Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sibirska borovnica
  • 26.12.2018. 12:30

Sibirska borovnica uspeva i u Vranju

Sibirska borovnica u saksijama Dragici Džokić iz Vranja postala je spas nakon gubitka posla.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.864
  • 444
  • 4

Kada je Dragica Džokić, diplomirana pravnica iz Vranja, ostala bez posla, nije ni slutila da će vrlo brzo pokrenuti porodični biznis i upustiti se u proizvodnju sibirske borovnice u velikim saksijama. Inicijativu da počne da uzgaja borovnicu na ovaj neobičan način, pokrenuo je njen sin Đorđe (27). Otuda su zajedno otišli kod prijatelja u Vranje, koji su već razvili ovaj posao, da vide i nauče kako da gaje ovo voće.

"Iz njihove priče shvatila sam da i mi možemo da gajimo borovnicu na našem placu, koji se nalazi na obroncima pored Aleksandrovačkog jezera, nedaleko od Vranja. Prvih 1.000 sadnica ove vrste, koje smo nabavili iz Holandije, zasadili smo pre tri godine. Imali smo sreću da su se sve odmah primile. Decembra prošle godine, zasadili smo još 500 komada. Ova sorta ne može da se gaji na našem zemljištu, pa smo morali i zemlju da kupujemo. Saksije smo punili tresetom, trinom i peskom. Treset je uvezen iz Rusije, a potom oplemenjen različitim supstratima. Uzgoj borovnice u saksijama je veoma praktičan. Ona ima plitak koren i tako uspeva. Samim tim, mi imamo manje posla jer ne moramo da oremo parcelu na kojoj se nalaze saksije sa borovnicama", priča Džokićeva.

Mnogo problema u proizvodnji

Tokom proteklih godina ona je sa sinom nailazila na mnogo problema u proizvodnji. Nikada, međutim, nije joj palo na pamet da odustane od započetog posla.

"Najveći problem u gajenju borovnice zadalo nam je to što nismo imali dovoljno znanja. Uzgoj ovog voća u Srbiji je još uvek u začetku i ima veoma malo korisnih informacija o tome. Zbog toga smo morali da se sami snalazimo. Stalno smo bili na internetu u nadi da ćemo naći odgovor na pitanja koja su nas mučila. Mnoge savete smo primenili u praksi i postigli željene rezultate", zadovoljno priča Dragica.

Borovnica
Uzgoj ovog voća u Srbiji je još uvek u začetku

Borovnica već formirala plodove grančice

Porodica Džokić je na internetu došla i do mnogo novih saznanja o samoj rezidbi sadnica. Neke od njih i ovog decembra primenjuju na svojoj plantaži. Stabla borovnice su u decembru formirala plodove grančice.

"Rezidbu počinjemo u decembru, a ovaj posao može da se radi sve do februara. Borovnica je već formirala plodove grančice. Brojim zametnute plodove i već sada mogu da vidim na koliki rod možemo da računamo sledećeg leta. Ovih dana, imali smo pune ruke posla oko popunjavanja saksija novim slojem zemlje, koji će omogućiti dovoljan protok vode do korena iz sistema za navodnjavanje, što će pomoći stablu da do berbe održi celokupan zemetnuti rod", naglašava Dragica Džokić.

Teško do sezonskih radnika

Ova žena prezadovoljna je i ovogodišnjim rodom. Berbu su počeli početkom juna, a završili u julu. Hladnjačari su kilogram borovnice otkupljivali po ceni od tri do šest evra, sve u zavisnosti od klase.

"Ove godine smo dobili oko kilogram i po roda po sadnici, tako da smo otkupljivaču predali oko dve tone prvoklasnih borovnica. Posle tri godine, neprestanog ulaganja, ostvarili smo zaradu. Jedini problem su nam bili sezonski radnici. Njih je u vranjskom kraju teško naći, jer niko neće da radi ovaj posao. Zato smo morali da se snalazimo. Angažovali smo naše prijatelje. Sin je doveo svoje drugare i uz njihovu pomoć uspeli smo na vreme da oberemo celokupan ovogodišnji rod", priča Dragica.

Sezonci
Radnike teško naći

Preporuka da se krene u porodični biznis

Ona takođe, preporučuje svima onima koji su ostali bez posla, a imaju neko parče zemlje, da uzmu sudbinu u svoje ruke i pokrenu neki porodični biznis.

"Kada sam ostala bez posla, nisam znala šta ću sa sobom. Znala sam da ženu u godinama niko neće da zaposli. Od kako smo krenuli da gajimo borovnice, preporodila sam se. A kako i ne bih, kada sam stalno u kontaktu sa ovim magičnim voćem, koje daje najukusniji plod pun kalcijuma, magnezijuma i jedan je od najjačih antioksidanata. Zato se deci u Holandiji, za užinu, redovno serviraju borovnice. Stablo borovnice može da živi punih 30 godina i opstaje na minus 30 Celzijusovih stepeni. Ona je veoma zahvalna za gajenje. Trenutno se isplati. Nadam se da će i narednih godina biti tako", zaključuje Dragica Džokić.


Tagovi

Sibirska borovnica Dragica Džokić Vranje


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.