Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuka
  • 29.01.2019. 18:15

Savremeni jabučnjak u rukama mlade inženjerke

Savremena intezivna voćarska proizvodnja zahteva spoj velikih investicionih ulaganja u podizanje zasada, njegovu negu, ali i stručni nadzor.

Foto: Pixabay / pixel2013
  • 466
  • 80
  • 2

Sanja Delić iz Užica je diplomirani inženjer poljoprivrede za voćarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. I pre nego što je upisala studije, znala je da želi da se bavi podizanjem i negom voćarskih zasada i da je to pravi poziv za nju. Ubrzo nakon studija pružila joj se prilika da radi u struci, s obzirom na to da je ovaj profil poljoprivrednih inženjera veoma tražen.

Iskustvo u svim fazama podizanja i nege jabučnjaka

Za savremenu proizvodnju potrebno je opširno znanje iz voćarstva, ali i stručno sprovođenje agrotehničkih mera. Delićeva je za uspešno podizanje i gajenje jabučnjaka stekla veoma kvalitetno iskustvo i obrazovanje, koje rado deli sa drugima. Iako mlada inženjerka, do sada je imala priliku da stekne iskustvo u svim fazama podizanja i nege jabučnjaka. Već nekoliko godina odgovorna je za 30 ha zasada u Aranđelovcu, gde se gaje sorte greni smit, zlatni delišes, klon B, gala, ajdared, crveni delišes i rajnders, koji je manje podložan formiranju rđaste prevlake na plodovim,a što može da umanji tržišnu vrednost.

"Kada sam počela da se bavim ovim poslom, drugi radnici su imali predrasude, zbog moje mladosti, ali i toga što sam žensko. Bilo je potrebno vreme da se prilagode i uvere u moju stručnost", otkriva Sanja.

Prirodni uslovi za gajenje jabuka

Kako navodi, prvi i najvažniji uslov za gajenje jabuka je izbor lokacije. I pored toga što je opšte poznato da se ne može bilo koja kultura gajiti u bilo kom području i bilo kojoj parceli, često se dešava da se prirodni uslovi zanemare. Ovo dovodi do niskih prinosa lošeg kvaliteta i skupe proizvodnje.

"Za dobijanje proizvoda vrhunskog kvaliteta i izgleda, ali i ekonomski opravdanu proizvodnju, potrebno je posvetiti pažnju svim aspektima proizvodnje, a naročito dejstvu prirodnih faktora. Izbor lokacije mora biti prilagođen vrsti i sorti voća koju gajimo", objašnjava Sanja.

Sanja
Za savremenu proizvodnju potrebno opširno znanje i stručno sprovođenje agrotehničkih mera

Ovde između ostalog izdvaja nadmorsku visinu i ekspoziciju terena, protok vazduha, gde naročito nije pogodno da se zadržava hladan vazduh zbog prouzrokovanja kasnih prolećnih mrazeva. Tako da je posebnu pažnju potrebno posvetiti izboru odgovarajuće parcele.

"Za gajenje jabuke pogodna nadmorska visina kreće se od 300 do 800m u zavisnosti od sorte. Ako pričamo o idealnim prirodnim uslovima za gajenje crvenih sorti  potrebna je veća nadmorska visina, gde veća razlika u dnevnoj i noćnoj temperaturi dovodi do boljeg bojenja plodova. Jabuke se mogu gajiti i u Vojvodini, ali ipak potrebno uložiti više agrotehničkih mera da bi se dobile vrhunski obojene kvalitetne crvene sorte", dodaje.

Protivgradna mreža i sistem za navodnjavanje

Osim prirodnih uslova, savremena tehnologija proizvodnje je nešto bez čega poljoprivredna, a naročito voćarska proizvodnja ne može biti uspešna. Protivgradna mreža i sistem za navodnjavanje se podrazumevaju kod intezivne voćarske proizvodnje, ističe naša sagovornica.

Da li kod jabuke prednost treba dati prolećnoj ili jesenjoj sadnji, Sanja ukazuje da svaka ima svoje prednosti: "Za bolji prijem sadnica, ukoliko proizvođač nema sistem za navodnjavanje, pogodnija je jesen. Sa druge strane, u tom slučaju postoji rizik od izmrzavanja. Ukoliko postoji sistem za navodnjavanje u zasadu, prolećnu sadnju je pogodno izvesti od 15. marta do 1.  maja. U ovom slučaju, kako moje iskustvo u podizanju zasada pokazuje, prijem sadnica iznosi 98%. Već posle pet dana počinju da se otvaraju pupoljci".

Tretiranje jabučnjaka

Jabuka je poznata kao voćna vrsta koja se najviše tretira, ističe Delićeva: "Sa hemijskim proredima, koje je neophodno sprovoditi kod jabuke kako bi se postigli ujednačeni prinosi svake godine, potrebno je od 20 do 25 prskanja. Kod proizvođača koji ne primenjuju hemijske prorede dolazi do oscilacija u rodnosti, tako da se može desiti da jedne godine jabuke prerode, a sledeće godine prinos bude znatno niži".

U zasadu koji Sanja održava većina radnih operacija obavlja se automatizovano, uključujući i fertilizaciju. S ozirom na ovakav nivo opremljenosti zasada savremenom tehnologijom proizvodnje, ali i sredstvima mehanizacije, potrebna su još tri  radnika za upravljanje i održavanje mašina, ali i sistema za fertilizaciju, čija je upotreba jednostavna poput upotrebe telefona.

Rezultat - od 70 t/ha do 80 t/ha jabuka

Spoj stručnosti i rada mlade inženjerke Sanje, ali i savremeno opremljenog zasada i primene tehnologije proizvodnje, rezultira prinosom od 70t/ha -80 t/ha jabuka vrhunskog kvaliteta koje su namenjene izvozu. Finansijski pokazatelji ukazuju da postoji ekonomska isplativost za ovako veliko ulaganje u proizvodnju. Osim toga, konstantno je potrebno pratiti nova saznanja i dostignuća u primeni agrotehničkih mera. Sa Sanjom smo se složili da teorija ne prati uvek praksu, kao i da se dosta toga promenilo u odnosu na udžbenike iz kojih inženjeri uče. Zbog toga je u ovoj oblasti potebno stalno usavršavanje.


Tagovi

Jabuke Intenzivan uzgoj jabuka Jabučnjak Sanja Delić Aranđelovac


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃