Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lešnik
  • 23.12.2018. 11:00

Siguran plasman razlog za sadnju leske

Obrenovčanin Ivan Pavlović (32) zasadio je lesku na nagovor prijatelja. Danas ima dva zasada i nada se sigurnom plasmanu na tržištu.

Foto: Pixabay / HoliHo
  • 386
  • 33
  • 0

Zemljište u obrenovačkom ataru, iako različitog sadržaja, pokazalo se kao pogodno za raznovrsnu voćarsku proizvodnju. Sve je više i mladih voćara, koji primenjuju savremenu agrotehniku. Od voća sada se najviše sadi leska, a razlog je svakako obezbeđen pasman, jer Srbija tek 10% svojih potreba zadovoljava domaćom proizvodnjom.

Ivan Pavlović (32) u ovaj posao krenuo je pre šest godina: "Neki od mojih drugara su podigli zasad lešnika pre mnogo godina, pa sam i ja na njihovo nagovor rešio da pokrenem jednu plantažu i zasadim lešnike na nešto malo više od hektar lešnika".

Priprema zemljišta neophodna 

Da bi se podigao jedan ovakav zasad, potrebno je dosta rada i ulaganja. Ivan u održavanju zasada ništa nije prepustio slučaju, odmah je postavljen sistem za navodnjavanje kap po kap, lešnici se štite, a zemljište oko njih đubri i obrađuje .

"Sama priprema zemljišta zahtevala je u početku duboku rigolovanje, nošenje zemlje na analizu, đubrenje, kao i pripreme za podizanje plantaže. Sadnice smo uzeli u rasadniku kod profesora Boškovića, sama cena sadnice tada je iznosila 3,5 evra i na prvoj plantaži to su bile dvogodišnje sadnice. Od početka, ceo zasad je pokriven sistemom za navodnjavanje i ograđen. Sve smo radili po pravilima i protokolu", priča Pavlović.

Dodaje da za održavanje zasada ima svu potrebnu mehanizaciju, a po potrebi i mašinu za sakupljanje plodova.

Solidan prinos u prvom zasadu 

Pored ovog zasada, Ivan je podigao još jedan veći zasad na površini od dva hektara. Leska može da rađa i do 70 godina, a pun rod postiže  u osmoj. Tada može da rodi osam do 12 kilograma po žbunu. Ivan je već ove godine imao solidan prinos u prvom zasadu: "Zasad je već počeo da rađa, i u trećoj godini to su bili simbolični plodovi. Sada, u šestoj godini, bila je oko tona lešnika".

Pavlovićima ovo nije osnovna delatnost, ali Ivan sa ocem Živanom stigne da sve poslove obavi na vreme. Leska nije zahtevna, ali posla ima tokom cele godine, pa i sada. "Trenutno je  u toku đubrenje voća stajskim đubrivom, inače koristimo i veštačko đubrivo, obavili smo i zimsko tretiranje, odnosno prskanje voća. Oko zasada uvek ima posla, ali kada se radi sve  na vreme sve se i postiže", kaže ovaj mladi voćar.

Udruženom proizvodnjom do boljeg plasmana 

Odgajivači lešnika imaju svoje udruženje u Obrenovcu. Saradnja odgajivača je odlična, a korist od udruženja mnogostruka. "Udruženje trenutno broji više od 15 članova, a imamo oko 30 hektara pod zasadima, što manjih, što većih. Napravili smo udruženje radi lakšeg plasmana i lakše prodaje", zaključuje Ivan.


Povezana biljna vrsta

Leska

Leska

Sinonim: - | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Leska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćna vrsta jer za razliku od drugih vrsta koje cvetaju u proleće, ona cveta zimi i to od decembra do... Više [+]

Tagovi

Leska Lešnik Obrenovac Ivan Pavlović Prinos lešnika


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]