Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba na zrelo
  • 18.08.2019. 12:00
  • Podunavski okrug, Smederevo

Specifičnosti letnje rezidbe, koje podstiču bolji rod kajsije

Vizuelni pokazatelj prestanka rasta mladara vrhom, važan je za određivanje momenta izvođenja letnje rezidbe, kako se ovim zahvatom ne bi podstakao naknadni rast mladara u kruni kajsije. S obzirom da sušenje i otpadanje vršnog dela mladara nije prisutno u svim delovima krune i na svim stablima podjednako, sa rezidbom treba početi kada je najveći broj mladara ili stabala u zasadu, u navedenoj fazi razvoja.

Foto: Depositphoto/Nomadsoul1/Bigstockphoto/Axente Vlad
  • 594
  • 44
  • 0

Obilan rod na gotovo svim stablima kajsije, bez obzira na stepen intenzivnosti zasada, obeležilo je vegetacionu sezonu u 2019. godini na području Smederevskog Podunavlja. Nakon sabiranja prihoda i završetka prerade poslednje pokupljenih plodova u rakiju, trebalo bi pristupiti izvođenju sledeće važne pomotehničke mere u zasadima kajsije, koja će doprineti pripremi dobrog i kvalitetnog roda na stablima za narednu godinu.

Period nakon završene berbe plodova idealan je trenutak za izvođenje kasne letnje rezidbe kajsije, kada ova voćka, kao i većina ostalog, umereno kontinentalnog listopadnog voća, počinje sa intenzivnom diferencijacijom glavnih elemenata cveta u budućim rodnim pupoljcima.

Pravilna rezidba donosi siguran rod

"Period druge dekade avgusta, kada bi trebalo da prođu letnje vrućine ili da budu bar manjeg intenziteta, uz spolja vidljive pokazatelje pada koncentracije auksina (hormona rasta) u mladarima, kalendarska su odrednica za pravovremeno izvođenje rezidbe", objašnjava magistar voćarstva, Dejan Marinković, iz PSSS Smederevo. Naime, kod nekih vrsta koštičavog voća, poput šljive ili kajsije, abortiranje vršnog dela mladara praćeno pre svega sušenjem vršnog lista a potom i otpadanjem vrha, znak su prestanka rasta mladara u dužinu i početka diferencijacije rodnih pupoljaka.

Faze letnje rezidbe

Ovaj vizuelni pokazatelj prestanka rasta mladara vrhom, važan je za određivanje momenta izvođenja letnje rezidbe, kako se ovim zahvatom ne bi podstakao naknadni rast mladara u kruni kajsije. S obzirom da sušenje i otpadanje vršnog dela mladara nije prisutno u svim delovima krune i na svim stablima podjednako, sa rezidbom treba početi kada je najveći broj mladara ili stabala u zasadu, u navedenoj fazi razvoja.

Izvođenju kasne letnje rezidbe pristupa se u fazama. Prvo se uklanjaju mehanički oštećene, obolele i izrođene grane, zatim prepletene grane i mladari, a onda i prirasti vertikalnog porasta ili tzv. vodopije, odnosno, jahači. "Na kraju, pristupa se obradi vrhova produžnica ramenih grana, u smislu uklanjanja konkurenata produžnici i/ili prevođenje izduženih produžnica rezom na mladare otvorenijeg ugla u odnosu na stožinu ili ramenu granu. S obzirom da se u većini zasada kajsije u Smederevskom Podunavlju forsira kotlasta kruna (vaza) kao uzgojni oblik koji traži dobru prosvetljenost krune, neophodno je očistiti unutrašnjost krune od suvišne lisne mase putem prekraćivanja višegodišnjih grana, proređivanja mladara i drugih operacija", navodi Marinković.

Svakom plodu treba obezbediti bar 10 listova za dobar rast

U godinama sa normalnim ekološkim mirovanjem, rodni potencijal kajsije na svim kategorijama rodnog drveta ima visok stepen realizacije, od 60 do 80 odsto zametnutih plodova, a to umanjuje vegetativni rast pa se kvalitetan rod postiže finalno, odnosno, proređivanjem plodića u godini plodonošenja. Svakom plodu potrebno je obezbediti od 10 do 15 listova za kvalitetan rast i istovremeno uravnoteženi razvoj vegetativne površine.

Ukoliko vremenske prilike predviđaju velike letnje žege i dugotrajan period sa temperaturama preko 35 stepeni, kao i visokim stepenom UV zračenja, izvođenje letnje rezidbe kajsije poželjno je odložiti, kako se stabla ne bi izlagala dodatnom stresu. Ovo se preporučuje, jer ovakvi vremenski uslovi mogu da prouzrokuju ili abortiranje rodnih pupoljaka kajsije u većoj meri, što će se manifestovati njihovim otpadanjem neposredno pred cvetanje sledeće godine ili prisustvo plodova tzv. blizanaca, što je čest slučaj u zasadima koštičavog voća u ovakvim godinama kao što je ova, u našim agroklimatskim uslovima.

Uklanjajte i ovogodišnji prirast, do 20 odsto

Pravilo je takođe da se letnjom rezidbom stabala u punoj rodnosti ukloni i oko 20% ovogodišnjeg prirasta. Prilikom rezidbe  mladih stabala kajsije koja ulaze u puno plodonošenje, potrebno je takođe pridržavati se određenih pravila. Mladari u kruni ne bi trebali da budu na međusobnom rastojanju bližem od 10 centimetara, kao što bi trebalo prošlogodišnje letoraste skratiti na oko 80 centimetara dužine.  

Ukoliko se ova pravila budu poštovala, rodnost i bujnost mladih stabala kajsije držaće se pod kontrolom, što je jedan vid garancije da ona neće biti preopterećena rodom, koji posledično može dovesti do prevremenog sušenja.

Rezidbu treba prilagoditi zahtevima sorte

Letnju rezidbu treba prilagoditi i sortnim specifičnostima. Kod sorti koje rod donose pretežno na starijem rodnom drvetu, poput ruže, roksane, goldriha, sylreda, potrebno je izvršiti obnovu ovog rodnog drveta svake treće godine povratnim rezovima nosača na kojima su pozicionirane kitice. Sorte koje rađaju pretežno na mešovitim rodnim grančicama, kao što su novosadske sorte kajsije - segedi mamut, pinkcot i druge, trebalo bi im obezbediti što povoljnije uslove za razvoj budućih mešovitih rodnih grančica i njihovo masovno prisustvo u kruni. U ovom slučaju primenjuje se tzv. duga rezidba, odnosno isključivo proređivanje, a ne prekraćivanje ovakvih mladara u kruni, tamo gde su oni gusto raspoređeni.

Iako većina preseka dobijenih letnjom rezidbom potencijalno može zarasti do jeseni, ipak ih je neophodno obraditi nakon završetka izvođenja ove pomotehničke mere. Naime, svi preseci sa prečnikom većim od tri centimetra, potrebno je da se pre svega dezinfikuju, na primer premazivanjem rastvorom bakarnih preparata u koncentarciji 10 puta većoj od one pri prvom prolećnom prskanju, a potom i izoluju premazivanjem sa kalem - voskom ili masnom farbom. Na taj način direktno se smanjuje mogućnost prodora raznih patogena koji u jesen, zajedno sa kišnim kapima, mogu prodreti u suvo drvo i izazvati njegovo razaranje.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kasna rezidba Letnja rezidba Stabla kajsije Pomotehničke mere Mladari Dejan Marinković Vegetativni razvoj Bakarni preparati

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!