Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šljiva
  • 01.04.2024. 16:00

Spremite se za napad šljivinih osica

Šljivine osice, crna i žuta, uveliko polažu jaja u otvorene cvetove šljiva. Očekuje se jak napad ove štetočine.

Foto: Bojan Kecman
  • 369
  • 62
  • 0

Crna šljivina osa (Hoplocampa minuta) i žuta (Hoplocampa flava) koriste toplo vreme i visoke temperature da polažu jaja u čašične listiće cvetova.

Upravo su godine sa višim temperaturama tokom proleća idealne za polaganje jaja i jači napad osica. Za sada, nema naznaka da će temperature tokom njihovog razvoja biti niže, kao što je bio slučaj pre dve godine, kada je hladnije proleće uzrokovalo slabiji napad štetočina.

Prskati u precvetavanju

Iskusni voćari znaju kada bi trebalo da reaguju protiv osica, ali mnogi amateri misle da je dovoljno da se stabla tretiraju bakarnim preparatima i da, posle tog tretmana, nema potrebe za daljim prskanjima, što je pogrešno.

Ako se na tek zametnutom plodiću šljiva, nakon precvetavanja, uoči crna tačkica, to je znak da je osica ušla u plod. Tada je kasno i takvi plodovi će otpasti sa stabala.

Nemojte zakasniti sa tretmanom

Dakle, ključni trenutak za prskanje jeste kada opadne dve trećine čašičnih listića, odnosno, u precvetavanju. Ova godina će biti zahtevna za voćare jer cvetanje je počelo ranije i duže će trajati, upravo zbog viših temperatura ali, pošto je podloga kod šljiva najviše džanarika, cvetanje je neujednačeno i na stablima ima još neotvorenih cvetova.

Problem je što je većina cvetova otvorena i zbog pčela stabla ne bi smela da se tretiraju insekticidima.

Obratiti pažnju na izbor preparata

Što se tiče zaštite, na tržištu je sužen izbor insekticida za osice tako da bi bilo najbolje da se proizvođači posavetuju sa stručnjacima za zaštitu voća.

Bakarni preparati nisu dovoljni

Ne bi trebalo da se koriste insekticidi iz grupe neonikotinoida, koji su pre nekoliko godina zabranjeni u evropskim zemljama, pa i kod nas, ali su se prošle godine, pojedini proizvođači odlučili da ih koriste, jer su ih imali na zalihama ili su na druge načine dolazili do njih.


Tagovi

Crna šljivina osa Žuta šljivina osa Neonikotinoidi Džanarika Prskanje šljiva Čašični listići Cvetanje šljiva


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.