Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plod jabuke
  • 02.06.2019. 16:00

Razvoj ploda jabuke i potrebe za hranivima

Na konačnu veličinu ploda jabuke utiče mnogo faktora. O čemu je reč i kako uticati na njih?

Foto: Depositphotos/perminoffa
  • 825
  • 45
  • 0

Svaki plod voćaka prolazi kroz tri osnovne faze razvoja pa isto tako i plod jabuke. Prva faza neposredno nakon cvetanja je ubrzana deoba ćelija ploda. U toj fazi formira se konačan broj ćelija u plodu. Druga faza rast je ćelijskih zidova ploda. U toj fazi formira se buduća veličina ćelija. Treća faza je izduživanje ćelijskih zidova uz ulazak vode, u kojoj plod doseže završnu veličinu.

Na konačnu veličinu ploda jabuke ima uticaj mnogo faktora. Neki od njih su:

  • Genetska informacija iz semenke
  • Broj oplođenih semenki i produkcija auksina
  • Temperature u cvetanju i nakon cvetanja (niske temperature slabi razvoj deobe ćelija)
  • Broj ćelija u plodu nakon faze deobe ćelija
  • Rast ćelijskih zidova
  • Ishrana plodova
  • Broj listova po plodu
  • Količina padavina u fazi zrenja
  • Starost rodnog drveta

Genetska informacija iz semenke

Svaka sorta ima u semenki genetska obeležja sorte. Ukoliko se u plodu nalazi dovoljan broj oplođenih semenih zametaka, semenki, to će i auksinska (hormoni rasta) informacija u načinu i veličini razvoja ploda biti jača i izraženija. Isto tako važnu ulogu imaju i giberelini i citokinini. Zbog toga je od velike važnosti prisutnost pčela i što veći broj oplođenih semenih zametaka u tučku. Kako se u tučku nalazi pet semenih zametaka, potrebno je da se polenom oplodi svih pet semenih zametaka.

Broj oplođenih semenki i produkcija auksina

Plodovi sa vrlo malim brojem oplođenih semenki najčešće opadaju (junsko opadanje). Ukoliko je deo semenki defektan, informacija iz njih može ići u smeru deformacije plodova.

Temperature u cvetanju i nakon cvetanja

Ukoliko za vreme cvetanja i nakon cvetanja dođe do niskih temperatura, usled kojih je oslabljena deoba i umnožavanje ćelija, može doći do smanjenje broja ćelija u budućem plodu. U tom slučaju pomoći možemo prskanjem aminokiselina koje mogu pomoći aktivaciji i bržem razmnožavanju i deobi ćelija. Isto tako, potrebno je voditi računa o optimalnoj obezbeđenosti mladih plodova svim makro i mikro elementima.

Broj ćelija u plodu nakon faze deobe ćelija

Neposredno nakon cvetanja i oplodnje, kreće faza razmnožavanja ćelija ploda. Ona traje relativno kratko, oko mesec dana nakon završetaka cvetanja. U toj se fazi pod uticajem hormona i auksina dele ćelije tučka i formira se određen broj ćelija u budućem plodu. Što je u toj fazi nastalo više ćelija, to će plod kasnije biti krupniji i čvršći za skladištenje. Deoba ćelija kao što je malopre napomenuto zavisi od temperatura, stanja obezbeđenosti većinom mikro i makroelementa, kao i od koncentracije hormona rasta i aminokiselina.

Proređivanje ima najveći uticaj na krupnoću, uticaj u fazi deobe ćelija. Rano proređivanje doprinosi boljoj ishrani ostatka plodova na stablu kod kojih se usled bolje obezbeđenosti pojačava deoba ćelija. Nakon faze završetka deobe ćelija, konačna veličina ploda je „zapisana“. Drugim rečima, konačna veličina ploda u najvećoj meri zapisana je već kada mladi plodići imaju prečnik oko 10 - 20 milimetara.

Biostimulatori, uz đubriva, predstavljaju važan deo u modernoj tehnologiji uzgoja jabuke. Redovnom primenom povećava se otpornost jabuke na nepovoljne agroekološke uslove (niska temperatura, visoka temperatura, suša i dr.), bolje usvajanje hraniva i veći prinos i bolji kvalitet plodova jabuke. Kada je hladno vreme ili obilna rodnost, prskanje aminokiselinama može poboljšati aktivnost ćelija na deobu i razmnožavanje. Na tržištu postoji nekoliko grupa biostimulatora, ali se u modernoj proizvodnji jabuke najčešće koriste biostimulatori na bazi aminokiselina. Za primenu kroz sisteme fertirigacije koriste se bio stimulatori na bazi huminskih kiselina.

Rast ćelijskih zidova

Faza rasta ćelijskih zidova počinje nakon faze deobe ćelija. U toj fazi naročito su potrebni kalcijum i kalijum. Kalcijum je sastani deo ćelijskog zida, odnosno membrane. Budući da ćelija tkiva ploda jabuke može normalo narasti samo do određene veličine, ne samo da je bitan broj ćelija za konačnu veličinu ploda već je isto tako bitna i najveća moguća veličina i čvrstoća pojedine ćelije ploda.

Nedostatak kalcijuma nepovoljno utiče na rast i deobu ćelija, kao i na njihovo očvršćivanje.

Ishrana plodova

Da bi plodovi mogli normalno prolaziti kroz sve faze, potrebno je da u svakoj fazi razvoja ploda bude optimalna ishrana upravo onim elementom koji je u toj  fazi neophodan. U fazi razmnožavanja ćelija to su gotovo svi makro i mikro elementi koji u tom trenutku moraju biti dostupni pa je ponekad poželjno dodati ih folijarnom prihranom. U fazi izduživanja ćelija i rasta zida, raste potreba za kalijuma, kalcijumom, magnezijumom.

Broj listova po plodu

Kao što je to važeće na svim usevima koji donose plodove, konačni efekt najčešće rezultira sa količinom ili površinom zdrave lisne površine u odnosu na broj plodova, bobica i sl. Što je veća zdrava lisna površina to je veće stvaranje i nakupljanje ugljenih hidrata u plodovima. Stanje obezbeđenosti ne zavisi samo od količine i pristupačnosti hranljivih elemenata već i od količine ugljenih hidrata koje listovi proizvode fotosintezom.

Količina padavina u fazi zrenja

Količina padavina može i pozitivno i negativno uticati na konačnu veličinu plodova jabuke. Ukoliko je količina padavina pravilno raspoređena u toku vegetacijske godine, sve će biti u redu. Međutim, ukoliko nakon sušnog leta i smanjenog broja ćelija u plodovima dođe kišna jesen, mali broj ćelija ploda ne može primati ogromne količine vode i dolazi do pucanja ćelija, potamnjivanja i staklavosti, a u retkim slučajevima i do pucanja čitavih plodova jabuka na stablu.

Starost rodnog drveta

Poznato je da je garancija velikog udela prve klase jabuke i krupnih plodova prvenstveno obnova rodnog drveta i mlade rodne grane. Staro pršljenasto drvo sa mnogobrojnim ožiljcima od proteklih prinosa nema zadovoljavajuću „protočnost“ ishrane od korena ili listova do ploda jabuke. Stoga se na starom rodnom drvetu najčešće javlja jabuka druge klase.

Autor: diplomirani inženjer, Adrian Horvat, Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Uzgoj jabuke Razvoj ploda Faktori Faza zrenja Deoba ćelija