Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 01.04.2021. 10:00

Protiv šljivine osice prirodnim putem - rastvor treba biti što ljući i dobro proceđen

Kruške i šljive će i ove godine u većini područja ranije završiti sa cvetanjem pa treba biti na oprezu i na vreme tretirati stabla protiv štetnih insekata.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.501
  • 167
  • 0

Iako je do početka proleća, odnosno do 21. marta bilo hladnije vreme, visoke temperature koje su usledile posle, uzrokovale su brže cvetanje šljiva i krušaka u većini područja, naročito na nižim nadmorskim visinama. Kao i prethodnih godina cvetanje će kraće da traje, ali bez obzira na to, štetni insekti su već spremni da pričine štetu.

Kod šljiva, za nekoliko dana trebalo bi da usledi prskanje protiv šljivine osice. Naročito obratite pažnju na sortu Čačanska rodna. Ko želi da upotrebi insekticide mora da pazi i na pčele. Krenuti sa tretiranjem kada opadne dve trećine cveta, kako ne bi došlo do njihovog trovanja jer lete na cvet šljiva i u precvetavanju. Ovo posebno dobija na važnosti ako se zna da one u ovom slučaju poboljšavaju oplodnju i do 75 odsto.

Ako ne želite da primenjujete preparate, mogu da se koriste začini kao što su čili i ljuta mlevena paprika, mleveni biber, crveni i beli luk, rasol, sirće, pelin. Mešavina dva do tri sastojka, recimo sirće (količina od pet litara), rasol (pet litara) i čili paprika (0,5 kilograma), u 200 litara vode, sigurno će imati efekta u zaštiti od šljivine osice. Doze i nisu toliko važne koliko je bitno da je rastvor što ljući i da se dobro procedi.

Insekte i grinje rešite belim lukom 

Ukoliko propustite prskanje protiv osice u ovoj fazi, odnosno, kada opadne dve trećine cveta, šteta može da bude i do 90 odsto. Svako tretiranje posle toga je uzaludno.

Kod krušaka se, u cvetanju mogu videti i simptomi napada grinja. Listovi koji okružuju pupoljak kad su zatvoreni imaju na sebi crvene izrasline, a kada su otvoreni - crvene tačkice.

Ovakvo ispoljavanje javlja se ako nisu upotrebljeni insekticidi u prvom prolećnom prskanju, kao dodatak bakarnim preparatima. Kod javljanja na nekoliko listova neće biti velikih šteta. U precvetavanju se najviše primenjuju preparati na bazi abamektina i spirodiklofena ili heksitiazoksa. Voćari koji ne žele da upotrebe hemijska sredstva za zaštitu, problem mogu da reše sa isečenim čenovima belog luka (0,5 kg na 200 litara vode). Dovoljno je da luk ostane dva do tri dana potopljen u vodi, a deluje zato što u sebi sadrži, između ostalog i sumpor koji uništava grinje.

Ne propustite da odradite prskanje u pravo vreme

Na listovima ovog voća mogu da se vide i položena jaja kruškine buve. Dobro bi bilo da se sačeka faza precvetavanja i da se takođe obrati pažnja na pčele. Nikako ne treba koristiti insekticide tokom njihovog leta. Najbolje je zatvoriti košnice na dva do tri dana i tretirati stabla predveče. Cvet krušaka poslednji je na koji će da lete jer više vole polen jabuka, šljiva, breskve, trešnje i drugih voćnih vrsta.

Međutim, mnogi proizvođači "trenirali" su pčele na njen cvet pa zato treba biti oprezan sa upotrebom pesticida u zasadima, kod poljoprivrednika koji imaju sopstvene košnice sa takvim pčelama. Od takozvanih nepesticidnih mera borbe, rezultat daje alkoholno sirće sa devet ili 11 odsto alkohola, u dozi 50 litara/1.000 litara vode. Može se dodati i soda bikarbona (soda i sirće daju so) da bi se skinula jaja sa naličja lista ili mlade larve, ako se ranije završila faza razvoja jaja.


Tagovi

Šljivina osica Kruškina buva Sirće Soda bikarbona Faza precvetavanja Štetni insekti Faza razvoja jaja Kruškina buva Pčele Košnice


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta