Rezidbu počinjemo po opadanju lišća, to jest krajem novembra ili početkom decembra, pa sve do početka bubrenja pupoljaka i kretanja nove proizvodne godine.
U Jablaničkom okrugu višnjа je uz šljivu dominatna voćna vrsta i od nje egzistencije obezbeđuju mnoge porodice. Ta voćna kultura se u poslednje vreme dosta širi i to najviše u leskovačkoj opštini, Bojniku, Lebanu i Vlasotincu. Prema rečima savetodavca za voćarstvo u PSSS Leskovac Aleksandra Mitića, radi očuvanja dugovečnosti i rodnog potencijala, kod višnje se mora sprovoditi redovna rezidba voćnih stabala. Tako se dobrim delom programira količina plodova po jedinici stabla i mogućnosti voćnog stabla da iznese te plodove, da obnovi rodno drvo i da izdeferencira rodne elemente za iduću proizvodnu godinu.
Mitić kaže da je 2018. godina bila specifična, jer je došlo do retrovegetacije, pa smo imali drugi prirast mladara koji nije dobro odrveneo i ti su lastari osetljivi na zimske mrazeve, pa tokom zimskih meseci može doći do izmrzavanja. Ti lastari se tokom rezidbe moraju obavezno dobrim delom ostraniti. Rezidbom višnje, bez obzira na to da li će berba biti ručna ili mašinska, ostranjujemo grane koje su u prvom redu suve, slomljene ili bolesne.
Grane i grančice koje se nalaze na donjem spratu ili u donjem delu krune, takođe, ostranjujemo ili zakraćujemo na mlad prirast tako da imamo prostor od 50 centimetara visine od prvih rodnih grančica do površine zemlje gde će se obaviti održavanje zemljišta bilo da je reč o rotofreziranju ili herbicidnom tretmanu ispod krune voćnog stabla. Ukoliko imamo zaostale izdanke prilikom rezidbe ih obavezno ostranjujemo makazama što bliže do površini zemljišta ili čak i dublje.
Rezidbom višnje odstranjujemo jake lastare iz unutrašnjosti krune voćnog stabla, ali uklanjamo i rodne paralelne (nasadne) grane i grančice. Tako obavljamo izolaciju vrha krune voćnog stabla umanjujući dominatnost na bočna razgrnjavanja. Ukoliko je reč o piramidalnoj kruni, rezidbom pokušavamo da održavamo spratnu dominaciju, tako da donji spratovi budu uvek jače razvijeni nego srednji ili vršni. Izrođene grane i grančice se rezidbom ostranjuju, dok se izdužene grane i grančice zakraćuju na mlade priraste zbog obnove rodnih grančica i sprečavanja ogoljavanja.
Rezidba je obavezna mera tokom svake godine, ali nju treba prilagođavati habitusu voćnog stabla. U prvih nekoliko godina imamo rezidbu za formiranje željenog uzgojnog oblika, a nakon četvrte godine rezidba na rod ili regulisanje rodnosti u zavisnosti od željenog uzgojnog oblika i intezivnosti proizvodnje. Rezidba je pomotehnička mera koja opterećuje proizvodnju od nekoliko hiljada dinara, do 200 evra po hektaru, ali
zato mnogo znači za dobijanje dobrog prinosa i kvalitetnog proizvoda. Rezidbu počinjemo po opadanju lišća, to jest krajem novembra ili početkom decembra, pa sve do početka bubrenja pupoljaka i kretanja nove proizvodne godine krajem marta ili najkasnije početkom aprila.
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Autor