo samo da je bacimo ako je ne prodamo."

Pavlović kaže da su zahtevi jednostavni. Ono što voćari traže je samo da se njihov rad i trud vrednuje i da oni mogu da ostvare zaradu ili budu bar na nuli.

"Zahtevamo na protestima da dobijemo normalnu cenu za višnju, da druga klasa bude od 35 do 38 dinara, prva od 55 do 60 dinara da bismo i mi uspeli da imamo neku zaradu. To bi bila realna cena, za sada, sa ovom trenutnom, možemo da preživljavamo", ukazuje Pavlović. 

Dobar rod i kvalitet, ali cena...

Voćar iz istog sela Zoran Nikolić, koji na godišnjem nivou proizvede između 10 i 15 tona višnje na površini od 75 ari, takođe je nezadovoljan ponuđenom otkupnom cenom.

"Ove godine ću imati oko 13 tona. Kvalitet plodova je dobar, nisam imao problema sa mrazem i gradom i nadao sam se da ću uspeti da ostvarim bar neku zaradu, ali ako situacija ostane ovakva bojim se da neću moći da budem u plusu", objašnjava Nikolić.

Svi problemi u agraru Srbije i kako ih rešiti?

Kao i Jovan Pavlović i Zoran ukazuje da ulaganja ne mogu da se nadoknade trenutnom cenom. Do sada je, dodaje, prodavao uvek lokalnim otkupljivačima.

"Plasiram otkupljivačima ovde na lokalu, koji to dalje predaju hladnjačama, dok hladnjače uopšte ne žele da imaju kontakt sa nama. Cena mi ne odgovara zbog troškova i ulaganja, biću u minusu. Sama proizvodnja, rad i berba, da bih bio na nuli trebalo bi prvu klasu da prodam za 50 dinara po kilogramu. Imam i radnike i moram i njih da platim. Mi tražimo da dobijemo normalnu cenu, tražimo stabilizaciju cene i realnu cenu."

Prva klasa se vodi kao druga

Naše sagovornike brine i to što otkupljivači prvu klasu višnje vode kao drugu klasu.

"Ako on kaže da je to druga klasa ja moram tako da mu prodam, međutim, to je prva klasa. Višnja je štićena i mi imamo zaštitara koji vodi računa o zaštiti, ali oni prvu klasu prebacuju u drugu. Višnja je 100 odsto čista i zdrava i dobar je kvalitet", navodi Pavlović.

Cilj Ministarstva je da zaštiti interes svih u lancu od proizvodnje do prodaje

Da li i na koji način Ministarstvo poljoprivrede može da utiče na cenu višnje, s obzirom na to da je u martu resorno ministarstvo objavilo prve procene cena za ovu godinu za 10 osnovnih proizvoda agrara (a među kojima nije bilo višnje), kao i na koji način Ministarstvo poljoprivrede može da pomogne i zaštiti voćare, nakon izazovne godine, pitali smo pomenuto ministarstvo.

S obzirom na pojavu informacija u medijima da će stručne službe Ministarstva poljoprivede izaći na teren i kontrolisati kvalitet predate višnje zajedno sa proizvođačima i prerađivačima, pitali smo ih i da li su te stručne službe izašle na teren i, ako jesu, kakva je situacija na terenu, a ako nisu, kada se očekuje da će biti sprovesti najavljeno.

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo prve procene cena proizvoda u 2020. godini

Dobili smo identičan odgovor koji se pojavio ovih dana u medijima, a koji je, kako su nam u Ministarstvu rekli, savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lukić dao Tanjugu. 

"Stručne službe resornog ministarstva izaći će na teren kako bi sa prerađivačima i otkupljivačima kontrolisali kvalitet predate višnje", navodi Lukić.

Kako se dalje navodi u odgovoru, cilj Ministarstva poljoprivrede je, koliko god je to moguće, da približi stavove kada je utvrđivanje kvaliteta u pitanju, da zaštiti interes svih u celom lancu od proizvodnje do prodaje i da posebnu pažnju obrati na male proizvođače koji su na neki način i stvorili brend višnje.


Tagovi

Cena višnje Jovan Pavlović Zoran Nikolić Predrag Lukić Ministarstvo poljoprivrede Protesti poljoprivrednika Kvalitet višnje Otkup višnje Prva klasa


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.