Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćnjak
  • 09.12.2023. 09:00

Rigolovanje zemljišta za voćnjak ili vinograd: Kako, čime i kad?

Rigolovanjem se rastresa zbijeni i nepropusni sloj zemljišta. Rastresanjem jednog tako moćnog sloja zemljišta stvaraju se povoljni uslovi za nesmetan porast i grananje mladog korena voćaka ili vinove loze.

Foto: Depositphotos/isavira (ilustracija)
  • 3.799
  • 219
  • 0

Ukoliko je zemljište težih fizičkih svojstava i pri krčenju nije bilo moguće odstraniti brojne korenove, posebno one od voćaka i vinove loze, onda se na takvom terenu voćke ili loza ne sade pet do šest godina nakon krčenja. Ovo se čini zbog toga što su zaostali korenovi viših biljaka u fazi raspadanja i predstavljaju supstrat za razmnožavanje gljiva iz roda Dematophora i Allmilaria - izazivača truležnice korena voćaka ili loze. Krčenje podrazumeva korišćenje posebnih mašina, drobilica kamenja, buldožera i plugova.

Potrebne mašine

Rigolovanje može da se izvede i u decembru. Dubina se kreće od 50 do 100 cm, a zavisi od svojstva zemljišta i klime. Plitka propusna zemljišta rigoluju se do 60 cm dubine, a u vlažnijim krajevima gde su zemljišta plodnija, dovoljno je do 70 cm dubine. Ova mera se obavlja traktorima velike snage (90 do 150 kw), upotrebom plugova rigolera. Po potrebi koriste se buldožeri, rovokopači, bageri, razrivači ili riperi.

Šta ako nemate posebne plugove i do kad možete rigolovati zemljište?

Time se rastresa zbijeni i nepropusni sloj zemljišta. Rastresanjem jednog tako moćnog sloja zemljišta stvaraju se povoljni uslovi za nesmetan porast i grananje mladog korena voćaka ili vinove loze. Najbolje je ako se rigoluje cela površina zemljišta na kojoj će se saditi voćke, odnosno loza. Tada se za ovaj proces koriste posebni plugovi, tzv. rigoleri. Svakako da se ova mera obavlja najmanje tri meseca pre sadnje, dakle za pripremu zemljišta za prolećnu sadnju.

Danas je za rigolovanje jednog hektara zemljišta namenjenog za voćnjak ili vinograd teškom traktoru guseničaru ili teškom traktoru točkašu sa velikom snagom kombinovanom sa mašinom za rigolovanje potrebno 10 do 15 časova. Ono što je dobro kod ove radnje je da se zemljište duboko i intenzivno obrađuje, s obzirom na to da se masa korenovog sistema voćaka i vinove loze razvija u sloju od 30 do 60 cm. Time se na zadatu dubinu unose velike količine organskih i mineralnih đubriva.

Razrivanje

Razrivanjem se zemljište manje rastresa, nema mešanja slojeva zemljišta, ali ta operacija daleko je jeftinija od rigolovanja i posao se brže završava. Rigolovanje u odnosu na razrivanje angažuje do 2,5 puta više energije. Ako je na razrivaču montiran deponator, isti nam omogućava polaganje mineralnih đubriva blizu korena biljaka. Iz prakse je utvrđeno da po jednom radnom elementu treba od 25 - 60 kW što zavisi od vrste zemljišta, dubine razrivanja i brzine kretanja (do 4 km/čas).

Najbolje da se rigoluje cela površina zasada (foto: Z. Markovinović)

Razrivanjem olakšava se pristup vazduha u dublje slojeve, a obezbeđuje razviće korena kulturnih biljaka na veću dubinu. Istovremeno se rastresa zbijeni horizont, koji je stvaran ispod oraničnog sloja ("plužni đon"), usled oranja na istu dubinu.

Nakon rigolovanja obavlja se ravnanje zemljišta (planiranje), odvodnjavanje, projektovanje navodnjavanja, meliorativno đubrenje i drugi pripremni radovi.


Tagovi

Plugovi rigoleri Dubina rigolovanja Rigolovanje zemljišta Zemljište za voćnjak Zemljište za vinograd Razrivanje zemljišta Rovokopači Razrivači


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.