Obavlja se okulacijom na spavajuće pupoljke, a u tom slučaju je proces proizvodnje sadnica duži za jednu godinu od klasičnog načina kalemljenja
Pod posrednikom u rasadničkoj proizvodnji podrazumeva se umetanje debla od neke druge sorte ili podloge između podloge i plemenite (željene) sorte, radi otklanjanja njihove međusobne inkompatibilnosti (nepodudarnosti). Ovakva praksa poznata je kao "dvogubo", posredno ili dvostruko kalemljenje.
Posrednici u rasadničkoj proizvodnji nalaze najveću primenu pri kalemljenju nekih sorti krušaka na dunju, sa kojom su nepodudarne. Promene koje nastaju na voćki ovakvim kalemljenjem nisu kvalitativne prirode, već modifikovanog karaktera i traju sve dok traje umetnuti posrednik između plemenite sorte i podloge.
Treba imti u vidu da ne deluju svi posrednici isto: jedni slabe, dok drugi pospešuju rast i rodnost voćaka. Zato u praksi ne treba koristiti svaku bujnu sortu koja ima dobar kompatibilitet (podudarnost) sa plemenitim sortama, dok se njeno ponašanje prethodno ne ispita u ogledima.
Kod kruške je u najvećoj meri izražena inkompatibilnosti nekih sorti sa dunjom kao podlogom. Kao izrazito nepodudarne sorte krušaka sa dunjom MA su: junska lepotica, julska dekantkinja, šarena julska, rana košija, žifardova maslovka, rana moretinijeva, trevuška, klapovka, starkrimson, vijamovka, crvena viljamovka, kongresovka, princeza marijana, Madame Favor, boskova bočica, kleržo, grand šampion, pakhams trijumf, gorham, pariska grofica.
Prema ispitivanjima, jakovka i kaluđerka su se pokazale kao posrednici za nepodudarne sorte krušaka s dunjom i to mnogo bolje nego ostale sorte, jer ove dve daju najveći procenat prijema i razvijanja sadnice.
Kajsija okalemljena na nekim tipovima domaće kajsije, badema, džanarike i nekih domaćih sorti šljiva često ispoljava poznu nepodudarnost i osetljiva je prema mrazu. Uz to se javlja i apopleksija, odnosno zeleno uvenuće kajsije.
Međutim, ako se između ovih podloga i plemenite sorte kajsije koristi kao posrednik belošljiva krupnog ploda, onda se štetne pojave u znatnoj meri ublažavaju. Kao posrednik (deblotvorac) za kajsiju, belošljiva, može biti dužine i 80 cm.
Dvogubo ili dvostruko kalemljenje se obavlja okulacijom na spavajuće pupoljke, a u tom slučaju je proces proizvodnje sadnica duži za jednu godinu od klasičnog načina kalemljenja. Postoji mogućnost sobnog kalemljenja početkom marta engleskim spajanjem, a po iznošenju ovakvog sadnog materijala, u julu mesecu se radi okulacija na spavajući pupoljak.
Ukoliko se koristi jednogodišnji okulant kalemi se sa željenom sortom 12 do 15 cm iznad mesta prvog kalemljenja, odnosno 25 do 30 cm, ukoliko je njegova uloga smanjenje bujnosti. Slično je i kod voćne vrste jabuke.
Osim navedenog, u područjima gde dolazi do jačeg oštećenja od mraza ili bolesti može se primeniti tehnika ovakvog kalemljenja, a u tom slučaju je posrednik ili deblotvorac otporna sorta.
Tagovi
Autor